Recomandare de carte: Album de artă Ștefan Luchian
📚 Albumele de artă/cărțile pentru pictură 🎨🖌🖼 pe care le aveam în copilărie când făceam niște meditații la desen mi-au rămas în minte. Pe unele le mai am, altele par pierdute undeva în timp. M-am bucurat pentru că am mai găsit anumite albume de artă foarte frumoase iar Luchian era pe lista mea de pictori pe care vreau să-i descopăr, în special pentru că este un pictor român.
Am descoperit multe detalii despre viața pictorului în acest Album Luchian pus cap la cap de Theodor Enescu, la editura Monitorul Oficial. Luchian a adus spiritul modernist în pictura românească și reușește să dăinuie în prezent prin creațiile sale deosebite, pline de vibrație, culoare și de sufletul lui așternut pe pânză.
✨️ “Să mestece două culori se pricepe oricine. Dacă ai suflet, trebuie să-l arăți: în artă pe vorbă nu te crede nimeni.” afirma Ștefan Luchian atunci când vorbea despre pictură. Pentru el, pictura însemna execuție și rezultate, exprimarea sufletului prin culoarea așternută pe pânza de pictură, nu teorie și aplicarea ei.
“<<Eu fac ce simt și mă căznesc să înțeleg […] pictura nu se face cu idei, se face cu emoție>>” (p.16)
“<<În pictură, dacă vezi cu ochii altuia, ajungi să te rătăcești.>>” (p.16)
Pictura se simte, nu are în spate teorie
Fiind un suflet răzvrătit de care școala nu prea s-a prins, Luchian a fost un pictor diferit, cu viziuni înaintea timpului. El s-a lăsat inspirat și de impresionism, de Degas și Monet, Manet, dar și de pictori precum Grigorescu, lumea țărănească și natura regăsindu-se și în picturile sale.
Deseori Luchian a pictat portrete, și natura moarta reprezentată în special faimoasele lui vaze cu flori: crizanteme, albăstrele, garoafe, maci, bujori, trandafiri sau gălbenele, acestea fiind doar câteva dintre cele mai des întâlnite flori pe care Ștefan Luchian le-a surprins în timp, fie prin pictură în ulei, fie prin acuarelă, pasteluri și alte tehnici.
“<<Un nor care trece pe cer și se risipește… n-are ființă. Eu îl simt, îl ating cu penelul, fac și pe altul să-l vadă. Ce să fie asta? O nimica toată. Din nimicuri d-astea trăiește arta și încă aia mare>>
<<Nimeni nu-ți vorbește de umbra unui nor care trece deasupra câmpului sau de o picătură de rouă tremurând pe un fir de iarbă>>” (p.47)
Luchian nu prea vorbea despre “teoria” din spatele artei lui, el reproducând ceea ce simte și nerespectând anumite reguli așa cum se obișnuia. A fost și criticat pentru culorile sale mai bolnăvicioase sau pentru tehnicile sale, ca orice pictor care a adus ceva nou în istoria artei. El a reușit să deschidă căile modernismului în pictura din România și a rămas un pictor extrem de apreciat.
Strălucirea luminii sale e regăsită atât în tablourile cu Flori, dar și în peisajele sale, ducând cu gândul la impresioniștii prescum Monet și Renoir.
Mi-a plăcut acest album de artă care abundă în informații (jumătate de carte este în română, jumătate în franceză) și în imagini care surprind arta lui Luchian. Cu vocea lui Theodor Enescu pe fundal, am pătruns parcă în altă eră, o eră a eleganței și vibrației culorilor unde totul este posibil.
În cazul în care sunteți în căutare și de alte albume de artă sau de cărți faine, vă recomand să vizitați și voi site-ul Libris, librăria online de unde îmi mai iau apariții noi sau vechi pe care încă nu le am și mi le doresc mult.
Voi sunteți iubitori de artă? Aveți o atracție pentru pictură și pictori? 🤗
Cred ca este o carte tare interesanta, nu am avut una de acest fel pana acum.
Eu nu am talent sau indemanare cand vine vorba de pictura in schimb am o imaginatie bogata. Ma fascineaza Van Gogh.
Mi-ar placea sa citesc mai mult despre arta si pictori.
Am primit cadou un album de arta! Este atat de frumos!
nu sunt cea mai mare fana arta, insa cred ca iti pune o baza a informatiilor
Cat de frumos arata albumul. E perfect de oferit cadou.