recenzie carte caligrafii o antologie a poeziei saptezeciste din basarabia lucia turcanu cartier popular libris

Rating 4.5/5

Îmi place să citesc poezii 📚 și să descopăr metafore noi, exprimări simple pline de profunzime, sentimente și imagini deosebite. Mi-era dor să citesc poezii iar de data aceasta am ales poezia românească șaptezecistă. Cred că printre cărțile mele romantice, fantasy sau cele de non-ficțiune merge să presar și versuri care să mă liniștească în zilele când doresc să închei ziua într-un mod diferit.

Poezii șaptezeciste minunate, dar puțin apreciate

Caligrafii” de Lucia Țurcanu este o antologie cu poezii din anii ’70. Despre scriitorii acestei perioade nu se pomenește deseori deoarece ei au fost umbriți cumva de șaizeciști iar poeziile lor nu au avut suficiente elemente moderne care să-i ajute să se impună asemenea ’80iștilor.

Mi-au plăcut poeziile din această carte și chiar am găsit câteva preferate pe care mi le-am notat. Abia aștept să descopăr și alte poezii frumoase pe viitor! Cred că fiecare poezie are ceva special și de aceea am încercat să privesc și să analizez diverse elemente prin care să înțeleg mai bine autorul, cum a fost momentul de creație și care este imaginea de ansamblu pe care a pictat-o.

Poezii și citate notate în agendă cu stiloul

Am revenit la obiceiul meu vechi de a-mi nota citate, poezii și paragrafe în agenda mea pe care o folosesc de mulți ani pentru așa ceva. Este plăcut să scriu și să revin asupra paginilor în anumite zile. ✒️📒 Scrisul este terapeutic chiar și atunci când copiem anumite fraze, important este să fie ceva ce ne place și este spre interesul nostru.

Mai plăcut este să scriu cu un stilou ✒️ deoarece îmi oferă eleganță scrisului și este un sentiment aparte atunci când alunecă penița pe hârtie. Mă bucur de noul meu stilou Calissima cu 3 penițe de la Schneider care are o nuanță frumoasă de verde mentă și rezerve cu cerneală Bermuda Blue.

Atât cărți minunate cât și o serie de accesorii și cadouri deosebite găsiți pe site-ul celor de la Libris de unde îmi iau și eu lunar câte ceva pentru a-mi menține mintea agilă și creativitatea la cote ridicate. Mi-au plăcut cartea și stiloul de pe Libris și am sesizat și alte instrumente faine potrivite în special pentru începutul de an școlar care se apropie. Îmi amintesc cu nostalgie de începerea școlii și încă am obiceiul de a-mi cumpăra diverse accesorii de papetărie pe care le includ în rutinele mele creative.

Voi obișnuiți să citiți poezii? Ce cărți sau autori îmi recomandați?

Și tu, rouă de Vasile Romanciuc

În marea nopții

ești cel mai frumos coral,

cireșule înflorit.

 

Și tu,

rouă,

pe foaia verde a văii –

ca un poem

gânditor de izvor.

 

Și tu,

pasăre,

ciugulind, în vis,

grâul stelar,

și tu…

 

Și peste toate –

tainele îndrăgostiților

ascunse

sub lacătul lunii.” (Din tată-n fiu, Editura Literatura Artistică, 1984) (p.21-22)