Recenzie: Nu vreau să mai fiu sărac de Andrei Chira

recenzie carte vreau sa mai fiu sarac andrei chira autori romani dezvoltare personala

📚 În unul dintre weekendurile trecute, am avut parte de relaxare și am terminat de citit și cartea “Nu vreau să mai fiu sărac” scrisă de Andrei Chira (găsești autorul pe facebook sau instagram).

🌟 M-a captivat această lectură așa că am parcurs-o destul de rapid și cu interes. Cartea este un fel de autobiografie combinată cu sfaturi pentru dezvoltarea personală, lucru care mi-a plăcut deoarece autorul a venit cu exemple concrete din viața reală pentru a expune niște idei potrivite cu lumea în care trăim: o lume care ne captează într-o bulă, ne face să ne simțim inferiori și să nu aspirăm la mai mult în modul corect (mai mult nu înseamnă consumerism 😉).

Andrei Chira ne vorbește despre sine (și familia sa), despre greutățile pe care le-a confruntat în momentul când a plecat la muncă în străinătate și despre clipa când a decis că trebuie să facă o schimbare pentru a se putea bucura de viața care i se potrivește cu adevărat. Cu un glas care ajunge la orice om, autorul reușește să te facă să înțelegi că mulți dintre noi experimentăm greutăți și situații asemănătoare, doar că acțiunile noastre sunt diferite și de multe ori ne plafonăm și rămânem “săraci”.

Nu știi ce nu știi SAU cum societatea ne manipulează

Citind cartea, cumva m-am regăsit pe alocuri și am înțeles cumva că mulți dintre noi ne simțim prinși “într-o bulă” fie că ne-o creăm singuri sau ne-o impune societatea. Așa cum zice și autorul, nu știm ce nu știm până ce nu reușim să ne “lovim” de anumite situații, să experimentăm lucruri diferite și să ni se aprindă beculețul din cap care să ne spună că am trăit într-o minciună sau pur și simplu acela era adevărul pe care îl vedeam/știam la un moment dat.

Autorul ne vorbește destul de direct despre vremurile în care trăim și despre cum oamenii sunt manipulați din mai multe puncte de vedere. Fie că e vorba de consumerismul exagerat sau de anumite valori și limitări ale traiului de viață sau ale concepțiilor, este clar că aceste manipulări există. Mulți oameni sunt ca niște roboței care fac și zic același lucru, cred același lucru și dacă aud ceva diferit nu vor să înțeleagă sau să își schimbe părerea, mai pe scurt nu vor să-și dea șansa la o posibilă evoluție.

Oamenii care învață ceea ce nu știau, adică învață cum să iasă din bulă și să își continue ascensiunea, sunt cei care reușesc să aibă succes. Andrei Chira ne prezintă modul în care el a urcat pe “culmile” succesului, cum a pornit de jos ca orice om de rând și a reușit să ajungă acolo unde și-a propus într-un mod simplu: prin muncă și responsabilitate.

Despre bogăție… sau sărăcie

Bogăția fiecărui om este diferită, fapt pentru care nu toți trebuie să fim la fel, să avem aceeași ocupație, aceeași fizionomie, aceleași valori, să deținem aceleași obiecte sau să avem aceleași pasiuni. Tu îți definești bogăția, fie că e vorba de cea spirituală sau materială.

Înveți din greutățile prin care treci, faci schimbări și trebuie neapărat să te zbați pentru a ajunge acolo unde e nevoie. Uneori trebuie să riști (cu cap) pentru a putea ajunge în acel punct al vieții unde să fii destul de împăcat cu tot ceea ce ai.

Autorul ne învață cum a fi bogat înseamnă să ai un echilibru, să înveți cât mai multe lucruri benefice, și să nu îți încarci viața extrem de mult cu lucruri inutile. Minimalismul nu este pentru oricine, dar autorul ne dovedește prin câteva propoziții cum a fi consumerist ne poate încărca viața, ne poate crea responsabilități în plus și astfel ne îngreunează traiul inutil.

👉 Ce înveți citind din cartea “Nu vreau să mai fiu sărac”:

 • să ai mintea deschisă pentru a putea progresa: diversele experiențe cu oameni diferiți, mentalități din alte țări etc. ne pot ajuta să alegem ce e mai bine pentru noi și să nu mai ne limităm la “sărăcia” pe care ne-o impune societatea;
 • acționează, contează: pentru a progresa, trebuie să îți faci un plan (sau mai multe) și să riști. Trebuie să elimini gândurile excesive, să eviți amânările și să treci direct la acțiune.
 • viață este grea: nimeni nu poate trăi fără a se lovi de greutăți, dar lupți pentru a trece peste ele și înveți din toate momentele dificile;
 • pune accent pe calitățile tale, ai încredere în tine: fie că e vorba de o calitate fizică, una psihică sau emotivă, nu te ascunde! Arată-te așa cum ești, expune-ți inteligența și pasiunile și atunci ceilalți te vor aprecia mai mult iar succesul tău e garantat.
 • ceilalți ne văd diferit;
 • să nu mai fii sărac: este interesant accentul pus pe a nu mai fi sărac și nu pe a fi bogat. Definiția lui Chira pentru bogăție este una cu care sunt și eu de acord și cred că poți învăța și tu multe citind această carte.

“Există o întreagă lume dincolo de modelele false pe care le vedem în videoclipurile muzicale, în vloguri sau la televizor. Depășindu-ne teama și lăsând încrederea să fie emoția care ne domină, putem să atragem și să alegem oamenii potriviți.

Pentru mine a funcționat, nu știu dacă aș fi ajuns unde sunt acum fără Elena. A văzut ceva ce nici eu nu știam că e acolo, a știut că pot zbura înainte să știu eu că pot. E ca și cum m-ar fi dus pe cea mai înaltă clădire din lume și, în timp ce eu mă uitam nătăfleț la priveliște, zicând <<wow, ce mișto>>, mi-a replicat <<vrei să vezi ceva și mai mișto?>>, apoi fără să aștepte răspunsul, mi-a făcut vânt în gol.

Și am zburat.” (p.88)

Indiferent de unde plecăm, e bine să ne urmărim traseul și să înțelegem ce trebuie să facem pentru a-l îmbunătăți. Progresul nostru trebuie să fie pe mai multe planuri (material, spiritual, relațional etc.) așa că e important să reușim să creăm în viața noastră echilibrul despre care Andrei Chira ne vorbește.

👉 Dacă îți plac cărțile de dezvoltare personală, comandă și tu Nu vreau să mai fiu sărac:

 

Tu ce consideri că este sărăcia? Ce înseamnă bogăția pentru tine? 🤔

recenzie carte vreau sa mai fiu sarac andrei chira autori romani dezvoltare personala

2021-02-17T16:37:21+00:00

14 Comments

 1. Denisa Grigoras February 17, 2021 at 7:04 am - Reply

  Ce interesant sună! Eu nu prea am obiceiul să citesc autori români. Eu nu am neaparat o notiune materiala pentru bogatie si saracie. Sunt bogata pentru ca inca imi aud si vad mama sanatoasa. Cata vreme am familia, sunt cea mai bogata persoana de pe pamant!

 2. Bratu Gabriela February 17, 2021 at 7:48 am - Reply

  Cu cartile de dezvoltare personala nu ma prea impac. Nu cred ca au o finalitate concreta si zic eu ca depinde de fiecare cum le înțelege

 3. Adriana Ivan February 17, 2021 at 10:26 am - Reply

  Deși nu e genul pe care prefer să îl citesc zilnic, ai reușit să mă faci curioasă.

 4. ellafairytale February 17, 2021 at 10:29 am - Reply

  Cartile de dezvoltare personala sunt chiar utile si te ajuta in anumite momente. Chiar as vrea sa aflu mai multe despre aceasta carte.

 5. Dana February 17, 2021 at 10:48 am - Reply

  Multumesc pentru recomandarea si recenzia minunata, sigur mi-ar placea cartea !

 6. Irina February 17, 2021 at 10:58 am - Reply

  Trebuie sa citesc și eu aceasta carte neapărat. Mulțumim pentru recenzie.

 7. Ioana S. Pavel February 17, 2021 at 11:41 am - Reply

  Nu știam despre această carte, dar tare mult mi-ar plăcea să o citesc și eu!

 8. Ruxandra February 17, 2021 at 11:50 am - Reply

  Chiar așteptam recenzia ta 🙂 pare o carte ce merită citită.
  Pentru mine, bogăția înseamnă compasiune și bunătate față de toate ființele!

 9. ZANFIR Anamaria February 17, 2021 at 1:34 pm - Reply

  Merita citita cred.. Am tot vazut recenzii in ultimile zile,ca trebuie sa aflu si eu tot din ea.

 10. Raluca Brezniceanu February 17, 2021 at 5:51 pm - Reply

  Ma duce cu gandul la cartile lui Kiyosaki, in special la Tata bogat, tata sarac, si la ideea ca muncim ca sa invatam, nu pentru bani.

 11. Lucia Mihaela Curea February 17, 2021 at 9:51 pm - Reply

  O carte pe care mi-am propus de ceva timp sa o citesc, cred ca ma va ajuta mult.

 12. Catalina Coman February 17, 2021 at 11:47 pm - Reply

  Ce carte interesanta! Imi place ca atrage inca de la titlu.

 13. Rokolla February 18, 2021 at 1:09 am - Reply

  Coltisorul tau de lectura este cu adevarat superb. Cat despre carte nu pot sa spun decat ca mi-a starnit interesul

 14. Oprea Carmen February 18, 2021 at 9:09 am - Reply

  spor la citit, tare dragut este decorul, de paturica… ce sa mai zic, tare frumoasa!

Leave A Comment

* Checkbox GDPR is required

*

I agree