Este oficial! Toamna a venit și începe, încetul cu încetul, să pună stăpânire pe tot ce este în jur. Cu acest gând în minte, mi-am zis că am nevoie de niște lecturi care să îmi calmeze cugetul și să mă ajute să trec peste astenia de toamnă și gândurile neplăcute care apar la schimbarea dintre anotimpuri. 😉

Am primit niște cărți super faine de la Cartepedia.ro și mi se par potrivite și pentru voi, ținând cont și de faptul că sunt lecturi rapide, relaxante, ideale pentru a te destresa.

Mindfulness Urban

Prima carte pe care am pus ochii de vreo 2 luni și știam că va fi o lectură potrivită în această toamnă, este Mindfulness Urban. Exerciții de compasiune și conectare. Este una dintre cărțile acelea perfecte pentru coffee table și fiți siguri că arată și tare bine în bibliotecă!

Este copertată și cu pagini lucioase, frumoase, simpliste. Parcă miroase a relaxare iar la interior am regăsit o serie de capitole structurate pe înțelesul tuturor.

Suntem ființe emoționale, care, ocazional, gândesc. – Brene Brown

Cuvântul magic este flexibilitatea, echilibrul este doar o iluzie, la fel ca perfecțiunea.

Când constați că îți pierzi din flexibilitate și te apropii cu pași repezi de capătul răbdării, riscând să devii, din nou, un robot rigid sau complet dezorganizat și haotic, cel mai uman lucru este să te oprești și să fii cu adevărat prezent. Poți face asta dacă înlocuiești judecata critică (ideile care resping realitatea) cu o receptivitate ghidată de curiozitate și de acceptare necondiționată.

Nu poți să nu fii furios dacă ești deja așa.

Nu poți să nu spui ceea ce deja ai zis.

Dar poți accepta emoția, gândul sau situația și să încerci să te comporți ca și cum chiar îți pasă de relația cu persoana cu care te afli în conflict – care este în exemplul anterior partenerul, însă poate fi un copil, un părinte, un vecin sau un coleg -, alegând curajul de a rămâne bun și uman. (p.30)

Am regăsit foarte multe sfaturi utile și interesante în această lectură și încă mai am o serie de pagini de parcurs. Fiind o lectură de mindfulness, adică pe românește, de atenție, grijă, înțelegere, am parcurs-o plină de curiozitate, dar într-o manieră lentă, permițându-mi să înțeleg și să accept ceea ce aflu.

Am regăsit și o serie de exerciții simple, pe care le poți aborda pentru a te conecta cu tine însuți și pentru a te relaxa. Cititul în sine este o formă prin care îți poți relaxa mintea și poți elimina stările provocate de stres sau anxietate spre exemplu.

Lecturând despre metode de mindfulness poți deveni mai conștient de ce ratezi în viața ta, poți învăța să pui accentul pe niște practici care îți aduc numai beneficii, în timp ce te relaxezi inconștient.

A avea o perspectivă științifică asupra creierului și asupra minții umane înseamnă mai mult decât a respecta descoperirile științifice, înseamnă și a respecta aspectele subiective și interpersonale. – Daniel Siegel

Regula de 5 secunde

Continuând pe sfera de mindfulness și self help, mi-am dorit mult să citesc Regula de 5 secunde a lui Mel Robbins. Am descoperit recent un video al lui Robbins, un TedTalk mai exact, și am fost un pic fascinată de cum aceasta și-a schimbat viața la 180°.

Am devenit imediat curioasă de cartea ei care a schimbat atât de multe vieți printr-o metodă simplă, cumva banală, care ne este tuturor la îndemână: regula de 5 secunde.

Te poți întreba ce este cu această regulă și cum se aplică. Autorul a descoperit această practică într-un moment al vieții sale, când totul mergea din ce în ce mai prost. Datoriile, relația proastă de cuplu, incapacitatea de a se ridica din pat când suna alarma de dimineață erau prezente la ordinea zilei pentru Mel Robbins.

Până într-o zi când a aplicat o idee aproape stupidă. După ce a privit un documentar de la NASA în care aceștia lansau o rachetă, a auzit numărătoarea inversă. CLASICA numărătoare inversă: 5, 4, 3, 2, 1! Iar apoi Mel s-a gândit să aplice acest concept dimineața, când se va trezi. A făcut acest lucru și a fost uimită!

A observat cum ridicarea ei din pat a fost instantă. Nu a mai stat să se gândească la viața ei, la ce are de făcut, la toate datoriile și la eșecurile prin care trecea. Pur și simplu, a numărat și s-a ridicat din pat! 😨

Te poți întreba care este mai exact conceptul acestei reguli. O să simplific totul, ca să poți înțelege principiul de bază. În momentul când trebuie să luăm o decizie (să ne ridicăm din pat, să mergem la o întâlnire, să dăm un telefon etc.), de cele mai multe ori analizăm. Analizăm ce reprezintă acea decizie, ce va urma, cât va dura, ce implică. Analizăm într-o manieră care nu ne mai permite să ieșim din zona de confort, în care creierul nostru este programat inconștient să se păstreze.

Prin cele 5 secunde, zise încet sau mai repede (pentru fiecare persoană funcționează diferit), reușești să sari peste acea analiză de moment. Numărătoarea inversă influențează cortexul prefrontal, parte a creierului utilizată pentru a te concentra, a te schimba sau a întreprinde acțiuni deliberate. De asemenea, acesta este strâns legat de ganglionii bazali, buclele obișnuinței, energia de activare, flexibilitatea comportamentală, bias-uri congnitive, plasticitate neuronală, principiul progresului și centrul de control.

Pe scurt, cele 5 secunde (sau mai puține), îți pot schimba gândirea de moment, permițându-ți să acționezi. Poți aplica regula pentru acțiuni cât mai simple (când simți că te enervezi pe partenerul tău, când nu ai chef să ieși la o plimbare, când amâni să te duci la poștă etc.). Aplicând-o constant în diverse sfere ale vieții tale, vei dori să o aplici din ce în ce mai mult.

Văzând că această regulă simplă funcționeză, vei deveni impulsionat să o aplici zi de zi, pentru a-ți atinge țelurile și a face tot ceea ce ai amânat sau ai evitat.

Desigur că nu se face primăvară cu o floare, dar regula a ajutat milioane de oameni să își schimbe stilul de viață, să obțină ceea ce nu reușeau înainte chiar dacă doreau, să scape chiar de probleme importante de viață (alcoolism, anxietate, depresie, dorința de suicid ș.a.).

Isadora Moon merge cu cortul

Pentru a adăuga și o lectură colorată în lista de toamnă, am zis că era moemntul să fac cunoștință cu Isadora Moon. Seria de cărticele cu această micuță vampir-zână mi-a atras atenția de mai demult.

Lectura Isadora Moon merge cu cortul este o drăgălășenie menită să te înveselească instant. Cel puțin, la mine a avut efect! Cartea este plină de ilustrații faine și mi se pare ideală pentru cei mici, care sigur vor fi atrași de peripețiile Isadorei Moon. 😊

Agenda Grădina Secretă

Last on the list… Nu am rezistat tentației și mi-am luat și o agendă. Știți bine că am o problemă mare cu agendele și carnețelele. Mâine poimâine parcă mă trezesc că renunț la dulapul cu haine în defavoarea agendelor. 😂😂

Revenind la subiect. Mi-am dorit de mai multă vreme agenda Grădina Secretă deoarece este o combinație faină dintre ideea de agendă și cea a cărților de colorat pentru adulți. Majoritatea paginilor sunt însoțite de un mic desen pe care îl poți colora ca să te relaxezi și pentru a înfrumuseța paginile.

Eu plănuiesc să folosesc agenda pentru idei de mindfulness și sper să mă țin de cuvânt, asta dacă nu îi găsesc altă întrebuințare. 🙄😳

Sunt curioasă cum vi se par lecturile mele pentru început de toamnă. Vă plac lecturile de mindfulness? Aveți vreo recomandare anume pentru mine? 😘