Recenzie MISTERELE ZARONDIEI de Gelu F. Achiș

recenzie carte misterele zarondiei gelu achis science fiction
recenzie carte misterele zarondiei gelu achis science fictionGen: Ficțiune, Science Fiction, Autori din România
Format: Paperback
Număr de pagini: 474
Apărută în 2018 la editura Datagroup || Goodreads
Cumpără Mistere Zarondiei

Sinopsis:
Misterele Zarondiei este primul volum dintr-o serie, care povestește aventurile unor copii ce se trezesc azvârliți într-o lume nouă, fascinantă, unde pericolele pândesc la tot pasul. Când hotărăsc să descopere cum au ajuns acolo și cum se pot întoarce acasă, soarta îi conduce pe drumuri nebănuite, despărțindu-i, punându-i în situații grele și aducându-i în fața unor decizii importante. În păienjenișul lumii noi, misterele apar ca ciupercile după ploaie, iar informațiile ce li se relevă, secretele tulburătoare și ființele stranii, adâncesc enigmele și mai mult. Curajul, încrederea, prietenia, curiozitatea, hotărârea, teama de recunoscut, toate îi vor împinge să răzbată în acest nou început. Dar vor reuși să supraviețuiască? Vor afla cum au ajuns în lumea nouă? Se vor întoarce vreodată acasă?
Rating: 4.5/5

Cum am descoperit Zarondia

Țin minte că am vorbit demult de tot cu Gelu Achiș, pe vremea când cartea Misterele Zarondiei avea denumirea un pic mai diferită, dar procesul de creare era bine definit. Din păcate timpul nu mi-a permis decât să inspectez câteva pagini ale draftului pe care Gelu mi-l trimisese și de curând am avut onoarea de a mă bucura de întreaga lectură a autorului român care a creat un univers science fiction foarte interesant. 😊

Încă de la începutul cărții am fost surprinsă într-un mod plăcut: am făcut cunoștință cu 3 copii din Cluj-Napoca, care se trezesc aruncați pe o altă planetă, într-un mod misterios. Mi-a făcut plăcere să văd că autorul a dorit ca personajele să fie din România și să poarte niște nume frumoase: Raul, Dan și Vanesa. 😍recenzie carte misterele zarondiei gelu achis science fiction

3 copii, într-o lume necunoscută și misterioasă

Trezirea celor trei copii într-o lume total necunoscută lor a fost la fel de confuză și pentru cititor cât și pentru personaje. Fără nicio amintire, copiii nici nu apucă să se consulte între ei că se trezesc în mijlocul unui atac. Creaturi ciudate se năpustesc spre ei și acela este momentul când Dan are să fie despărțit de Raul și Vanesa.

Aventura celor 3 copii este una interesanta și dificilă în același timp. Odată ajunși în Zarondia, îi descoperă pe locuitorii de pe planetă, și anume pe zagriți. Cu toate că ar trebui să existe probleme la comunicare, zagriții vorbesc în mod miraculos românește și pot înțelege orice altă limbă datorită inteligenței lor aparte.

Lumea creata este foarte bine descrisă, la fel și toate personajele întâlnite, lucru ce mi s-a parut extrem de fain și de ajutor pentru cititor. Am devenit mai curioasa de toată experiența prin care trec copiii și doream să aflu motivul pentru care ei au ajuns pe planetă. Având memoria pierdută, ei încep să caute o plantă specială care le va aduce amintirile înapoi.

Cu toate acestea, misiunea lor nu este simplă așa că între timp Raul și Vanesa sunt nevoiți să își caute diverse merserii în care să avanseze și mai apoi să și câștige bani. Vanesa se orientează spre o meserie care îi solicita mult cunoștințele pe când Raul se va apuca de săpat în diverse locații pentru a obține zăcâmântul de zarnit.recenzie carte misterele zarondiei gelu achis science fiction

Personajele diversificate

Misterele Zarondiei este o lectură completă care reușește să te atragă în mod special prin descrierea unei lumi interesante cu o istorie aparte și cu multe lucruri diferite de ceea ce regăsim pe Terra.

Bine conturate au fost și personajele și m-am bucurat de o diversitate când vine vorba de acestea. Copiii din România au personalități diferite, Raul părându-mi-se mai impulsiv, pe când Vanesa este mai rațională. Cu toate aceștia toți dau dovadă de inteligență și evoluează.

Personajul surpriză al cărții mi s-a părut George, un băiat extrem de amuzant și plin de viață în ciuda greutăților prin care a trecut. El poreclește pe toată lumea și stârnește hazul în cele mai multe situații, așa că se creează un echilibru în toată atmosfera tensionată din a doua jumătate a cărții. Nu doar atât, dar îi face ochi dulci Vanesei și îi dedică niște versuri amoroase care te amuză la culme.

Personajele din Zarondia sunt diferite față de cele din alte lecturi, dar cumva lumea aceasta SF mă ducea cu gândul la filmul Avatar, cu toate că nu există niște legături. Am asistat la o acțiune desfășurată oarecum în paralel, așa că Raul și Vanesa s-au regăsit pe un plan, pe când Dan a fost inclus într-un alt cadru.

Primii menționați mi s-au părut cel mai des prezentați și au fost ghidați de o serie de personaje pe care le-am întâlnit pe parcursul acțiunii, precum ar fi Tae Vosch, căpetenia Kwandewanda, Yakuris, Morevina și alții. La început mi s-a părut un pic dificil să rețin toate denumirile nou întâlnite, dar ușor ușor mi-au pătruns în minte și pe multe dintre ele le reproduceam cu ușurință! 😃

recenzie carte misterele zarondiei gelu achis science fiction

Cui se adresează universul Zarondiei

Universul Zarondiei pe care Gelu F. Achiș l-a creat mi s-a părut unul destul de complex. Cu toate că lectura se adresează copiilor mai mari, adolescenților și, de ce nu, adulților, consider că este o bună recomandare pentru cititorii care sunt obișnuiți să citească atenți și să se poată concentra pe un flux mărișor de informații.

Limbajul este accesibil pentru orice persoană, doar denumirile diferite (atribuite personajelor, florei, faunei etc.) și descrierile dese fiind cele care îți solicită atenția. Eu m-am obișnuit cu stilul autorului după câteva capitole și mi-a făcut plăcere să citesc mai multe despre o lume nouă.

De ce să citești Misterele Zarondiei

 • este scrisă de un autor din România;
 • lectura e captivantă;
 • faci cunoștință cu o faună (durboni, rapini) și o floră aparte;
 • atenția îți este captată de lumea nouă creată de autor;
 • vei fi curios să afli mai multe despre aventura copiilor și legătura lor în cadrul a ceva măreț;
 • vei iubi personajele bine descrise, iar unele te vor amuza la culme;

Eu m-am bucurat de această carte și a fost fain că am avut ocazia să descopăr ceva nou, în timp ce am ieșit un pic din zona de confort. Am descoperit încă o dată cât de talentați sunt scriitori români și de aceea vă recomand Misterele Zarondiei cu mare drag. 😊

Având în vedere că primul volum al acestei serii a fost plin de întâmplări și informații numeroase, sunt tare curioasă cum vor impresiona și următoarele cărți ale lui Gelu F. Achiș.

Voi ați auzit de această carte? Vă stârnește interesul? Ce alte cărți SF mi-ați recomanda (poate chiar scrise de autori români)? 😘

“- Tot ceea ce vedeți face parte din Inima Tasorinului, făcu Zaldur cu un gest larg peste ținutul din jurul lacului, unde se zăreau locuințe înalte aidoma unor turnuri, grădini cu flori, localuri, fierării, prăvălii, tâmplării și multe altele.
Începură să coboare și, în timp ce făceau acest lucru, Raul și Vanesa se minunau neîncetat de ceea ce vedeau. Copacul Vieții era copleșitor – și parcă ireal – prin dimensiunile sale gigantice. Pe tulpina sa erau construite așezăminte în care locuiau sau munceau zagriți, iar prin coroană zburau mii de păsări de o diversitate extraordinară. Porțiunea din jurul Copacului Vieții era la fel de spectaculoasă. Luciul apei oglindea strălucirea mirifică a frunzelor mov, făcând lacul să semene cu un diamant uriaș. Pe suprafața calmă a apei erau insulițe verzi împânzite de vegetație luxuriantă, iar pe maluri erau punți de lemn unde erau ancorate numeroase bărci.” (p.32)

recenzie carte misterele zarondiei gelu achis science fiction recenzie carte misterele zarondiei gelu achis science fiction recenzie carte misterele zarondiei gelu achis science fiction recenzie carte misterele zarondiei gelu achis science fiction

Recenzie Misterele Zarondiei

2018-03-28T23:17:27+00:00

16 Comments

 1. Oana March 28, 2018 at 10:38 pm - Reply

  Multumim pentru prezentare si recenzie.

 2. kleo March 28, 2018 at 10:41 pm - Reply

  o carte tare frumoasa, multumim pentru impresii, ps cred ca toti avem nevoie de un george pentru a ne face zilele mai fun 😀

 3. Denisa March 28, 2018 at 10:56 pm - Reply

  Pare o carte interesanta. Cred ca prietenului meu i-ar placea, pare mai mult genul lui decat al meu: eu sunt cu beletristica mai mult.

 4. Alexa Carmen March 28, 2018 at 11:43 pm - Reply

  Foarte interesanta prezentarea oferita de tine pentru aceasta carte. Mie sigur mi-a atras atentia!

 5. Luca Raluca March 29, 2018 at 12:22 am - Reply

  Pare o carte super! Imi plac enorm recenziile tale! Pozele sunt superbe!♥️

 6. Butterfly March 29, 2018 at 1:26 pm - Reply

  Interesanta abordare si faptul ca personajele sunt din zona ii da o nota de mister in plus 🙂

 7. Andra kat March 29, 2018 at 3:21 pm - Reply

  Pare o carte foarte interesanta
  Imi plac mult si pozele tale

 8. Mihaela Curea March 29, 2018 at 4:55 pm - Reply

  Copii din Cluj Napoca? Din orasul meu? Pare tare interesanta cartea!

 9. Irina March 29, 2018 at 5:19 pm - Reply

  Foarte frumoasa recenzia și îmi place tare mult și pozele.

 10. violeta balaban March 29, 2018 at 9:26 pm - Reply

  O carte ce ar trebui citita. Multumim de prezentare

 11. Daniela Oţet March 29, 2018 at 10:37 pm - Reply

  Sincer, pare a fi interesanta aceasta carte. Nu am citit-o încă.

 12. Catalina Coman March 29, 2018 at 11:55 pm - Reply

  O am si eu. Abia astept sa o citesc.

 13. Rokolla March 30, 2018 at 1:39 am - Reply

  Nu prea am citit astfel de carti, dar suna interesanta povestea acestor copilari. Cred ca m-as putea lasata de val si sa citesc cu placere aceasta carte

 14. Andrea Chitic March 30, 2018 at 11:47 am - Reply

  Frumoase poze si interesanta carte! Multumim!

 15. Ioana S. Pavel March 30, 2018 at 6:10 pm - Reply

  Uuu… Daca e SF atunci imi place!

 16. Eva Luna March 30, 2018 at 6:36 pm - Reply

  Si eu am citit o carte SF recent, si mi-a placut tare mult. Nu prea le am eu cu genul asta, dar uneori, te mai surprind placut cartile, iar cea prezentata de tine pare a fi faina 😉

Leave A Comment

* Checkbox GDPR is required

*

I agree