recenzie carte narcisa urmasa lui pacala mihaela patachia mitologie romaneasca
Gen: Pentru copii, Mitologie românească, Povești
Narcisa – urmașa lui Păcală, este primul volum din Seria urmașii.
Seria va conține trei cărți inspirate din mitologia românească.
Număr de pagini: 190
Data apariției: 2017 || Editura Studis (Iași)
Ilustrator: doamna Luminița Scarlat

Cumpără cartea printr-un mesaj privat pe pagina de facebook a autoarei – Mika pe Tărâmul Poveștilor

Sinopsis:
Narcisa, crescută în satul Păcălești, pleacă din sat cu speranța că-l poate scăpa pe bunicul ei, de mușcătura de pricolici. Ea trece prin Poarta Sfinxului Împărăției dacilor și călătorește pe Tărâmul Narciselor Zburătoare, pe Tărâmul Ielelor și pe Tărâmul Zmeilor pentru a face rost de iarba coada pricoliciului și apa vie. La început de drum este ajutată de Pasărea Măiastră, apoi de câinele Ușor-ca-vântul-greu-ca-pământul, și spre sfârșitul călătoriei apare și Calul Năzdrăvan. Încercările cele mai mari apar pe Tărâmul Zmeilor, acolo unde ghicitorile sunt destul de grele, iar Narcisa trebuie să-și folosească inteligența pentru a scăpa de cel mai înspăimântător personaj, Zmeul Mioritic. Va reuși oare Narcisa să facă față tuturor încercărilor? Îl va întâlni oare pe Păcală?

recenzie carte narcisa urmasa lui pacala mihaela patachia mitologie romaneasca

Întâlnirea cu Mihaela

Nu se întâmplă des să cunosc oameni faini, dar plăcută a fost surpriza când m-am întâlnit cu Mihaela. Ea mă descoperise prin intermediul paginii mele de facebook și mai discutam ocazional despre lecturi. Cu toate că nu ne cunoșteam, am descoperit mai apoi că există multe asemănări între noi și că ne înțelegem foarte bine.

Mihaela mi-a propus să ne vedem pentru a-mi da 2 volume din nou publicata ei carte Narcisa, urmașa lui Păcală. Întrucât îmi place să susțin autorii români și cartea ei mi s-a părut că sună frumos, am acceptat colaborarea cu Mihaela.

Ne-am întâlnit într-o zonă cu ruine a Constanței și am început să discutăm și să ne cunoaștem. În acest timp am stat și la poze ca să avem amintire niște cadre frumoase și magice. Am mai făcut poze în acest loc așa că propunerea acestei zone venită din partea autoarei a fost și pe gustul meu. 😍

recenzie carte narcisa urmasa lui pacala mihaela patachia mitologie romaneasca

La țesut de povești

Mihaela mi-a povestit cât a putut de multe despre pasiunea ei pentru mitologie, în orice formă. A citit multe cărți și întotdeauna a avut această pasiune. Cel mai mult a dorit să cerceteze mitologia românească, lucru ce mi se pare demn de admirat.

Probabil că este un pic trist, dar am aflat cu această ocazie că mitologia românească nu este un subiect atât de bine cercetat și nici nu prea există multe cărți curprinzătoare care să ne ajute să descoperim mai multe despre legendele românești.

Autoarea a descoperit o carte în franceză și alte surse care au ajutat-o să afle informații despre ceea ce o pasiona. Din dorința de a-și împărtăși talentul de a scrie și minunatele aspecte ale mitologiei românești, Mihaela a publicat prima ei carte de acest tip: Narcisa, urmașa lui Păcală.

Cu toate că am primit o serie de detalii despre personajele fantastice din Narcisa, am înțeles totul mai bine atunci când am lecturat cartea plină de magie.

recenzie carte narcisa urmasa lui pacala mihaela patachia mitologie romaneasca

Narcisa, urmașa lui Păcală

La scurt timp după ce am primit cartea Mihaelei m-am apucat de lectura ei. Am descoperit că stilul autoarei este foarte plăcut și, cu toate că o carte de acest tip ar fi recomandată copiilor, ea este potrivită pentru tineri, adulți și bătrâni.

Cartea se citește ușor, fapt pentru care am parcurs cele 190 de pagini destul de repede. Pentru a păstra plăcerea lecturii, eu am citit din carte în câteva seri la rând, înainte de culcare. În acest mod am simțit mai bine atmosfera fantastică și plăcută pe care autoarea a creat-o pentru cititor.

recenzie carte narcisa urmasa lui pacala mihaela patachia mitologie romaneasca

M-am bucurat să fac cunoștință cu Narcisa și să îi aflu povestea. Alături de ea am călătorit în cele mai neașteptate locuri ale țării noastre, scopul ei fiind un leac pentru vindecarea bunicului său mușcat de un pricolici. Întrucât Narcisa poate vedea ceea ce alții nu pot, ea crede în poveștile fantastice povestite în popor, lucru ce o determină să creadă și în existența leacului pentru bunic.

În aventura Narcisei am descoperit extrem de multe personaje fantastice, unele mai mult sau mai puțin cunoscute. Am apreciat foarte mult faptul că Mihaela Pațachia a pus accent pe legendele românești. Am aflat în acest mod numeroase legende de care nu auzisem niciodată, sau pe al căror conținut nu îl aveam complet în minte.

Prin această carte consider că un copil este educat într-un mod plăcut și unic. Copiii sunt primii care ar trebui să cunoască cât mai multe lucruri despre România și cred că această carte le poate insufla niște detalii fantastice foarte frumoase. Alături de ei, adulții vor afla și ei mai multe despre mitologia românească ce nu este abordată pe cât de mult ar trebui.

recenzie carte narcisa urmasa lui pacala mihaela patachia mitologie romaneasca

SURPRIZĂ pentru cititori

Deoarece Mihaela a fost extrem de binevoitoare, am pentru voi un super CONCURS la care puteți câștiga cartea autoarei, cu autograf! Mi se pare o ocazie unică pentru un cititor, mai ales pentru cei tineri sau pentru cei pasionați de legendele românești.

Cărticica pe care o poți câștiga este în format copertat și este dichisită cu un semn de carte frumos. Vei putea admira ilustrațiile pictoriței Luminița Scarlat, în timp ce te bucuri de lectura Mihaelei Pațachia. 😄

Pentru a participa la CONCURS te invit să te înscrii pe canalul meu de YouTube, unde găsești clipul despre carte și condițiile de participare.

Sper că v-a încântat aerul mitologico-românesc al acestei postări și vă invit să priviți toate pozele și să vă înscrieți la concursul de pe canalul meu.

recenzie carte narcisa urmasa lui pacala mihaela patachia mitologie romaneasca recenzie carte narcisa urmasa lui pacala mihaela patachia mitologie romaneasca recenzie carte narcisa urmasa lui pacala mihaela patachia mitologie romaneasca

recenzie carte narcisa urmasa lui pacala mihaela patachia mitologie romaneasca

Despre Autor:

– Coregraf

– Profesor în arta mânuirii păpușii

Sunt o persoană pasionată de mitologie, dar cel mai mult îmi place mitologia românească. Am crescut cu basmele populare românești și personajele mele preferate erau: zmeii, căpcăunii, ielele, sânzienele, spiridușii, calul năzdrăvan, pasărea măiastră și Muma Pădurii. În copilărie eram speriată cu Muma Pădurii care fura copii și-i ducea în sălbăticia codrului. Aveam un respect anume pentru această ființă. Îmi place foarte mult să scriu și inspirația mea vine din folclorul românesc. Visul meu este să fac cunoscută mitologia românească, printre copii. Am două volume de poezie publicare la editura Studis în 2014, dar acum mă axez pe romane pentru copii.

 

Narcisa, urmașa lui Păcală + SURPRIZĂ 😊