carte book the life changing magic of tidying marie kondo


Gen: Self Help, Non Ficțiune
Format: Paperback
Număr de pagini: 248
Data apariției: 3 Aprilie 2014 || Editura Vermilion || Books Express || Goodreads
Cumpără The Life-Changing magic of tidying

Sinopsis:
Pregătește-te să-ți schimbi părerea despre Polul Nord și despre fabrica de jucării a lui Moș Crăciun!
Aceasta e cartea din care afli ce se întâmplă de fapt în seara de Ajun și cum ajung cadourile sub brad…
Pornește într-o aventură crăciunomagică alături de William Trundle, un băiețel deștept și mare iubitor de dinozauri, tatăl lui, Bob Trundle, Brenda Payne, cea mai rea fată din școală, Moș Crăciun (da, da, chiar el!), un personaj bizar pe nume Vânătorul și un dinozaur cu totul și cu totul special.

Rating: 5+/5

Fă-ți ordine în minte prin ordinea din jurul tău

De multe ori am realizat că sunt tipul de persoană care ține mult la lucrurile pe care le are, fie că este vorba de caietul colorat din clasa a 4-a, desenul primit de la colega din generală, tricoul roz din adolescență pe care am tot amânat să îl port, sau o carte de care nu am reușit să mă apuc. De-a lungul timpului am strâns extrem de multe lucruri (majoritatea în camera mea), și am căpătat un mic statut de hoarder. Am strâns pixuri, jurnale, caiete, cărți, jucării, haine, parfumuri, figurine Kinder, obiecte de decor, gentuțe, și câte și mai câte.

În perioada generalei și a liceului mă trezeam extrem de des organizându-mi camera, obiectele, și de multe ori nu reușeam să găsesc un balans. Nu eram fericită de poziționarea lor sau de unele lucruri pe care le aveam. Încă mă descopeream și de aceea cred că treceam des prin toate, pentru a mai renunța la câte un lucru care simțeam că nu mă mai reprezintă.

Cu toate că scăpam de lucruri, până în urmă cu ceva timp, nu am reușit să mă descotorosesc de unele lucruri pe care nu doar că nu apucam să le folosesc, dar nici nu mă mai reprezentau. Recent am tot auzit de cartea The Life-Changing magic of tidying de Marie Kondo, regăsind-o chiar și în noile episoade cu Fetele Gilmore.

Curiozitatea m-a mâncat rău de tot în palmă, așa că la început de 2017 am zis să lecturez această carte de tip self help, care se presupune că m-ar ajuta cumva să îmi fac ordine în casă și în gânduri.

carte book the life changing magic of tidying marie kondo

Metoda KonMari

Autoarea japoneză Marie Kondo aka KonMari a fost toată viața ei nițel obsedată de curățenie. Mereu când venea de la școală aranja diverse zone ale casei, și căuta diverse metode de aranjare sau păstrare a obiectelor familiei. Cu toate acestea, descoperea de foarte multe ori că încercările ei sunt în van, întrucât nu își găsea o ordine în viață prin ceea ce făcea.

Cu timpul, ea a descoperit cele mai bune tactici care te pot ajuta să îți aranjezi casa. Metoda KonMari se referă la cum un obiect (haine, cărți, hârtii, etc.) îți poate aduce un impuls de fericire. Când simți această fericire înseamnă că obiectul pe care îl ții în mână trebuie păstrat.

Prin modul în care Marie Kondo ne învață să facem curățenie, vom avea mai apoi acces cu ușurință la tot ceea ce ne înconjoară, fiindu-ne astfel mai ușor în păstrarea curățeniei. În același timp mintea ni se va elibera și ne vom simți fericiți pentru faptul că păstrăm în jur doar lucrurile care ne pun zâmbetul pe buze.

cadouri ambalaj dragut fundite fluturi

Îți stârnește fericirea? Cum aplici metoda KonMari

Procesul de ordine generală făcută în cadrul locuinței nu este unul simplu, mai ales dacă aveți tendința să strângeți multe lucruri, sau dacă aveți o casă mare în care nu locuiți singur. Atunci când nu locuiți singur, trebuie musai să nu vă ocupați de lucrurile familiei sau ale partenerului. Trebuie să porniți în procesul de curățenie doar cu lucrurile pe care le aveți, iar dacă cei din jur vor să participe la procesul de ordine, o pot face împreună cu voi, sau separat.

Primul lucru pe care trebuie să îl știți este ordinea cu care veți începe curățenia. Pornim de la lucrurile care par cel mai simplu de aranjat, iar la final lăsăm lucrurile sentimentale, care ne pot lua foarte mult timp. Dacă am porni cu cele din urmă menționate, ne-ar pieri cheful de ordine încă din primele minute, și am fi extrem de obosiți.

Ordinea categoriilor:

  • Haine
  • Cărți
  • Acte, hârțoage
  • Komono (diverse obiecte – papetărie, electronice, machiaj, snacksuri etc.)
  • Obiecte sentimentale
  • Amintiri și suveniruri

În momentul în care ne apucăm de aranjarea unei categorii, vom lua toate obiectele ce țin de acea categorie și le vom pune într-un singur loc. Spre exemplu, luăm toate hainele noastre (nu ale mamei, fratelui, iubitului, ci ale noastre) și le punem în mijlocul camerei, pe jos, sau pe pat. Vom strânge absolut toate hainele (cele de prin hol, cele agățate prin baie, cele uitate în cuier, etc. – excepție fac hainele de la spălat) și le vom pune într-un maldăr.

Vom sorta acel maldăr de haine în funcție de tipul hainelor: blugi, bluze, etc. Având toate hainele la un loc, vom realiza cât de multe avem, și ne vom simți uneori chiar copleșiți de numărul mare.

Modul în care vom alege ce păstrăm este foarte simplu. Vom lua obiectul în mână, îl vom simți, și ne vom pune o întrebare importantă: “Does it spark joy?” – “Îmi trezește fericire?”.
Dacă simțim în suflet o fericire, înseamnă că obiectul în cauză ne produce o stare de bine, și că îl vom păstra. Este foarte important să avem contact cu obiectul nostru, pentru a simți mai apoi impulsul pe care organismul îl are.

Există și situații când există obiecte care ne pot da o stare de bine, însă acestea să nu ne fie utile absolut deloc (o bluză pe care nu o purtăm, dar ne aduce amintiri frumoase din copilărie). Atunci va trebui să ne întrebăm dacă acel lucru ne mai poate fi util în vreun mod sau nu. Putem păstra obiecte inutile, atâta timp cât acestea ne aduc o fericire mare. Este bine să putem diferenția păstrarea unor obiecte care ne fac acum fericiți față de cele care ne-au făcut fericiți la un moment dat.

Cum să aranjezi


După ce terminăm de sortat o categorie, va trebui să aranjăm lucrurile în moduri cât mai utile și care ne aduc o stare de bine.

Haienele ce trebuiesc agățate vor fi aranjate de la stânga spre dreapta, pornind cu cele mai groase și lungi. Ordinea generală ar fi: geci, rochii, jachete, blugi, fuste, bluze. Așezând hainele de la groase spre subțiri, și de la lungi spre scurte, se va crea ca o săgeată ce crește de la stânga spre dreapta. Vizual, acest aranjament (săgeata) ne va oferi o stare de ușurare, progres, liniște.

Restul hainelor vor fi împăturite pe verticală, poziția aceasta fiind ideală atât vizual, cât și practic. Hainele vor fi aranjate mai frumos și vor fi la îndemână după ce au fost aranjate cu grijă și dragoste.

cadouri ambalaj dragut fundite fluturi

Aranjarea cărților

“For books, timing is everything. The moment you first encounter a particular book is the right time to read it. To avoid missing that moment, I recommend that you keep your collection small.” (p.111)

Autoarea ne oferă detalii nu doar despre aranjarea hainelor, hârtiilor și altor obiecte, ci și despre cum să ne organizăm biblioteca. Cărțile vor fi sortate pe genuri după ce au fost strânse toate la un loc. Putem grupa cărțile astfel: YA, fantasy, dezvoltare personală, romantice, ilustrate, etc. Oricum considerați, le puteți grupa, iar mai apoi va trebui să le luați în mână, rând pe rând, să le atingeți coperta, și să realizați dacă va oferă fericirea deplină.

Este foarte important să nu deschideți cărțile (eventual fugitiv) și să le citiți. Este o greșeală pe care mulți o fac, și de aceea nu reușesc să scape de cartea cu pricina. Și în plus, vor pierde și foarte mult timp, adâncindu-vă în lectură.

Marie Kondo ne sfătuiește să păstrăm cărțile care ne fac cu adevărat fericiți. Cărțile necitite ar trebui date, excepție făcând cele pe care știți sigur că le veți citi în perioada următoare, sau care au o însemnătate mare pentru voi (cărți cu autograf, cărți în alte limbi, etc.). Important de remarcat este faptul că nu sunteți obligați să păstrați o carte doar pentru că ați primit-o cadou, sau pentru că ați cumpărat-o acum 1 an.

Cărțile care nu au fost citite de foarte mult timp, au șanse mari să nu mai fie citite niciodată, sau nu prea curând (țineti cont de faptul că apar mereu cărți noi, așa că veți fi atrași de altele). Cărțile pe care le-ați achiziționat și nu v-au plăcut sau nu le-ați citit, ar trebui sortate musai! Probabil nu le veți citi niciodată, și vor fi o greutate care va va apăsa zilnic fără să vă dați seama. Scăpați de ele cât mai curând după ce va asigurați că nu vă trezesc vreo fericire.

La final, este recomandat să aranjați cărțile pe rafturi numai pe verticală! În acest mod, veți vedea cărțile mult mai bine, veți avea acces la ele, și veți fi liniștit și fericit când vedeți acele cărți care vă transmit o stare de bine.

Cărțile de care scăpați vor fi mai apoi date către biblioteci, anticariate, prieteni, rude, alți cititori, etc. Înainte să le prelungiți călătoria, trebuie să le mulțumiți pentru că v-au făcut fericit la un moment dat, că v-au făcut să înțelegeți anumite lucruri, că și-au îndeplinit datoria. 🙂

Dacă sunteți obsedați de a vă face ordine/curățenie în viață, vă recomand cu mare drag acestă carte. Nu doar că veți scăpa de saci de obiecte inutile sau triste, dar veți avea ocazia să învățați care ar fi cele mai bune metode de aranjare a hainelor, cărților, și cum este bine să vă împăturiți și să oferiți dragoste tuturor obiectelor pe care le dețineți (chiar și șosetelor ^_^). Cu puțin noroc, veți descoperi talentele voastre pierdute, și veți deveni mai inspirați.

Citate:

“«Don’t aim for perfection. Star off slowly and discard just one item a day.» What lovely words to ease the hearts of those who lack confidence in ther ability to tidy or belive that they don’t have enough time to complete the task properly.” (p.19)

“I thought that this urge to tidy before an exam was a peculiar quirk of my own, but after meeting many others who do the same, I realised that it was a common phenomenon. Many people get the urge to clean up when under pressure, such as before an exam. But this urge doesn’t occur because they want to clean their room. It occurs because they need to put «something else» in order.” (p.22-23)

Îți aduce FERICIRE? ❣️🌟 || The LIFE CHANGING MAGIC of Tidying de Marie Kondo