Seria: Cronicile din Narnia (The Chronicles of Narnia)
Titlul original: The Horse and His Boy
Gen: Fantasy, Ficțiune, Cărți pentru Copii, Aventură, Carte ilustrată, Clasice, YA
Format: Hardback cu supracopertă
Număr de pagini: 200
Format: 140 x 205 mm
Traducere: Irina Oprea și Radu Paraschivescu
Ilustrații: Pauline Baynes
Data apariției: Mai 2015 || Editura Arthur

Sinopsis:
În noaptea în care Shasta află că nu e fiul pescarului Arsheesh şi că acesta vrea să-l vândă ca sclav, se hotărăşte să fugă din Calormen împreună cu Bree, Calul Vorbitor. În drum spre miazănoapte, spre Narnia, se întovărăşesc cu Aravis şi cu Hwin, fugare şi ele.

Când trec prin cetatea Tashbaan, cei patru prieteni află de complotul pus la cale de calormeni împotriva narnienilor şi pornesc într-un suflet spre Narnia, sperând că o să ajungă la timp ca să-i avertizeze de pericolul care-i paşte.

Rating: 5/5

Cronicile din Narnia este una dintre seriile mele preferate, fiind printre lecturile care m-au atras spre lumea lecturii.

Calul și băiatul poate că nu este volumul meu preferat din serie, dar mi-a plăcut și acesta destul de mult, și simt că se integrează bine printre celelalte volume, fiecare având ceva diferit, ceva aparte, o magie și un farmec pe care le apreciez.

Nu am mai lecturat de ani buni volumul 3 al seriei scrise de C.S. Lewis, dar mi-a părut bine să revin în lumea creată de autor. Am făcut din nou cunoștință cu tânărul Shasta, presupusul fiu al unui pescar pe nume Arsheesh. Viața lui Shasta este asemănătoare cu cea a unui sclav, așa că nu foarte mare este mirarea atunci când pescarul se târguiește pentru a-l vinde.

Descoperindu-l pe Bree, Calul Vorbitor din Narnia, Shasta se decide să fugă împreună cu acesta, moment ce dă start aventurii prin care au să treacă cei doi. Pe drum, băiatul și calul se vor întâlni cu tânăra Aravis, și calul ei Hwin, cei patru continuându-și drumul împreună. Între timp, scopul lor devine unul important, ei dorind să îi avertizeze pe narnieni de planurile rivalilor.

Spre deosebire de alte cărți ale seriei, acțiunea se petrece doar în lumea imaginară, drumul personajelor noastre fiind dinspre Calormen către Narnia, două ținuturi rivale. Autorul prezintă într-un mod antitetic aceste zone, locuitorii lor fiind total opuși ca aspect sau comportament. S-a pus problema rasismului în acest volum, însă eu nu m-am gândit la acest lucru pe parcusul lecturii.

Apariția personajelor cunoscute nouă, regii și reginele din Narnia, mi s-a părut binevenită, creându-se astfel o legătură frumoasă cu volumul anterior al seriei. Cu cât avansez în lectură, observ cum personajele noastre dragi cresc din ce în ce mai mult, atât în vârstă cât și în gândire.

Mi-a plăcut foarte mult stilul din acest volum, iar vibe-ul oriental mi s-a părut atractiv, călătoria lui Shasta făcându-mă să visez cu ochii deschiși la dune de nisip luminate de stelele de pe cer. O carte discutată destul de mult pe care o recomand în ciuda faptului că mulți nu sunt de acord cu ideile lui C.S. Lewis, Calul și băiatul este o îmbinare plăcută dintre aventură, animale fantastice, situații reale și prietenie.

P.S.: Uitați-vă la ilustrațiile minunate!! Pauline Baynes a susprins frumusețea scrierii autorului într-un mod aparte. 🙂


Photo credits © Snap Studio
Citate:

“— Pe lumina asta chioară, daca stăm cuminți, nu ne vede, răspunse Bree. Dar ia uite, se apropie un nor. Așteptăm până când acoperă luna și pe urmă o ștergem tiptil spre dreapta și coborâm pe țărâm. Iar dacă o să fie și mai rău de-atât ne ascundem printre dune.
Rămaseră pe loc până când norul acoperi luna, iar atunci o porniră spre mal, mai întâi la pas, iar pe urmă în trap ușor.
Norul era mai mare și mai gros decât păruse la început, așa că nu trecut mult și se făcu noapte deasă. Și tocmai când Shasta își spunea „cred că suntem foarte aproape de dunele alea“, aproape că-i sări inima din piept din pricina unui zgomot înfiorător care se auzi dintr-o dată în bezna din față: un răget lung și sfâșâietor, deopotrivă trist și sălbatic din cale-afară. Bree se răsuci în loc dintr-o mișcare și-o rupse la fugă înapoi de unde venise, galopând cât putu de repede.
— Ce e? îngăimă Shasta.
— Lei! răspunse Bree, fără să încetinească sau să-și miște capul.” (p.28)

“Pe când Shasta mânca, Faunul cel mic și cumsecade care încă-l credea amețit de soare, îi povesti vrute și nevrute despre zilele frumoase care-l așteptau după ce se vor fi întors cu toții acasă, despre preabunul său părinte, Regele Lune al Archenlandului, și despre micul castel în care trăia acesta, pe povârnișul dinspre miazăzi al trecătorii.
— Și nu uita, adăugă domnul Tumnus, că de ziua ta ți s-au făgăduit prima armură și primul cal de luptă. Apoi Înălțimea Ta o să înceapă să-nvețe cum să arunce sulița și să lupte în turniruri. Iar peste câțiva ani, dac-o să meargă totul bine, Regele Peter i-a făgăduit regescului tău părinte c-o să te ungă el însuși Cavaler la Cair Paravel. Până atunci, o să fie un adevărat du-te-vino între Narnia și Archenland pe sus prin munți. Și n-ai uitat firește, făgăduiala c-o să vii și-o să stai cu mine o săptămână-ntreagă la serbările verii, când o să se-aprindă focuri, Faunii și Driadele o să danseze toată noaptea și, cine știe?, s-ar putea să-l vedem chiar pe Aslan!” (p.68-69)

“Cu toate acestea, nu trecu mult timp și în pădure se iviră două creaturi mai cu scaun la cap. Unul era un Pitic Roșu de cerb, părea să-l cheme Duffle. Celălalt era o mândrețe de cerb, o vietate frumoasă, cu ochi mari și apoși, cu pielea pătată și cu picioare atât de subțiri și de grațioase, încât ai fi zis că puteai să i le frângi între degete.
— Slavă Leului! mugi Piticul de îndată ce auzi vestea. Păi dacă-i așa, de ce stăm la taclale și nu facem nimic? Dușmani la Anvard! Trebuie să dăm de veste la Cair Paravel cât putem de repede. Trebuie să strângem oastea. Narnia trebuie să-i sară în ajutor Regelui Lune.” (p.149)

Puteţi găsi această carte la librăria online Libris! După cum majoritatea ştiu, pe site-ul Libris se pot găsi carti online, Libris fiind o librarie online ce oferă cititorilor accesul atât la cărţi în română, cât şi la carti in engleza. Puteţi găsi la această librarie aproape orice carte vă doriţi.