Gen: Fantasy, Clasice, Cărți pentru copii, Carte ilustrată, Ficțiune
Format: Hardback
Număr de pagini: 32
Format: 225  x 275 mm
Data apariției: 2015  || Editura Univers Enciclopedic

Sinopsis:
Departe, în largul mării, unde apa este la fel de albastră ca albăstrelele şi limpede ca cristalul,
se află castelul Regelui Mării.

Povestea spune că Regele Mării era văduv de mulţi ani şi locuia împreună cu cele şase fiice ale sale.
Toate erau frumoase, dar cea mai mică le întrecea cu mult în frumuseţe. Pielea ei era gingaşă ca o petală de trandafir, ochii albaştri ca marea cea mai adâncă,
însă, la fel ca şi celelalte surori, în loc de picioare, avea o coadă de peşte.

Rating: 3/5

Întotdeauna am fost atrasă de desenele animate, iar cele clasice, care m-au însoțit de-a lungul copilăriei, sunt printre preferatele mele. Unul dintre acestea este cel cu Mica sirenă, despre care sunt sigură că mai toată lumea a auzit. Nu știam povestea originală, și devenisem curioasă dacă aceasta se aseamănă sau nu cu desenele în care o regăsim pe Ariel.

Mi-au plăcut cum arată cărțile ilustrate pentru copii de la Editura Univers Enciclopedic, iar printre ele am regăsit o adaptare a poveștii lui Hans Christian Andersen. Primul lucru care m-a atras la această lectură au fost ilustrațiile frumoase realizate de Quentin Greban. Acest ilustrator îmi era familiar întrucât l-am întâlnit recent în cartea cu Peter Pan, unde am dat peste numeroase alte desene faine.

Am pornit cu entuziasm lectura acestei cărți, știind că autorul m-a surprins plăcut atunci când am avut ocazia să fac cunoștință cu a lui Crăiasa-Zăpezii. De această dată nu am asistat la întreaga poveste a micii sirene, adaptarea textului fiind realizată de Muriel Molhant. Nu știu dacă traducerea în română, sau restrângerea textului (nu știu mărimea originală a poveștii) mi-au dat o senzație că ceva lipsește, dar, cu toate acestea, am terminat cartea cu drag.

Surprinderea mi-a apărut la finalul poveștii, când am asistat la destinul tragic al sirenei care s-a sacrificat în numele iubirii. Elementele pe care le-am regăsit în carte îmi erau atât de familiare, dar atât de străine în același timp. Mă așteptam la un final fericit, așa cum îmi era indus din desenele animate, însă nu am avut parte chiar de ce îmi doream.

Mi-a părut rău pentru mica sirenă, și i-am simțit tristețea. Fiind ținută mulți ani departe de lumea de deasupra apei, ea este plină de inocență și capătă curiozitate pentru ceea ce se află de cealaltă parte. Pe parcurs, dă dovadă și de o putere interioară demnă de invidiat, nu mulți fiind cei care ar prefera să se sacrifice de dragul celor iubiți.

Ideea poveștii mi-a plăcut mult, însă adaptarea cam sărăcăcioasă pentru gustul meu nu m-a făcut să mă apropii îndeajuns de mult de lectură. Am fost mai mult absorbită de ilustrații, textul fiind pe planul secundar. Am terminat cartea repede de tot, și simt că ar fi potrivită mai mult pentru cei mici, povestea originală fiind probabil recomandată pentru noi, cei mai “mari” de vârstă. 🙂

Citate:

“- De ce nu pot să trăiesc și eu printre oameni? întrebă mâhnită mica sirenă. Aș da bucuroasă sutele de ani pe care le am de trăit dacă aș putea fi făptură omenească măcar pentru o zi!” (p.12)

“Soarele ieși din mare și razele sale căzură blânde și calde pe spuma rece a valurilor, dar mica sirenă nu simțea nimic care să aducă a moarte. Vedea soarele luminos, pânzele albe ale corabiei, iar deasupra ei pluteau sute de ființe străvezii minunate. Zâmbind, li se alătura acestora și urcă pe un nor trandafiriu, care plutea în văzduh…” (p.27)

Puteţi găsi această carte la librăria online Libris! După cum majoritatea ştiu, pe site-ul Libris se pot găsi carti online, Libris fiind o librarie online ce oferă cititorilor accesul atât la cărţi în română, cât şi la carti in engleza. Puteţi găsi la această librarie aproape orice carte vă doriţi.