Colecția: Cărțile Avern
Gen: Romance, Dramă, Familie, Ficțiune
Format: Paperback
Număr de pagini: 432
Format: 130 x 200 mm
Data apariției: Noembrie 2015 | Editura Herg Benet | Facebook Herg Benet | Lina Moacă Facebook Lina Moacă | Fb Valuri de Viață | Goodreads

Sinopsis:
Dacă la vârsta de nouă ani Irina Albu îşi pierde părinţii într-un stupid accident de maşină, nouă ani mai târziu se îndrăgosteşte. Dar nu oricum și nu de oricine. Căile imprevizibile ale tinerei fete sunt cu totul aparte. Cu cât își dorește mai mult să-și trăiască viața, cu atât viața se încăpățânează s-o trăiască pe ea, după reguli implacabile.
Va putea supravieţui o inimă într-un tărâm fără speranţă?
Rating: 4/5

Aproape toată lumea își dorește acea poveste de dragoste minunată, dragostea la prima vedere în care cei doi îndrăgostiți să nu se poată opri din a se privi unul pe celălalt. Dragostea aceea ce te face să te pierzi în ochii celuilalt, să nu te poți gândi la altceva decât la sufletul tău pereche.

O astfel de poveste de dragoste ne este prezentată în Valuri de viață, o carte care m-a făcut să o citesc pe nerăsuflate. Lina Moacă m-a cucerit cu stilul ei foarte frumos, iar elementele romantice pe care le-a inclus m-au făcut să visez cu ochii deschiși alături de protagonista cărții, Irina Albu.

Adolescenta îl are alături numai pe bunicul ei Dan, un moșneag care îi este extrem de drag, el fiind și unica ei rudă în viață. Dorind să nu mai studieze la Paris, Irina revine în București pentru a fi alături de bunicul ei, însă nu își imaginează ce surprize îi rezervă noul colegiu unde are să învețe.

Anii de liceu prin care trece Irina, sunt plini de încărcătură emoțională, toată datorată unui crai cu ochii verzi, un tânăr pe nume Robert Groza, sufletul pereche al fetei. Conexiunea lor se face încă de la început, din momentul în care privirile li se întâlnesc.

Relația celor doi evoluează extrem de repede (lucru ce mi-a plăcut, dar în același timp mi s-a părut un pic clișeic), însă e presărată cu extrem de multe obstacole. Care este adevărata identitate a tinerilor, și ce legătură îi marchează de dinainte ca ei să se fi cunoscut, veți afla numai dacă citiți cartea.

Mi-a plăcut faptul că această lectură m-a ținut de multe ori în suspans, misterul înconjurând personajele pricipale. Sentimentul de iubire, ce răsare între Irina și Robert, mi s-a părut un pic forțat, el apărând fără ca cei doi să se cunoască. Cu toate acestea, mi-a plăcut să le aflu povestea, și să trăiesc alături de ei, eu fiind o iubitoare a poveștilor de dragoste de acest tip, chiar dacă par un pic cheesy sau dramatice.

Lectura a fost palpitantă, captivantă, plină de suișuri și coborâșuri. Aproape trei sferturi din carte par să evolueze în direcția cea bună, pentru ca mai apoi să avem parte de un moment care schimbă cu totul viețile Irinei și lui Robert. Pe cât de repede se pot apropia două persoane, pe atât de mult se pot depărta. Acest lucru mi-a demonstrat că lipsa de comunicare, deciziile impulsive, și neîncrederea deplină în cel iubit, pot duce la rupturi care ne pot marca ani de zile, sau chiar o viață întreagă.

Legăturile dintre personaje mi s-au părut frumoase, cea dintre Irina și moșneagul ei fiind printre preferatele mele. Cu toate că intervin secretele în legătura lor, cred că bunicul fetei simte, mai ales pe patul de moarte, că inima ei este pentru altcineva, nu pentru cel care o ispitește într-o pânză mincinoasă a căsătoriei.

De asemenea, legăturile dintre Irina și prietenele ei au fost pe placul meu. La început am fost neîncrezătoare în colegele de clasă care se dau bine pe lângă Irina, dar pe parcurs am fost convinsă de onestitatea prieteniei lor, și m-au făcut să simt mai bine adolescența personajelor care trec prin anii de liceu.

Printre personajele antipatice mie, se numără Victor Sima, un tip bogat, aproape perfect, care ar fi feblețea oricărei fete. Acesta simte că i se cuvinte orice, și o dorește pe Irina Albu în viața lui, nu doar ca prietenă, ci și ca iubită. La început, am strâmbat din nas la intențiile lui, pentru ca mai apoi să simt o oarecare milă pentru el și să îl simpatizez pentru comportamentul lui față de Irina.

Finalul însă m-a scârbit până peste măsură, și nu am putut să mai înțeleg acest personaj orbit de iubire, dar mai ales de dorința de a face tot posibilul pentru a-și împlini dorințele. Am simțit sentimente de ură, și nu am încercat să îi găsesc o explicație pentru acțiunile sale. Toate planurile mârșave ale acestuia, i-au oferit Irinei șapte ani în care nu a mai știut ce este viața, existența ei făcând-o să devină un personaj pus la pământ, cu un comportament pe care nici ea nu și-l mai recunoaște.

Nu doresc să vă dau spoilere multe, și să vă dezvălui aspecte pe care aș dori să le descoperiți singuri, dar pot spune că Lina Moacă a scris o carte foarte frumoasă, pe care v-o recomand cu mare drag! Veți citi despre adolescență, anii de liceu, povești de dragoste, prietenii, drame, familieinvidii, decizii greșite, neîncrederi, minciuni, suferințe, slăbiciuni. Un amalgam de sentimente și momente ce vă vor purta pe parcursul a multor ani din viața personajelor vă vor face să vă simțiți ca într-un carusel, un carusel care se plimbă în valuri asemenea mării, un carusel care reprezintă viața. Vă invit să descoperiți valuri de viață care vă vor aminti de realitatea în care trăiți!

Citate:

“Privirea mea se izbește de doi ochi neașteptat de pătrunzători și un fior ciudat cu o forță nedeslușită îmi străbate întregul corp. Electric. Verdele spălăcit devenise dintr-o dată atât de intens, încât mă prinde total nepregătită cu arderea lui. Îmi întorc capul rușinată, cu viteza unui om trezit din visare.
Na! Ce m-o fi apucat să mă uit așa la el, parcă mă hipnotizase. Da. Vrăjită. Cât timp oare stătusem observându-l cum se amuza cu prietenii săi? O clipă? Un infinit? Nu știu. Nu mi se mai întâmplase să-mi atragă atenția cineva în felul acesta. Ridicol.” (p.28)

“Plină de energie, dis de dimineață mă pregătesc de călătorie. Ador Marea Neagră. Farmecul ei, cu luciri de curcubeu auriu, la fiecare întâlnire caută și găsește copilul din mine.
E o zi perfectă, cu adieri de toamnă, ideală pentru o plimbare pe mare. Soarele îmi zâmbește îmbietor. În timp ce aerul blând care răzbate dinspre larg, impregnat cu mirosul de sare, îmi stimulează spiritul și îmi răscolește părul. Fără să mă pot abține, zâmbesc larg la bucuria simplă pe care mi-o provoacă peisajul din jur. O iluzie a armoniei perfecte. Totul e un imens albastru poleit cu aur. Năucitor.” (p.91)

“Deși felul în care se purtase cu mine fusese de neiertat, privirea lui îmi spune acum că nu-i sunt deloc indiferentă. Da, da… Există o conexiune, o legătură vibrațională între noi, ceva ce nu se poate explica, doar simți. De fiecare dată când ochii mei îi întâlnesc pe ai lui, totul din jurul meu dispare, mă pierd înecată în acea profunzime verde.
Acum, eu și el rătăcim într-o altă lume, una doar a noastră, din care nu doresc să mă mai întorc niciodată.” (p.109)

“- Ți-e frig? mă strânge el mai tare în brațe.
– Frig acum, lângă tine? murmur.
Robert mă sărută pe vârful nasului și pe gură, cu ochi luminoși și nerăbdători. În același timp mâinile îi alunecă agale pe spatele meu. Îmi mușcă buzele. Îi mușc limba. Ne purificăm fără aer. Sunt vrăjită. Sunt pulbere de stele. Sclipesc.” (p.211)

“Înainte să apuc să-mi trag răsuflarea, ca o păpușă sunt trasă în îmbrățișări, primind felicitări de la toți. În definitiv, asta și sunt, «o jucărie» în mâinile unei puteri neînduplecate. Fericirea de pe chipul moșneagului meu mă face însă să zâmbesc. Poate până la urmă nebunia asta își are scopul ei. E ceva. Am să zbor fără să mă mai gândesc la nimic, poate și aripile atașate acum spatelui meu sunt bune. Firește. Am nevoie doar de puțin curaj să mă avânt, nu trebuie sa-mi fie frică. Nu m-aș mira, prin nu știu ce străfulgerare, să ating cerul cel mai înalt.” (p.384)

Îi mulțumesc mult autoarei, Lina Moacă, pentru exemplarul oferit în schimbul recenziei mele sincere!