Colecția: Nautilus
Seria: Marea Sfărâmată
Titlul original: Half a King
Gen: Ficțiune
Format: Paperback
Număr de pagini: 312
Format: 130 x 200 mm
Data apariției: 16 octombrie 2015 | Editura Nemira
Goodreads

Sinopsis:
„Ma voi razbuna pe ucigasii tatalui meu. Am jurat!“

Printul Yarvi a jurat sa recastige tronul pe care nu si l-a dorit vreodata. Dar mai intai trebuie sa supravietuiasca cruzimilor, lanturilor si apelor dure ale Marii Sfaramate. Si toate acestea cu o singura mana buna.

Inselatul ajunge inselator.

Mic si slab in ochii tatalui sau, Yarvi ramane singur intr-o lume in care nu conteaza decat forta bruta si sangele rece. El nu poate manui o sabie sau tine un scut, asa ca trebuie sa isi ascuta mintea ca pe o arma.

Tradatul ajunge tradator.

In jurul lui Yarvi se strange o frație care il va ajuta sa devina omul care trebuie sa fie pentru a infrunta toate intrigile si a razbi in misiunea lui.

Uzurpatul va ajunge, la randul lui, uzurpator?

Rating: 4/5

Auzind multe vorbe bune despre cărțile lui Joe Abercrombie, am devenit extrem de curioasă de acest autor, așa că am zis să îi testez o carte recent apărută la Editura Nemira. Jumătate de Rege este prima carte din seria Marea Sfărâmată, și a apărut în colecția Nautilus fantasy.

Eroul nostru, protagonistul cărții, este un tânăr extrem de interesant pe nume Yarvi. În ciuda sluțeniei sale, el ne demonstrează că mâinuierea sabiei cu mâna stângă nu este un impediment în a putea evolua în rolul care îi este destinat: cel de a fi rege.

Slăbiciunea și diformitatea lui care i-au marcat viața încă de la început, îl fac pe acesta să se retragă în sine și să se orienteze spre a deveni preot. Se pare că uneori însă nu poți scăpa de ceea ce îți este frică, așa că Yarvi este nevoit la un moment dat să devină o jumătate de regeJilțul Negru fiind al lui.

Chiar dacă a părut ca un blestem acest lucru, personajul reușește să își adune puterile și să își chibzuiască următoarele sale mișcări, cu toate că va avea și momente în care va face greșeli. Insecuritatea sa încă prezentă îl va ajuta să își depășească fricile și să devină șiret, puternic și să atragă de partea sa oameni de încredere.

Stilul lui Abercrombie mi s-a părut interesant, atractiv și m-a captivat din primele pagini. Am sesizat tonalități care m-au dus cu gândul la zeii nordici, am avut parte de personaje care mi-au plăcut mai mult sau mai puțin, de situații pline de tensiune și evenimente neașteptate, trădări, răzbunări, și multe altele care s-au împletit minunat laolaltă.

După ce am terminat de citit cartea și am pus în balanță toate gândurile mele, cred că am dedus că genul epic/high fantasy s-ar putea să nu fie în acest moment printre preferatele mele, după câte crezusem până de curând (de unde și nota mea). Voi mai testa pe viitor cărți fantasy, însă numai dacă simt că vor fi lecturi care mi s-ar potrivi. 😀

Pentru fanii de fantasy, cred că Jumătate de Rege este o carte care trebuie citită, întrucât vă va captiva cu siguranță prin stilul și inteligența pe care Abercrombie vi le oferă. 🙂


Citate:

“[…] Cu un efort supraomenesc, se întoarse înspre Jilțul Negru.
Chiar ar putea sta pe el, între zei și oameni? El, cel care de-abia reușea să se forțeze să-l atingă cu tentativa aia de mână? Își impuse să întindă mâna, abia reușind să respire. Forțându-se să atingă metalul cu un deget tremurător.
Foarte rege și foarte dur. Așa cum trebuie să fie un rege.” (p.31)

“Yarvi îl privi fix.
– Ai de gând să-l omori pe băiatul ăla?
Rulf își roti umerii ca și cum nu se simțea în largul său, însă Nimic și-i ridică pe ai săi.
– Dacă trebuie să aleg între moartea lui și a noastră, atunci da, îl voi ucide, pe el și pe toți cei de acolo, de jos. Se vor putea alătura regretelor mele.” (p.163)

Îi mulțumesc editurii Nemira pentru că mi-a oferit un exemplar al cărții pentru recenzare în schimbul părerii mele sincere.