Seria: Mândrie + Prejudecată + Zombi
Titlul original: Pride and Prejudice and Zombies
Gen: Ficțiune Istorică, Horror, Paranormal, Zombi, Umor
Format: Hardcover
Număr de pagini: 384
Traducător: Claudia Roxana Olteanu
Format: 130 x 200 mm
Data apariției: 10 Februarie 2016 | Fb Leda Edge | Editura Corint | Fb Editura Corint | Goodreads

Sinopsis:
„ESTE UN ADEVĂR UNIVERSAL CUNOSCUT CĂ UN ZOMBI CARE A APUCAT SĂ MĂNÂNCE UN CREIER VA SIMTI NEVOIA SĂ MĂNÂNCE ŞI MAI MULT CREIER.”

Aceasta este prima frază din Mândrie prejudecată zombi, o ediţie extinsă a îndrăgitului roman de Jane Austen, în care apar scene noi-nouţe de măceluri cu zombi şi oase sfărâmate. Povestea începe cu o molimă misterioasă care s-a abătut asupra liniştitului sătuc englezesc Meryton – şi morţii revin la viaţă! Brava eroină Elizabeth Bennet este hotărâtă să înlăture definitiv ameninţarea zombilor, dar curând este distrasă de sosirea în sat a trufaşului şi arogantului domn Darcy. Ceea ce urmează este o delicioasă comedie de moravuri, cu multe dueluri verbale între cei doi tineri îndrăgostiţi – şi cu înfruntări şi mai violente pe câmpul de luptă scăldat în sânge.
Va putea Elizabeth să nimicească odraslele lui Satan? Şi să depăşească prejudecăţile sociale ale moşierilor cu conştiinţă de clasă? Plină de poveşti de dragoste şi inimi sfărâmate, confruntări cu săbiile, canibalism şi mii de cadavre în putrefacţie, Mândrie prejudecată zombi transformă o capodoperă a literaturii universale într-o lectură captivantă pe care nu o mai poţi lăsa din mână.

„Declar oficial că sunt mai mult decât fascinat de această carte.” – Entertainment Weekly
„Adevărata întrebare este: dacă domnul Darcy e infectat de molimă,va avea Elizabeth tăria de a-l decapita la timp?” – Salon.com

Rating: 2/5

În urmă cu vreo doi ani am descoperit prin blogosferă și pe Goodreads o carte care mi-a atras oarecum atenția, fiind curioasă de ce se face vâlvă în jurul ei. Această carte este Mândrie + Prejudecată + Zombi, o carte în care autorul Seth Grahame-Smith încearcă să creeze dintr-o carte clasica, una palpitantă, în care horror-ul să se îmbine cu elementele de umor.

Am citit prin perioada liceului o variantă pentru Mândrie și Prejudecată (în limba engleză) și mi s-a părut ok. Nu am fost fascinată într-un fel anume, însă a fost o lectură destul de relaxantă, care m-a dus cu gândul la vremurile de demult.

Aveam așteptări destul de mari de la această lectură, ținând cont de faptul că am văzut-o foarte des pe mai multe blog-uri, ca mai apoi să aflu că avem parte și de o adaptare cinematografică. Am fost destul de dezamăgită de această carte, prin simplul fapt că nu m-a ținut prinsă între paginile ei așa cu mi-aș fi dorit.

Personajele nu m-au impresionat deloc, excepție făcând faptul că femeile se antrenau pentru a se lupta cu nenumiții care le puteau omorî oricând. Stilul și lectura în sine mi s-au părut destul de plictisitoare, hazul la care mă așteptam nu a fost prezent prea mult, sau nu am reușit eu să mă bucur prea bine de umorul autorului.

Mi s-a părut interesantă denumirea pe care Grahame-Smith a atribuit-o zombiilor: nenumiții. Am considerat mai atractiv și promițător acest lucru decât au fost întâlnirile dintre zombi și personaje. Mă așteptam la lupte adevărate, care să mă țină în suspans, să mă înfricoșeze și să mă amuze peste măsură. Nu am avut parte de ele, iar când au fost, nu mi s-au ridicat la așteptările mele. Am fost mai ocupată cu încercarea mea de a nu adormi cu această carte în brațe. :))

Nu știu cum este lectura aceasta prin comparație cu Mândrie și Prejudecată de Jane Austen (nu am citit varianta originală), însă combinația dintre o carte englezească clasică și zombi ar fi trebuit să aducă mai multe elemente care să țină cititorul în suspans. Păcat de ideea în sine, care ar fi putut să ducă la crearea unei cărți mult mai palpitante/înfricoșătoare/amuzante.

Dacă sunteți curioși de această carte, o puteți testa în cazul în care vreți să vedeți și filmul apărut recent în cinematografe. Nu știu în ce măsură vă va plăcea. Nu consider că vă va marca în vreun mod, sau că vă va rămâne în minte. Poate vă va stârni curiozitatea pe alocuri, dar cam atât. Nu mi s-a părut o carte care merită tot acest tam-tam de pe internet.

Probabil că filmul este unul mult mai interesant; pe acela l-aș vedea și eu acasă de curiozitate, cu ochii întredeschiși (nu sunt mare fană a filmelor horror) și cu ceva de ronțăit alături. Cât despre carte, cum vă e norocul: poate veți găsi ceva interesant printre paginile ei, poate vă va plictisi, poate o veți urî. După cum vă este norocul. 😀

Din punctul de vedere al traducerii și al aspectului cărții, am fost extrem de mulțumită. Nu am nimic de comentat. Cu toate că această carte are o copertă de tipul tie-in, mi s-a părut atractivă, și a fost un motiv în plus pentru care am dorit să o testez.

Sunt curioasă ce cărți vor apărea în continuare la noul imprint Leda Edge, coordonat de Shauki Al-Gareeb. Cred eu că vor fi cărți mult mai interesante. ^_^

Citate:

“Scopul vieții domnului Bennet era să-și țină fiicele în viață. Scopul vieții doamnei Bennet era să le vadă măritate.” (p.9)

“Elizabeth a ridicat din nou arma și a țintit. Nenumita era acum aproape la jumătatea drumului. Elizabeth a ochit capul femeii și degetul ei s-a fixat pe trăgaci. Nu trebuia decât să tragă, să încarce din nou, și să-i termine pe amândoi. Nu trebuia decât să apese pe trăgaci. Și totuși… nu a făcut asta. Pusese stăpânire pe ea o forță ciudată, o senzație care îi amintea vag de începuturile ei, înainte să facă prima călătorie la Shaolin. Era o senzație curioasă; este asemănător cu rușinea, dar fără dezonoarea înfrângerii – o rușine care nu cerea nicio răzbunare.
«Oare poate exista onoare în milă?» s-a întrebat ea. Asta venea în contradicție cu tot ceea ce învățase ea, cu instinctul ei războinic. Atunci de ce nu putea să tragă? Derutată, Elizabeth a lăsat muscheta jos, iar cei doi zombi și-au continuat drumul spre pădure și au dispărut.” (p.109-110)

Le mulțumesc mult celor de la Editura Corint pentru că mi-au oferit un exemplar al cărții pentru recenzare în schimbul părerii mele sincere.