Titlul original: I’ll Give You the Sun
Gen: Young Adult, Contemporany, Romantism, Ficțiune, LGBT
Format: Broșat cu clapete
Număr de pagini: 416
Format: 13.7 x 20.3 cm
Traducător: Shauki Al-Gareeb
Apărută în 20 noiembrie 2015 la editura Epica
Goodreads

Sinopsis:
Jude și fratele ei geamăn, Noah, sunt extrem de apropiați. La vârsta de treisprezece ani, îl găsim pe Noah, un băiat singuratic, retras, care desenează întruna și care se îndrăgostește de carismaticul băiat din vecini, în vreme ce neastâmpărata Jude este plină de semne de bună purtare, se dă cu un ruj roșu aprins și vorbește întruna, ca pentru amândoi.
Trei ani mai târziu, însă, la șaisprezece ani, Jude și Noah de-abia își mai vorbesc. Între cei doi gemeni s-a petrecut un lucru care a reușit să-i trimită pe fiecare pe căi diferite și dramatice în același timp… asta până când în viața lui Jude își fac apariția un băiat chipeș, arogant și distrus, și încă o persoană – o forță nouă și imprevizibilă.

Primii ani sunt relatați de către Noah. Povestea anilor de mai târziu îi aparține lui Jude. Însă gemenii nu știu că fiecare deține doar o jumătate din poveste, iar dacă s-ar putea regăsi unul pe celălalt, ar avea șansa de a crea din nou lumea pe care au pierdut-o.
Acest roman captivant al autoarei bestsellerului Cerul e pretutindeni te va face să plângi, să râzi și să rămâi fără suflare – adeseori în același timp.

BESTSELLER NEW YORK TIMES
DISTINSĂ CU MICHAEL L. PRINTZ 2015 AWARD, PENTRU EXCELENȚĂ ÎN LITERATURA DESTINATĂ TINERILOR

,,O magnifică și briliantă explozie de culoare. A citi-o reprezintă însăși experiența transformării din copil în adult.” – Entertainment Weekly
,,Redată cu măiestrie.” – O, the Oprah Magazine
,,Copleșitor de emoționantă.” – Publishers Weekly
,,Îți va smulge inima din piept.” – People
,,Electrizantă.” – Booklist
,,Incredibil de bine structurată…
Proza lui Nelson pur și simplu strălucește.” – Kirkus Reviews
,,Un roman fantastic, superb și EXTREM DE ÎNDUIOȘĂTOR. Scriitura lui Jandy Nelson e atât de elctrizantă, atât de vie, încât paginile ei luminează în întuneric.” – Ransom Riggs, autorul romanului Miss Peregrine bestseller New York Times
„Jandy Nelson e un talent rar, exploziv. Proza ei este ÎNSUFLEȚITĂ, UIMITOARE, PLINĂ DE PASIUNE și îmi amintește de ce cuvintele pot schimba lumea.” – Tahereh Mafi, autoarea romanului Spulberă-mă, bestseller New York Times
„Ador cartea asta! Jandy Nelson e NOUA MEA EROINĂ ÎN ALE SCRISULUI. Citiți-o! Va deveni și autoarea voastră preferată.” – Holly Goldberg Sloan, autoarea romanului Counting by 7s, bestseller New York Times

Rating: 4/5

“Să pornești mereu cu piciorul drept pentru a evita nenorocirile, care te ajung dacă pornești cu stângul.” (p.43)
“Fiecare poză care ți se face îți micșorează sufletul și îți scurteză viața.” (p.56)
“Când gemenii sunt despărțiți, sufletele lor pleacă pe furiș pentru a se regăsi.” (p.65)
“Pentru a avea curaj, strânge palma și rostește numele tău în ea de trei ori.” (p.184)
“Dacă un băiat îi oferă unei fete o portocală, dragostea ei pentru el va spori.” (p.202)
“Dacă ghinionul știe cine ești, devino altcineva.” (p.205)
“Să-ți cunoști sufletul pereche e ca și când ai intra într-o casă în care ai mai fost – vei recunoaște mobila, tablourile de pe perete, cărțile din bibliotecă, conținuturile sertoarelor: ai putea să-ți găsești drumul și pe întuneric, dac-ar trebui.” (p.251)
“Pentru a-ți trezi spiritul, aruncă o piatră în reflexia ta dintr-o apă stătătoare.” (p.341)
“(AUTOPORTRET: Un băiat se împiedică și cade de pe marginea lumii)” (p.377)

AUTOPORTRET: O fată dă peste o carte și cade cu totul între paginile ei.


Acum ceva vreme am primit de la Editura Epica o carte despre care auzisem extrem de multe, însă nu știam care este subiectul ei. Știam doar că este o carte Lgbt, și că este scrisă de autoarea Jandy Nelson care a scris Cerul e pretutindeni, o carte drăguță pe care am citit-o vara trecută.

Îți voi dărui soarele mi s-a părut o explozie de culori și lumină, o ploaie de stele și galaxii, o carte care te capturează pe parcurs și îți oferă atât de multe trăiri, încât te fac și pe tine să fii pus în locul personajelor.

Acțiunea cărții ne este prezentată din două perspective: cea a lui Jude, și cea a lui Noahdoi frați gemeni care pe parcursul a doi ani încearcă să își refacă viețile, unul alături de altul. Cei doi vor trece printr-o serie de momente grele, și vom asista la două versiuni diferite ale poveștii, spuse de cei doi frați care odată erau extrem de apropiați. Cele două voci se împletesc minunat, și te ajută să înțelegi mai bine ce este în mințile și sufletele fraților.

Începutul cărții mi s-a părut un pic greoi, nereușind să mă captureze în totalitate. Pe parcurs am fost însă cucerită de stilul autoarei, de personaje, de numeroasele citate pe care personajele le creează în mintea lor, citate care sunt o reflecție a evenimentelor care se petrec. Aceste citate mi s-au părut inspiraționale, tenta lor lirică făcându-mă să apreciez stilul minunat al autoarei, stil întâlnit și în Cerul e pretutindeni. Traducerea lui Shauki Al-Gareeb a fost binevenită, făcând din această lectură ceva cu adevărat minunat. ^_^

Dintre cele două versiuni ale poveștilor personajelor, mi-a plăcut mai mult cea a băiatului, a lui Noah, întrucât am simțit că parcă mi-a transmis mai multe sentimente, iar capitolele dedicate lui le-am citit cu un mai mare entuziasm.

Mi-a plăcut această carte destul de mult. M-a relxat dar m-a ținut și în suspans de foarte multe ori. Au fost nenumărate momente când nu m-am așteptat la ceea ce avea să se întâmple, așa că am putut fi surprinsă cu ușurință de o serie de lucruri. Nu i-am oferit nota maximă acestei cărți deoarece am simțit că perspectiva lui Jude m-a plictisit în prima jumătate, neputând să mă mulez așa de bine pe personajul ei.

M-am bucurat că în această lectură am reușit să citesc despre o serie de subiecte serioase, interesante, simple, dar și complexe în același timp. Moartea, iubirea, familia, prietenia, orientarea sexuală, sunt doar câteva dintre cele care vă vor duce într-un carusel numit viață.

Cred că această carte trebuie citită de orice cititor înrăit, de fanii cărților de ficțiune pentru tineri, de fanii cărților contemporane! Vă veți trezi cum paginile vor zbura prin fața voastră și vor lumina în culori, vă vor dărui soarele, luna și stelele doar prin niște simple cuvinte care au un efect surprinzător. 🙂

AUTOPORTRET: O fată a văzut soarele, luna, stelele și galaxiile în același moment.Citate:

“Cuibăritul ăsta împreună îmi dă o stare de calm. Ea inspiră adânc, iar eu o imit. Poate că sutem prea mari ca să mai facem asta, dar nu contează. Văd că zâmbește, deși privirea mea e fixată drept înainte. Expirăm împreună, apoi inspirăm împreună, expirăm, inspirăm, înauntru și afară, afară și înauntru, până ce nici măcar copacii nu-și mai amintesc ce s-a întâmplat ieri în pădure, până ce vocile părinților noștri trec de la furie la muzică, până ce nu mai suntem doar de o vârstă, ci și o singură persoană completă, desăvârșită.” (p.28)

“- Ești artist?
– Sunt un haos, asta sunt, răspunde el, sprijinindu-se de clădire. Un afurisit de haos. Tu ești artistul, amice.” (p.79-80)

“- Cum am ieșit în desenul ăla?
În glasul lui e numai curiozitate, nici măcar o urmă de măgărie.
Mă întorc. S-a îndepărtat de sub conul de lumină. Nu văd decât o siluetă întunecată în mijlocul drumului. A ieșit astfel: a plutit în aerul de deasupra pădurii adormite, pălăria lui verde rotindu-se la câțiva metri deasupra capului său. În mână ținea valiza deschisă și din ea s-a revărsat un cer plin de stele.” (p.86)

“Nu-i spune. Nu-i spune că-l iubești.
Dar o fac. Îl iubesc mai mult decât orice pe lumea asta.
Închid ochii și mă înec în culori, îi deschid și mă înec în lumină, deoarece miliarde și miliarde de găleți cu lumină se varsă de sus pe noi.” (p.305)

Îi mulțumesc editurii Epica pentru că mi-a oferit un exemplar al cărții pentru recenzare în schimbul părerii mele sincere.