Colecția: YoungArt
Seria: An Ember in the Ashes
Titlul original: An Ember in the Ashes
Gen: Fantasy, Young Adult, Romantism
Format: Harback
Număr de pagini: 562
Traducere: Iulia Arsintescu
Format: 140 x 205 mm
Apărută în Septembrie 2015 la editura Arthur
Facebook YoungArt  //  Editura Arthur
Goodreads

Sinopsis:
Elias este cel mai bun soldat al Academiei militare a Imperiului – şi, în secret, cel care îşi doreşte cel mai puţin să se afle acolo. Aflat pe punctul de a dezerta, se vede obligat să participe la o competiţie nemiloasă al cărei câştigător va fi desemnat împărat.

Laia face parte din clanul Cărturarilor, înrobit de mulţi ani de către Războinici. Când fratele ei este arestat sub acuzaţia de trădare, Laia ia legătura cu mişcarea de rezistenţă împotriva asupritorilor, în speranţa că îi vor elibera fratele. În schimbul ajutorului, rebelii îi cer să se strecoare în Academie şi să spioneze pentru ei.

Când Elias şi Laia se întâlnesc, îşi vor da seama că legătura dintre ei este mult mai puternică decât ar fi crezut vreodată şi că soarta Imperiului se află în mâinile lor. Destinele li se încrucişează într-o poveste care se citeşte cu sufletul la gură, despre curaj, iubire, loialitate şi libertate, într-o lume în care totul le este potrivnic.

„M-a dat gata… O carte întunecată, complexă, vie, romantică – aşteptaţi-vă să vă simţiţi complet transportaţi.“ – MTV.com

„Un lucru pot spune cu siguranţă: n-o poţi lăsa din mână. La un moment dat, pur şi simplu n-o mai poţi lăsa din mână. Sabaa Tahir este o scriitoare bună, dar mai ales este o povestitoare foarte bună.“ – The Huffington Post

Rating: 5+/5

“«Câmpul de luptă e templul meu.» Rostesc în minte o incantație pe care m-a învățat-o bunicul meu în ziua când m-a cunoscut. Aveam șase ani. El susținea că ascute minstea așa cum tocila ascute lama. «Sabia mi-e preot. Dansul morții mi-e rugăciune. Lovitura de grație mi-e iertarea păcatelor.»” (p.23)

Oh, de unde să încep? Chiar dacă în 2015 am reușit să citesc multe cărți care mi-au plăcut, parcă niciuna nu m-a ținut într-un ritm așa de alert (sau cel puțin nu recent) așa cum a făcut-o Elias și Spioana Cărturarilor de Sabaa Tahir. Cartea, apărută la Editura Arthur, face parte din colecția Yougart, dedicată tinerilor cititori. M-am numărat și eu printre ei, cu siguranță!

Încă de la primele pagini am simțit că această carte avea să intre în topul favoritelor mele. Stilul autoarei m-a cucerit, și m-am bucurat nespus de mult și de traducerea Iuliei Arsintescu, traducere care a fost pe placul meu.

Acțiunea cărții ne este prezentată din două perspective: cea a lui Elias și cea a Laiei. Provenind din medii total diferite, cei doi sunt practic inamici. Însă o singură privire în ochi îți poate demonstra de cele mai multe ori cât de mult te poți asemăna cu cineva.

Laia, este o tânără Cărturară rămasă aproape singură pe lume. Singura sa rudă este fratele ei Darin pe care Măștile l-au capturat după ce i-au omorât bunicii. Elias, este o Mască care nu își acceptă soarta și care visează la stelele de pe cer și la viața din afara Academiei Blackcliff, pe care o vede ca pe o închisoare.

Întâlnirea și sentimentele dintre Laia și Elias vor fi declanșatoare în tot ceea ce are să urmeze. Fiecare personaj își are scopul bine stabilit, însă planurile date peste cap de personajele secundare, nu vor fi decât teste care le vor permite protagoniștilor să devină mai puternici, și să lupte pentru lucrurile în care cred.

Am fost impresionată de ușurința cu care am lecturat această carte. Am fost uluită de faptul că Sabaa Tahir a reușit să îmi captureze anteția și să mă țină lipită de pagini. Primul volum din seria aceasta a fost cu siguranță un page-turner. Dacă nu mi-aș fi impus să pun romanul deoparte de mai multe ori, cu siguranță că nu aș mai fi dormit numai pentru a-l termina. A fost mai bine așa, întrucât am reușit să gust mai bine fiecare moment. 🙂

Fiind o  îmbinare minunată dintre aventură, mister, romance și thriller, cartea cred că va fi pe gustul multor cititori, și îi va prinde între paginile ei, așa cum a făcut-o și cu mine.

Lumea construită de autoare mi-a plăcut foarte mult, și am apreciat fiecare detaliu în parte. A fost ceva nou cu siguranță, nemaiîntâlnit de mine în alte cărți. Cu toate acestea, am întâlnit ceva ce mai apare în alte cărți: triunghiul amoros! Da, nici aici nu scăpăm de el (cu toate că ar fi un fel de dreptunghi amoros, dacă ar fi să fac un calcul mai amănunțit), însă este realizat într-o manieră frumoasă. Observăm cum Laia este atrasă de două personaje, însă știm spre cine are inima îndreptată cu adevărat (sau cel puțin așa am dedus eu). Elias are și el sentimente confuze, dar pare să confunde prietenia cu dragostea.

Conceptul Măștilor neiertătoare, a fost ceva cu adevărat interesant pentru această carte. A fost și puțin amuzant faptul că în această perioadă vizionasem clasicul film Omul cu Masca de fier și mi-a creat o oarecare reproducere vizuală pentru ceea ce citisem (subiectul neavând nicio legătură, desigur).

Pe timpul lecturii, am simțit o atracție mai mare către perspectiva oferită de Elias, gândurile și vorbele sale, dar și întâmplările prin care trece, fiind expuse într-un mod care mi s-a părut mai alert și intrigant.

Am sesizat și o serie de note fantasy, întrucât am întâlnit o serie de prezențe din partea unor creaturi/spirite ce aparțineau miturilor și legendelor Tribale din carte: djini, efriți, ghuli, duhuri. Toate sunt niște fantasme, feste pe care se presupune că ți le joacă ochii, asta până când realizezi că miturile nu sunt mituri, ci chiar o realitate!

La începutul cărții avem și două hărți super tari (cărțile cu hărți sunt printre cele mai faine!), care ne ajută să ne imaginăm mai bine locurile pe unde personajele ne plimbă.

Probabil că m-am învâtit în cerc cu ideile mele, dar sper că v-am transmis ideea principală: mi-a plăcut la nebunie cartea. Abia aștept să apară volumul 2, pentru a afla cum decurge partea a doua din călătoria pe care Laia o face pentru a-și salva fratele. Aventura, secretele, romantismul și elementele de thriller nu vă vor lăsa să puneți cartea jos din mână. Veți adora personajele și veți aprecia că autoarea nu ni le pune pe un piedestal. Fiecare personaj în parte va avea de suferit, atât fizic cât și psihic. Asistăm la prietenii create pe furiș, planuri mârșave uneltite pe la spate, personaje care se luptă pentru a supraviețui, Încercări care ne vor face să stăm cu sufletul la gură pentru fiecare personaj. Un amalgam de întâmplări și răsturnări de situație. Daca nu v-ați apucat deja de carte, ce mai așteptați? 🙂

Citate:


“Seara mă întorc în cămăruța mea minusculă din cazarmă pentru câteva minute prețioase de timp liber. Îmi smulg masca și o arunc pe patul de campanie, oftând ușurat când nu-i mai simt strânsoarea. Îmi văd chipul reflectat în suprafața ei lucioasă și mă strâmb. În ciuda genelor negre și dese de care Faris și Dex obișnuiesc să-și bată joc, ochii mei seamănă atât de mult cu ai mamei, încât urăsc să-i văd. Nu știu cine este tatăl meu și nu-mi mai pasă de multă vreme, dar îmi doresc pentru a suta oară ca măcar să fi moștenit ochii lui.” (p.58)

“Sus, cerul strălucește palid, presărat de stele. O parte din mine, de mult îngropată, înțelege că asta înseamnă frumusețea, dar nu mai sunt în stare să mă minunez de ea ca atunci când eram copil. Pe vremuri, mă cățăram în arborii de pâine plini de spini ca să ajung mai aproape de stele, convins că de la doi-trei metri înălțime le voi putea vedea mai bine. Pe-atunci, lumea mea însemna nisip și cer și dragostea tribului Saif, care mă salvase de la moarte. Pe-atunci totul era diferit.” (p.68)

“O pală de vânt îi flutură peste obraji o șuviță de păr scăpată din coc. Citesc o umbră de sfidare pe fața ei și îi văd oglindită în ochi propria mea dorință de libertate. N-am zărit niciodată asta în ochii vreunuia dintre elevii cu care sunt coleg, ca să nu mai vorbim despre sclavi. Timp de o clipă, mă simt mai puțin singur.” (p.151)

“Mă uit la stelele de pe cer și mi se pare că văd infinitul. Mă simt măruntă sub privirea lor rece. Frumusețea stelelor nu înseamnă nimic, atunci când viața de pe pământ este atât de urâtă.” (p.254)

“Ochii ei mă săgetează întunecat. Ar trebui să-mi mut privirea. Ar trebui să plec. Dacă mă mai uit mult la ea, o să-și dea seama cine sunt. Dar nu mă pot clinti din loc. Rămânem nemișcați pentru un moment intens și parcă nesfârșit, mulțumiți doar să ne privim. «Cerule, e frumoasă!» Îi zâmbesc, iar roșeața care-i acoperă obrajii mă face să mă simt, în mod ciudat, triumfător.” (p.298)

“- Există două feluri de vinovăție, îi zic încet. Una înseamnă o povară, cealaltă îți oferă o menire. Lasă-te hrănit de vina ta. Las-o să-ți amintească cine vrei să fii. Trage o linie în mintea ta și n-o mai depăși niciodată. Ai un suflet. E schilodit, dar există. Nu-i lăsa să ți-l ia de tot, Elias!” (p.423)

Le mulțumesc mult celor de la Editura Arthur pentru că mi-au oferit un exemplar al cărții pentru recenzare în schimbul părerii mele sincere. Nu uitați să le vizitați și pagina de facebook: Youngart facebookEditura Arthur facebook!!