Titlul original: The Snow Queen
Gen: Pentru copii, Carte ilustrată, Clasice, Ficțiune, Basme
Format: Hardback
Ilustrații: Naomi Lewis, Christian Birmingham
Număr de pagini: 96
Apărută în septembrie 2008 la editura Arthur

Sinopsis:
Fermecătoarea poveste de iarnă a unei fetiţe care pleacă într-o călătorie pentru a salva băiatul pe care-l iubeşte, nelipsită din bibliotecile multor generaţii.

Rating: 5+/5

În vale, sălbatic crește trandafirul;
Iar copiii se joacă întreaga zi –
Și printre ei, Iisul copilul.

Dacă până acum nu ați reținut că îmi plac cărțile pentru copii, ei bine, reîntăresc aceast detaliu! 🙂 Am avut norocul de a facere o alegere de milioane în această perioadă prin lecturarea cărții Crăiasa-Zăpezii de Hans Christian Andersen, apărută la Editura Arthur. Sunt extrem de fericită pentru că am citit această carte minunată care a intrat deja în topul favoritelor mele!

Sunt sigură că știu, din filme sau desene, numeroase basme scrise de Hans Christian Andersen, însă nu cred că am citit prea multe dintre poveștile lui (sau cel puțin nu îmi aduc aminte). Crăiasa-Zăpezii a fost o poveste încântătoare, despre o fetiță și un băiat care sunt extrem de buni prieteni, aproape ca frații.

Băiatul, pe nume Kay, își va schimba brusc personalitatea de copil bun, lucru datorat unei oglinzi magice care ne este prezentată în primul capitol, o oglindă menită să arate urâțenia acolo unde nu există.

Cum îl va afecta oglinda pe Kay nu vă voi spune (dar este o teorie extrem de interesantă care ar putea explica de ce unii oameni nu văd frumusețea sau au inimile reci), lăsându-vă pe voi să aflați!

Autorul m-a purtat într-un mod magic în călătoria fetiței pe nume Gerda, călătorie menită pentru a-l aduce pe Kay înapoi alături de ea. Drumul ei cu peripeții este unul fascinant, plin de numeroase momente care parcă erau menite să fie prezente pentru a încânta sufletul cititorului!

M-am îndrăgostit de această poveste și am apreciat extrem de mult ilustrațiile minunate din această carte care arată superb! Coperta, din câte ați sesizat, este cartonată și este învelită cu o supracopertă semi-transparentă, acoperită pe alocuri de niște fulgi de nea care sclipesc în tonuri aurii, în funcție de cum este reflectată lumina. 🙂

Personajele pe care autorul le-a creat mi-au plăcut, m-au încântat, și a fost interesant să văd cum lumea oamenilor, a animalelor și a plantelor s-a îmbinat, creând un tot unitar fantastic.

Cred că această carte este una dintre acele cărți care poate fi citită în orice perioadă a anului, dar simt că iarna ar putea prinde și mai mult farmec, încălzindu-ți sufletul atunci când afară ninge și este frig.

În timpul lecturii am ales să pun pe fundal soundtrack-ul din jocul Ori and The Blind Forest, un soundtrack care s-a portivit de minune cu magia acestei cărți! ^_^

Voi ce recomandări de cărți pentru copii aveți? Fie ele în ton cu anotimpul iarna sau nu. Aștept cu nerăbdare să aud ce basme v-au încântat de-a lungul timpului. 🙂





Citate:

“Desigur, iarna, copiii nu aveau voie să stea pe acoperiș. Geamurile erau deseori acoperite de gheață, dar cei doi copii puneau o monedă pe sobă să se încălzească și apoi o lipeau de fereastra înghețată. Astfel făceau un mic vizor de toată frumusețea. În spatele fiecărei găuri rotunde se afla un ochi mic senin și prietenos, câte unul la fiecare fereastră. Aceștia erau ochii fetiței și ai băiețelului; numele lui era Kay și numele ei era Gerda.” (p.9)

“Fulgii de zăpadă se făceau tot mai mari și mai mari, până când arătau ca niște păsări mari, albe. Deodată se înclinară într-o parte; sania se opri și persoana din sanie se ridică. Mantia și căciula din blană albă erau de zăpadă și persoana… ah, era o doamnă înaltă și subțire, de un alb uimitor! Era însăși Crăiasa-Zăpezii!” (p.15)

“- Și totuși am senzația ca ne urmărește cineva, spuse Gerda.
Și într-adevăr, ceva părea să treacă pe lângă ea; erau mai multe umbre pe perete, cai cu picioare subțiri și coame fluturând în vânt, vânători, domni și domnițe călare pe cai.
– Acelea sunt doar vise, spuse blând corbul. Vin și iau gândurile oamenilor de rând pentru o plimbare în miez de noapte și acesta este un lucru bun, pentru că vei putea să îi observi mai bine atunci când dorm. Dar sper ca vei fi milostivă de vei ajunge la putere.” (p.35)

Puteţi găsi această carte la librăria online Libris! După cum majoritatea ştiu, pe site-ul Libris se pot găsi carti online, Libris fiind o librarie online ce oferă cititorilor accesul atât la cărţi în română, cât şi la carti in engleza. Puteţi găsi la această librarie aproape orice carte vă doriţi.