Gen: Artă, Fotografie, Hobby
Format: Paperback
Număr de pagini: 640
Format: 215 x 235 mm
Apărută în 30 noeimbrie 2011 la editura Litera
Club Diverta // Cumpără cartea de pe Dol

Sinopsis:
Acest volum exhaustiv este fructul unei lungi cariere in domeniul fotografiei. Michael Freeman este recunoscut de mult timp ca fiind nu numai un maestru al camerei foto, ci si un autor de succes, cu carti vandute in aproape 2 milioane de exemplare si traduse in 20 de limbi. Aici, pentru prima oara, el va ofera un adevarat manual al fotografiei digitale, acoperind toate aspectele ei.

Cartea prezinta universul fotografiei, de la elementele de baza ale camerei foto si modul de a folosi lumina pana la limbajul culorilor si prelucrarea digitala. Va sunt oferite informatii utile si sugestii pentru a realiza cele mai bune fotografii de portret sau in nunta, care fac din acest volum o sursa esentiala de cunoastere a domeniului fotografiei, de o autoritate profesionala incontestabila.

Rating: 3.5/5

Manual de Fotografie Digitală de Martin Freeman este o carte potrivită pentru orice persoană care dorește să afle mai multe despre arta fotografiei digitale. Cartea este împărțită în 19 capitole care sunt menite să ne poarte prin teoria de bază a fotografiei: Aspecte ce țin de lumină, Lumina naturală, Lumina existentă, Iluminarea fotogenică, Fotografia de portret, Viața cotidiană, Peisaje naturale, Natura sălbatică, Peisaje create de om, O altă lume, Arta naturii statice, Natura în detalii, Limbajul culorilor, Prelucrarea digitală, Viața reală, culori reale, Limbajul monocromatic, Alb-negru digital, Imprimarea, Camera foto digitală: elemente de bază.

Autorul cărții a reușit să ofere extrem de multe informații pentru a acoperi majoritatea întrebărilor unui începător în arta fotografiei. Am aflat multe lucruri noi însă o mare parte dintre ele deja îmi erau cunoscute. Cu siguranță că pentru mine și alte persoane care s-au “jucat” cu aparatul foto această carte nu ne oferă îndeajuns de multe informații pe cât ne-am dori însă, pentru un începător cred că este o carte extrem de bună.

Am apreciat faptul că autorul a prezentat o serie de studii de caz (o dimineață de vară, grădinile japoneze, contururi de decupare, constrast slab, griuri cromatice, etc.) care ajută cititorul să vizualizeze mai bine tehnicile prezentate în carte.

Nu sunt prezentate extrem multe situații de editare digitală a fotografiilor iar o parte din tehnicile de editare prezentate îmi erau deja familiare.

Freeman a inclus și o serie de informații despre aparatura fotografică și despre iluminarea de studio. Dacă nu știați, în fotografie iluminarea este extrem de importantă și poate schimba radical o poză atunci când este folosită cu chibzuință și talent. Fie că este vorba de lumina naturală sau cea artificială, veți reuși să descoperiți în cadrul acestei cărți cum puteți să profitați mai bine de lumină și ce setări ar trebui să faceți pentru a avea rezultate de excepție.

Acest manual de fotografie mi se pare destul de complet din punctul de vedere al teoriei de bază însă, dacă doriți mai mult de la fotografia dumneavoastră și căutați acel strop de magie, acel lucru nu se va regăsi în această carte și probabil nici în alte cărți. Cărțile vă vor ajuta pentru a porni la drum și pentru a vă completa lacunele ce țin de fotografie.

Pentru a vă găsi stilul trebuie să exersați cât mai mult în arta fotografiei, să testați subiecte, situații și momente noi care vă pot ajuta să vă găsiți magia interioară dacă sunteți îndeajuns de deschiși spre ea.

Stilul autorului pe care l-am regăsit în acest manual mi s-a părut destul de simplist, Freeman surprinzând viața așa cum este ea, fără prea multe retușuri. Cred că este de apreciat și acest lucru întrucât atunci când reușești să surprinzi un cadru fain fără a te folosi de prelucrarea digitală poți fi mai mândru de rezultatul obținut. Cu toate acestea, cred că, personal, aș fi vrut să văd un pic mai multă magie în cadrele fotografului dar probabil că acest lucru nu este 100% posibil atunci când dorești să expui niște detalii ce pun baza fotografiei.

Toate acestea fiind spuse, vă invit să citiți această carte dacă nu ați făcut-o deja și doriți să vă îmbunătățiți cunoștințele despre fotografia digitală. Veți regăsi, pe lângă fotografii mai mult sau mai puțin impresionante, și explicații care le vor însoți pentru a face acest manual cât mai vizual și de ajutor. Cele 640 de pagini ale acestuia vă vor oferi cu siguranță cel puțin câteva informații noi ce țin de acest domeniu.

Recomand cartea începătorilor în primul rând și repet încă o dată faptul că experimentarea cu aparatul foto (în cursuri practice, fotografierea pe teren, etc.) este cea care vă poate ajuta cel mai mult pentru a excela în acest domeniu.
Puteți găsi această carte la Diverta. O puteți comanda de pe Dol și nu uitați să intrați și pe Club Diverta dacă vreți să stați la curent cu toate noutățile!