Gen: Fantasy, Aventură, Clasice, Yound Adult, Cărți pentru copii
Format: Hardback
Număr de pagini: 416
Format: 240 x 170 mm
Apărută în 2013 la editura Rao
Club Diverta // Cumpără cartea de pe Dol

Sinopsis:
Bilbo Baggins duce o viață confortabilă, lipsită de mari ambiții, rareori făcând drumuri mai lungi decât cele până în cămara lui. Dar liniștea îi este deranjată de apariția vrăjitorului Gandalf, însoțit de treisprezece gnomi. Aceștia vor ca el să îi însoțească într-o călătorie, să-i ajute să fure comoara lui Smaug Magnificul, un dragon uriaș și foarte periculos…

Rating: 5+/5

După o foarte lungă perioadă de timp am avut plăcerea de a mă reîntâlni cu domnul Bilbo Baggins, la o ceașcă de ceai în timp ce ne încălzeam în vizuina lui dichisită.

Hobbitul de J.R.R. Tolkien este o carte pe care am citit-o cu foarte mult drag în urmă cu 11 ani (wow, cât timp a trecut de atunci!). Mi-a plăcut la nebunie și a fost una dintre cărțile care mi-a deschis apetitul pentru lectură.

Această minunată ediție pe care am avut plăcerea să o citesc în luna lui august este una care trebuie să existe în biblioteca oricărui fan al autorului! Copertată, cu paginile de o calitate superioară și însoțită de niște minunate ilustrații realizate de Jemima Catlin, cartea îl poartă pe cititor în lumea magică pe care Tolkien a creat-o cu măiestrie.

Hobbitul nostru drag pe nume Bilbo, ne demonstrează cum orice persoană comodă și cu tabieturi își poate ieși din ritmul normal atunci când se așteaptă mai puțin. Surprins de vrăjitorul Gandalf, Bilbo se trezește înhămat într-o aventură periculoasă la care iau parte și 13 gnomi veseli și puși pe șotii.

Povestea lui Tolkien este perfectă atât pentru copii cât și pentru adulți. Alături de personaje pășim spre o lume fascinantă unde nu doar goblinii, trolii, păienjenii sau dragonii se remarcă. Conflictele dintre personaje își pun de multe ori amprenta asupra acțiunii însă este remarcabil să îl vedem pe micuțul hobbit cum reușește să își iasă din ritm și să rezolve multe situații tensionate.

Călătoria în care pornesc personajele mi s-a părut extrem de palpitantă și pe alocuri chiar amuzantă. Autorul are un stil aparte de a atrage cititorul în lumea sa și de a-i șopti parcă la ureche o poveste înainte de culcare. Foarte frumos mi s-a părut cum autorul a inclus de multe ori cititorul în acțiune, ajutându-l astfel să se apropie și mai mult de personaje:

“Nopțile erau și mai cumplite. Se făcea întuneric-smoală – nu întunericul ăla smoală pe care-l știți Domniile Voastre, ci smoală-smoală, atât de smoală, încât nu puteai să vezi nimic. La un moment dat, Bilbo și-a fluturat mâna prin fața nasului, dar pur și simplu n-a văzut-o.” (p.196)

Cântecele care apar din când în când cred că ajută foarte mult la atmosfera specială a acestei cărți și, cu toate că spre deosebire de traducerea din edițiile mai vechi nu are aceeași melodicitate, mi-a plăcut să le citesc și să le fredonez în minte ca pe niște melodii de odinioară.

Întreaga carte mi s-a părut o lectură frumoasă, nu m-am plictisit nici măcar o clipă și m-am bucurat de fiecare dată să văd cum protagonistul evoluează și cum reușește să se pună în primejdie doar pentru a-i salva pe cei din jur. Curajul lui Bilbo îl face unul dintre puținii hobbiți care merită să fie lăudat. 😀

Dacă stați în comoditatea propriei case asemenea hobbitului nostru drag, să nu credeți că întotdeauna va fi așa. Nu uitați să fiți cu ochii în patru și cu urechile ciulite atunci când auziți o bătaie la ușă. S-ar putea să fie sunetul care vă va trimite în aventura vieții voastre!

Citate:

“- Cred și eu… prin părțile astea de lume! Noi, cei de-aici, suntem mai simpli de felul nostru și așezați, nu ne trage ața spre aventuri. Astea-s treburi nesuferite, îți dau bătăi de cap și-s tare neplăcute! Pierzi cina din pricina lor!” (p.14)

” Nu-i trecea prin minte ce-ar fi putut face și nu se putea gândi nici la ce se întâmplase; sau de ce fusese lăsat în urmă, goblinii nu puseseră laba pe el; și nici de ce îl durea capul atât de rău. Adevărul e că zăcuse mult timp nemișcat, nevăzut și fără să știe de sine, într-un ungher întunecat.” (p.102)

“Tehui cum erau și cu toate strigătele acelea din jur, și cu bâtele care izbeau în dreapta și-n stânga, și pietrele care zburau în toate părțile, gnomii nu prea pricepeau ce vroia Bilbo să spună; veni însă și clipa în care Bilbo simți că nu mai putea aștepta – păienjenii își strângeau cercul tot mai mult. Deodată, își petrecu inelul pe deget și, spre marea uluială a gnomilor, dispăru.”(p.227)

Puteți găsi această carte la Diverta. O puteți comanda de pe Dol și nu uitați să intrați și pe Club Diverta dacă vreți să stați la curent cu toate noutățile!