Recenzie: Dragoste şi prietenie de Jane Austen


Gen: Ficțiune, Romance, Clasice, British Literature
Număr de pagini: 128
Format: Paperback
Limba: Română
Editura: Allfa

Sinopsis:

Jane Austen a intrat în istoria literaturii cu operele sale de maturitate, cu personaje şi situaţii bine conturate, naraţiuni în care temele centrale sunt iubirea şi viaţa interioară a femeilor, dar şi convenienţele absurde ale epocii. Volumul de faţă, alcătuit din scrieri de tinereţe, îi dezvăluie cititorului o altă Jane Austen. O autoare care foloseşte ironia muşcătoare şi comicul absurd pentru a demola dintr-o singură lovitură convenţiile literaturii din perioada romantică şi tiparele de comportament din societatea acelor vremuri. Scrise sub forma unor romane epistolare, „Dragoste şi prietenie“ şi “Castelul Lesley” scot la lumină tipuri umane pentru care iubirea nu reprezintă decât o altă cerinţă a vieţii sociale. Parodii exuberante ale cultului sensibilităţii, ele oferă pasaje savuroase, prin care tânăra autoare îşi anunţă fenomenala voce literară conservată intactă până astăzi.

Rating: 5+/5

RECENZIE PENTRU CAMPANIA vALLuntar


Dragoste şi prietenie” de Jane Austen este o cărticică minunată care cuprinde trei părţi: Dezamăgită în prietenie şi trădată în dragoste, Castelul Lesley şi O colecţie de scrisori.

Cartea este concepută sub forma unor scrisori, lucru care mi s-a părut foarte frumos, păstrându-se astfel aerul vremurilor de demult.

În prima parte, Isabel îşi roagă o bună prietenă pe nume Laura să îi povestească fiicei sale Marianne peripeţiile vieţii sale, eşecurile şi realizările, aventurile vieţii ei.
Astfel, Laura o informează pe Marianne printr-o serie de scrisori de aceste lucruri.

Această primă parte a cărţii mi s-a părut cea mai frumoasă şi complexă. Am sorbit fiecare cuvânt scris de Jane Austen, autoare ce a reuşit să îmi înfăţişeze în minte greutatea vremurilor de odinioară, comportamentul bărbaţilor şi al femeilor în societate, tremurul unei doamne atunci când îi era atinsă sensibilitatea de către un domn.

Partea a doua pare mai scurtă decât prima şi este oarecum mai incompletă însă autoarea reuşeşte să te ţină lipit de carte ca şi până acum. Scrisorile de această dată sunt trimise de către domnişoara Lesley, care locuieşte împreună cu familia într-un castel, şi de prietena sa Charlotte.

Cea de-a treia parte este alcătuită dintr-o serie de scrisori oarecare, fiecare având însă un farmec aparte şi o poveste ascunsă în substrat.

Chiar dacă această carte reprezintă încercările timpurii ale autoarei de a se afirma, stilul său este inconfundabil, tipurile de personaje sunt extraordinare, fiecare dintre acestea fiind supus încercărilor vieţii de altădată.

Austen este o autoare remarcabilă care a reuşit să prezinte viaţa aşa cum era ea la sfârşitul secolului al XVIII-lea iar personajele sale sunt realizate cu foartă multă atenţie, ele remarcându-se prin inteligenţa lor şi puterea de a se descurca cu greutăţile vieţii.

Am remarcat că autoarea a creat atât personaje puternice cât şi personaje care s-au lăsat pradă momentelor de suferinţă în care şi-au găsit în cele din urmă sfârşitul.

Complexitatea fiecărui paragraf, a fiecărei frază, este un aspect definitoriu pentru Jane Austen, la fel ca şi numărul mare de personaje care iau parte la acţiune sau care sunt doar menţionate.

Mi-a plăcut foarte mult această carte şi doresc să o recomand tuturor celor care nu au citit-o până acum.

Acest articol face parte din campania vALLuntar iniţiată de Grupul Editorial ALL, cu sprijinul ROMSILVA.

La 15 comentarii strânse pentru fiecare recenzie în parte va fi plantat un copăcel. Ajutaţi-mă să strâng 15 sau mai multe comentarii care pot ajuta la plantarea de copaci!

2017-09-07T10:55:28+00:00

21 Comments

 1. Loredana February 27, 2013 at 1:28 pm - Reply

  Foarte frumoasa cartea pe care ti-ai ales-o! Si mie imi place mult stilul epistolar. Are un farmec aparte.

 2. copilarim February 27, 2013 at 1:31 pm - Reply

  Imi place Jane Austen – e posibil sa fi citit ceva din aceasta carte prin facultate, dar acum nu imi amintesc pentru ca am citit enorm in timp fpoarte scurt (de aceea un timp dupa nu mai voiam sa aud de carti..heh).
  Mi-ar placea sa o citesc.

  Iti multumesc pentru recenzie si iti doresc spor la plantat copaci.

 3. Cristina Elena February 27, 2013 at 1:39 pm - Reply

  Mi-am cumparat si eu cartica, inca nu am citit-o, dar imi voi face timp si pentru ea.
  Am citit cam tot ce am gasit de Jane Austen la noi, insa, nimic nu s-a ridicat la nivelul lui Mandrie si Prejudecata.
  Cand voi simti ca am starea potrivita, am sa citesc si eu aceasta carticica.

 4. Stefy February 27, 2013 at 1:49 pm - Reply

  "Mandrie si prejudecata" ai citit? Tot de Austen, preferatul meu. Daca ti-a placut cartea asta si inca nu l-ai citit, il recomand cu caldura. E, probabil, romanul ei cel mai de succes, care a avut parte si de ecranizari remarcabile.

 5. adrianlupsa February 27, 2013 at 2:22 pm - Reply

  Pare interesanta cartea. Eu inca sunt uimit ca ai citit-o asa de repede si ai avut timp sa-i faci si recenzie. 🙂

 6. Ralu February 27, 2013 at 2:44 pm - Reply

  Superbe, atât cartea cât şi recenzia. Şi eu intenţionez să o cumpăr în curând, ador limbajul rafinat al lui Jane Austen şi toate poveştile ei. ♥

 7. iri February 27, 2013 at 6:37 pm - Reply

  ah, o ador pe jane austen 😡

 8. Gaby k. February 27, 2013 at 9:56 pm - Reply

  Nothing beats reading a book written by someone who has lived during those long forgotten times,o carticica care as dori sa o citesc si eu in curand 🙂

 9. dyamar February 28, 2013 at 7:51 am - Reply

  Foarte frumoasa recenzia ta.Ma face sa imi doresc sa citesc cartea:)

 10. al13ex March 2, 2013 at 1:13 am - Reply

  Imi place foarte mult Jane Austen si sunt curioasa cum arata primele ei incercari de a se afirma in lumea literara… Stilul ei este magnific, iar personajele pe care le infatiseaza in carti sunt de o complexitate atat de mare, incat e foarte usor de imaginat!
  Multumim pentru recenzie!

 11. Spunsieu March 2, 2013 at 11:08 am - Reply

  Jane Austen este o minunata scriitoare si o fina observatoare, as citi cartea propusa de tine!

 12. Klara March 3, 2013 at 6:55 pm - Reply

  Chiar nu auzisem de aceasta carte, ma bucur ca am aflat acum, mai ales ca imi place mult Jane Austen!

 13. Petre Daniel Puiu March 3, 2013 at 7:17 pm - Reply

  Pare interesanta cartea, iar faptul ca este scrisa sub forma unei scrisori da o nota diferita povestii. Si recenzia este scrisa frumos. Tine-o tot asa!

 14. roxtao.com March 3, 2013 at 7:34 pm - Reply

  Am mai auzit de cartea aceasta. Planuiesc la un moment dat sa citesc mai multe titluri ale autoarei, asa ca voi pune pe lista si cartea aceasta, chiar daca pare intrucatva diferita de alte romane pe care le-a scris.

 15. redsky2010 March 3, 2013 at 8:12 pm - Reply

  n-am mai citit jane austen din adolescenta, dar in urma recenziei tale, parca mi s-a facut pofta. multumesc de sugestie!

 16. Brindusa Scheaua March 3, 2013 at 8:41 pm - Reply

  Interesanta cartea. Mai ales ca-mi place Jane.
  La cat mai multi copacei 🙂

 17. simella23 March 4, 2013 at 8:36 am - Reply

  Frumoasa recenzie, imi plac mult cartile lui Jane Austin si cu siguranta voi citi si pe aceasta carte.

 18. Kadia Yusupova March 4, 2013 at 3:02 pm - Reply

  Probabil traiesc intr-o lume de vis, dar mie mi-ar fi placut sa traiesc in perioada aia, stiu ca nu as avea comoditatile si tehnologia actuala, dar mi-ar fi placut sa port rochiile alea (ca-n poza ta) 😉

 19. Simoncello March 6, 2013 at 9:02 am - Reply

  Vă mulţumesc tuturor pentru comentarii şi pentru ajutorul oferit! Sper să puteţi citi şi voi cartea dacă nu aţi reuşit până acum!

 20. Andreea Ilie March 8, 2013 at 7:09 pm - Reply

  Nu am citit cartea aceasta,dar mi-ar placea.

 21. Cioburi de vise March 24, 2013 at 7:32 am - Reply

  Îmi place cum sună și sper să citesc în curând cartea ^^ . Acum sunt între 10 cărți și sper să le termin cât mai curând…

Leave A Comment