Gen: Ficțiune, Romance, Clasice, British Literature
Număr de pagini: 128
Format: Paperback
Limba: Română
Editura: Allfa

Sinopsis:

Jane Austen a intrat în istoria literaturii cu operele sale de maturitate, cu personaje şi situaţii bine conturate, naraţiuni în care temele centrale sunt iubirea şi viaţa interioară a femeilor, dar şi convenienţele absurde ale epocii. Volumul de faţă, alcătuit din scrieri de tinereţe, îi dezvăluie cititorului o altă Jane Austen. O autoare care foloseşte ironia muşcătoare şi comicul absurd pentru a demola dintr-o singură lovitură convenţiile literaturii din perioada romantică şi tiparele de comportament din societatea acelor vremuri. Scrise sub forma unor romane epistolare, „Dragoste şi prietenie“ şi “Castelul Lesley” scot la lumină tipuri umane pentru care iubirea nu reprezintă decât o altă cerinţă a vieţii sociale. Parodii exuberante ale cultului sensibilităţii, ele oferă pasaje savuroase, prin care tânăra autoare îşi anunţă fenomenala voce literară conservată intactă până astăzi.

Rating: 5+/5

RECENZIE PENTRU CAMPANIA vALLuntar


Dragoste şi prietenie” de Jane Austen este o cărticică minunată care cuprinde trei părţi: Dezamăgită în prietenie şi trădată în dragoste, Castelul Lesley şi O colecţie de scrisori.

Cartea este concepută sub forma unor scrisori, lucru care mi s-a părut foarte frumos, păstrându-se astfel aerul vremurilor de demult.

În prima parte, Isabel îşi roagă o bună prietenă pe nume Laura să îi povestească fiicei sale Marianne peripeţiile vieţii sale, eşecurile şi realizările, aventurile vieţii ei.
Astfel, Laura o informează pe Marianne printr-o serie de scrisori de aceste lucruri.

Această primă parte a cărţii mi s-a părut cea mai frumoasă şi complexă. Am sorbit fiecare cuvânt scris de Jane Austen, autoare ce a reuşit să îmi înfăţişeze în minte greutatea vremurilor de odinioară, comportamentul bărbaţilor şi al femeilor în societate, tremurul unei doamne atunci când îi era atinsă sensibilitatea de către un domn.

Partea a doua pare mai scurtă decât prima şi este oarecum mai incompletă însă autoarea reuşeşte să te ţină lipit de carte ca şi până acum. Scrisorile de această dată sunt trimise de către domnişoara Lesley, care locuieşte împreună cu familia într-un castel, şi de prietena sa Charlotte.

Cea de-a treia parte este alcătuită dintr-o serie de scrisori oarecare, fiecare având însă un farmec aparte şi o poveste ascunsă în substrat.

Chiar dacă această carte reprezintă încercările timpurii ale autoarei de a se afirma, stilul său este inconfundabil, tipurile de personaje sunt extraordinare, fiecare dintre acestea fiind supus încercărilor vieţii de altădată.

Austen este o autoare remarcabilă care a reuşit să prezinte viaţa aşa cum era ea la sfârşitul secolului al XVIII-lea iar personajele sale sunt realizate cu foartă multă atenţie, ele remarcându-se prin inteligenţa lor şi puterea de a se descurca cu greutăţile vieţii.

Am remarcat că autoarea a creat atât personaje puternice cât şi personaje care s-au lăsat pradă momentelor de suferinţă în care şi-au găsit în cele din urmă sfârşitul.

Complexitatea fiecărui paragraf, a fiecărei frază, este un aspect definitoriu pentru Jane Austen, la fel ca şi numărul mare de personaje care iau parte la acţiune sau care sunt doar menţionate.

Mi-a plăcut foarte mult această carte şi doresc să o recomand tuturor celor care nu au citit-o până acum.

Acest articol face parte din campania vALLuntar iniţiată de Grupul Editorial ALL, cu sprijinul ROMSILVA.

La 15 comentarii strânse pentru fiecare recenzie în parte va fi plantat un copăcel. Ajutaţi-mă să strâng 15 sau mai multe comentarii care pot ajuta la plantarea de copaci!