Astăzi avem bucuria să vorbim cu Loredana Pătruțiu Balteș, un om al contrastelor frumoase: o exploratoare pasionată, o mamă devotată, o scriitoare pentru copii și nu numai, lector universitar și Product Owner. Însă, dincolo de toate aceste titluri, este o femeie care pare să trăiască intens prin curiozitate și sete de descoperire.
Pasiunea ei pentru călătorii a prins contur și culoare în blogul Călătorie în jurul lumii, unde împărtășește povești cu suflet despre locuri, oameni și experiențe pentru a le face și altora poftă de călătorit în timp ce le oferă cele mai bune sfaturi turistice.
Despre începuturi și motivație
Simona: Loredana, cum a început pasiunea ta pentru călătorii? A existat un moment declanșator sau a fost o iubire care a crescut în timp?
Loredana: Pasiunea mea pentru călătorii a început încă din copilărie, doar că atunci călătoream imaginar, prin intermediul lecturilor citite. Eram fascinată de romanele lui Alexandre Dumas, motiv pentru care, de la vârsta de 12 – 13 ani, mi-am promis că voi vizita Parisul.
Astfel, în anul III de Facultate, când am ajuns la Paris cu ajutorul unei burse de studiu (prima mea ieșire în străinătate), am avut o puternică senzație de déjà vu. Simțeam că rezonez atât de mult cu orașul la care am visat de-a lungul copilăriei mele, încât m-am simțit ca acasă.
Atunci am realizat cât de incitant este să descopăr locuri noi, o altă cultură și cât de multe experiențe faine am trăit, doar pentru că am avut curajul să ies din zona de confort.
Simona: Pasiunea pentru călătorii pare că ți-a devenit o a doua natură. Ce te atrage cel mai mult în descoperirea unui loc nou?
Loredana: Pasiunea pentru călătorii își are originea în spiritul meu explorator. Așadar descoperirea unui loc nou, în sine, îmi provoacă o bucurie nemărginită, autentică.
Ori de câte ori vizitez locuri noi (în țară sau în străinătate), simt cum îmi deschid toți porii spre cunoaștere: citesc legende despre istoria locului, mă documentez despre cele mai importante obiective turistice, degust specialitățile tradiționale, sunt un fin observator al locuitorilor și mă bucur de fiecare priveliște nouă care-mi apare în fața ochilor.
Simona: Blogul tău, Călătorie în jurul lumii, e ca un jurnal de suflet al unei femei curajoase și curioase. Ce te-a determinat să începi să scrii despre călătoriile tale și ce înseamnă pentru tine acest proiect?
Loredana: Povestea blogului meu de călătorii “Călătorie în jurul lumii” a început cu 10 ani în urmă, mai exact în anul 2015 când, proaspăt întoarsă dintr-un concediu în Costa Rica, mulți cunoscuți au fost interesați de experiența mea turistică. Așadar, pentru a nu povesti iar și iar aceleași întâmplări, m-am gândit că ar fi mult mai simplu să scriu un articol de blog pe care să îl pot distribui celor curioși.
Apoi, în timp, am realizat că îmi face o reală plăcere să construiesc acest blog unde, îmi păstrez intacte trăirile și amintirile din diverse destinații turistice, într-o capsulă a timpului. Acum, când recitesc articole mai vechi, rememorez experiențele descriere printre rânduri, pe care, în mod cert, timpul le-ar fi dat uitării.
Într-un mod idealist, îl percep drept o scrisoare pentru viitor / generațiile viitoare (copii și nepoți) care, peste zeci de ani, se vor delecta cu imaginile și descrierile conturate de mine în rândurile acestui blog.
Așadar, cum foarte bine ai menționat, blogul meu de călătorii Călătorie în jurul lumii este un proiect de suflet. Pe de o parte, este modul cel mai bun de a-mi păstra, în timp, amintirile din diferite destinații turistice vizitate, pe de altă parte, este un bun ghid pentru alți turiști, care asemeni mie, doresc să se informeze înainte de a porni într-o destinație turistică.
Simona: Ai spus că această pasiune ai transmis-o și fetelor tale. Cum e să călătorești alături de ele? Ce ai observat că învață copiii din călătorii?
Loredana: Una dintre cele mai mari bucurii ale mele este să călătoresc împreună cu familia. Ambele fete mi-am moștenit pasiunea pentru călătorii, iar pentru că au călătorit încă de mici în alte țări, au devenit mult mai adaptabile și mai sociabile.
Îmi aduc aminte când, la prima ieșire din țară, în aeroportul din Paris, fetița cea mare a fost șocată să vadă atât de multe persoane de culoare sau când, în metroul din Londra, privea absolut uimită tinerii nonconformiști, tatuați pe toată fața.
Acum s-a imunizat. Ba, mai mult, este fascinată de diversitatea umană întâlnită în alte țări.
Fetele au învățat foarte rapid limba engleză, pentru că și-au dorit să poată interacționa cu oameni de alte naționalități atunci când cer o înghețată, un suc, sau o prăjitură.:)
Însă, cel mai mare câștig al lor este faptul că petrecem timp de calitate împreună, descoperind locuri interesante, încărcate de istorie, muzee, sau ne bucurăm de frumusețea și liniștea peisajelor naturale.
Personal, consider călătoriile cea mai puternică formă de dezvoltare personală pentru copii, întrucât înglobează setea de explorare, cunoaștere, socializare și nevoia de adaptare. În plus, de timpuriu, i se deschid noi orizonturi.
Despre drumurile deja parcurse
Simona: Până acum, ce țări ai reușit să bifezi pe harta personală a călătoriilor? Există vreo destinație care te-a surprins în mod neașteptat?
Loredana: Până acum am reușit să vizitez atât țări din Europa (Franța, Italia, Germania, Spania – inclusiv Insulele Canare: Tenerife, La Gomera și Gran Canaria, Marea Britanie, Scoția, Norvegia, Elveția, Luxemburg, Monaco, Grecia, Portugalia – inclusiv insulele Azore și Madeira, cât și din Asia (Turcia, Vietnam, Laos, Indonezia, Malaiezia), Africa (Réunion, Mauritius, Seychelles) și America Centrală și Caraibe (Costa Rica și Martinica).
Fiecare destinație a avut o poveste de spus și după fiecare concediu ajung să spun că a fost cel mai reușit. Totuși, sunt destinații cu care am rezonat la nivel spiritual precum: Bali, Scoția sau Azore, destinații în care am simțit o stare de relaxare absolută și de regăsire interioară.
Simona: Care este locul care ți-a rămas cel mai profund în suflet și de ce? Ai avut parte de vreun moment memorabil care încă te emoționează?
Loredana: Parisul rămâne locul meu de suflet, deși s-a schimbat foarte mult în timp, și nu în bine. Poate pentru că a fost primul oraș din străinătate în care am trăit o perioadă mai lungă de timp și în care nu m-am simțit niciodată o străină, un intrus. Cu siguranță, faptul că sunt francofonă și francofilă au ajutat și, prin urmare, am rezonat emoțional cu Orașul Luminilor.
Un moment emoționant a fost atunci când, înainte de a reveni în țară, aflată în Piața Trocadero și privind către Turnul Eiffel, am simțit cum în sufletul meu se ducea o luptă cruntă între dorul de casă și de familie, și durerea de a părăsi o lume în care m-am descoperit și m-am adaptat atât de bine.
Simona: Ai preferințe când vine vorba de tipul de călătorii (urbane, aventuroase, culturale, în natură etc.)? Sau te lași dusă de inspirație și moment?
Loredana: Deși apreciez destinațiile încărcate de istorie, orașe, clădiri, muzee, biserici care spun o poveste, mărturie a trecutului, în egală măsură mă bucur de un apus de soare, la malul mării, ascultând sunetul terapeutic al valurilor.
Despre viitor și visuri
Simona: Ce locuri visezi să vizitezi în anii care urmează? Există o destinație de top pe lista ta de dorințe?
Loredana: În următorii doi ani, avem pe listă: Malta, Egipt, Maroc, Dubai, Thailanda, însă destinația la care visez de câțiva ani buni este Peru – Machu Picchu.
Simona: Ținând cont de cât de implicată ești și profesional, și în familie, cum reușești să îmbini totul cu călătoriile? Ai un secret al echilibrului?
Loredana: Nu am un secret al echilibrului, dar am un bun simț de organizare și de prioritizare a activităților în funcție de ceea ce îmi aduce valoare.
Călătoriile m-au educat să nu-mi fie teamă de necunoscut, să mă adaptez rapid, să văd partea pozitivă în fiecare loc sau om întâlnit, să nu judec oamenii ci să prețuiesc diversitatea umană, precum și să trăiesc cu intensitate fiecare clipă știind că este irepetabilă.
Despre Loredana, femeia de dincolo de pașaport
Simona: Puțini știu că ești și autoare de cărți pentru copii („10 Fabule pentru copiii inimoși” și „Călătoria Mariei”), dar și a unei cărți premiate despre istorie și diplomație. Ce îți aduce fiecare tip de scriitură și cum se leagă toate de pasiunea ta pentru cunoaștere?
Loredana: Sunt o persoană avidă de cunoaștere, foarte curioasă și deschisă spre nou. Îmi place să studiez lucruri noi și să activez în domenii diferite; este ca și când aș trăi mai multe vieți într-una singură.
Cărțile și articolele științifice publicate au fost rezultatul anilor de studiu din timpul celor două Doctorate pe care le-am finalizat (Istorie – Relații Internaționale și Studii Europene și Economie – Marketing Digital), în timp ce cărțile pentru copii au apărut din dorința de a găsi o altă modalitate de a le capta atenția și de a le stârni interesul, cu ajutorul poveștilor susținute de o morală.
Simona: Ai avut un parcurs profesional extrem de variat și bogat: lector universitar, Product Owner, autoare. Unde te simți cel mai tu?
Loredana: Tot ceea ce fac dezvăluie o fațetă diferită a personalității mele. Dacă în calitate de Product Owner sunt foarte hotărâtă, analitică, practică și bine organizată, ca Lector Universitar sunt inspirațională și împărtășesc cu mare plăcere studenților mei bazele Marketingului Digital, în timp ce, în calitate de autoare, sunt creativă, autentică și vulnerabilă.
Dar cel mai eu mă simt acasă, în familie, unde combin toate aceste fațete cu altele specifice rolului de mamă și soție.:)
Hai să ne jucăm puțin: „Bagajul din suflet”
Pentru că fiecare călător ascunde în el un copil curios, ți-am pregătit un set de întrebări scurte, spontane și cu zâmbetul pe buze. Răspunde cu primul gând care îți vine în minte:
Primul lucru pe care îl pui în bagaj?
Borseta cu medicamente pentru copii.
Oraș sau natură?
Orașe.
Muzee sau piețe locale?
Ambele.
Cea mai ciudată mâncare încercată?
Lăcuste prăjite în Vietnam și carne de rechin în Costa Rica.
Țara în care te-ai muta fără să clipești?
Italia.
Cea mai simpatică gafă turistică pe care ai făcut-o?
În Kuala Lumpur, un turist m-a rugat să îi fac o poză cu turnurile Petronas, care au 452 de metri înălțime, iar până în anul 2004 au fost cele mai înalte clădiri din lume. După ce am făcut poza și i-am înapoiat telefonul, am sesizat pe fața lui o privire nedumerită. Când m-am uitat la poză, am sesizat că avusesem grijă să prind în poză vârfurile turnurilor, dar prinsesem doar jumătate din fața lui.:)
O carte pe care ai purtat-o cu tine în mai multe călătorii?
În fiecare concediu reușesc să citesc cel puțin o carte, pe care, de regulă, o încep în avion.
Dacă blogul tău ar fi o țară, ce nume i-ai da?
Exploramia😊 – un teritoriu personal al descoperirii lumii, o țară autentică, care oferă experiențe turistice dintre cele mai variate.
Îți mulțumesc, Loredana, pentru această călătorie prin gândurile tale. Sper să ai parte de cât mai multe zboruri cu zâmbetul pe buze, amintiri pline de culoare și cititori inspirați care să îți urmeze pașii. Iar noi, cei care te urmărim pe blogul Călătorie în jurul lumii, abia așteptăm următoarea destinație.
Un interviu minunat realizat! O să mă inspir și eu din destinațiile alese de Loredana. 🥰
Chiar e o bună sursă de inspirație!
Mi-a plăcut mult interviul luat ! Loredana pare o fire foarte ambițioasă și visătoare! A vizitat atât de multe țări și sunt convinsă, că în câțiva ani numărul călătoriilor se vor dubla. Foarte simpatică și gafa din Kuala Lumpur, hi hi ;))