Rating 5+/5

Recomandare de lectură: album de artă Paul Cézanne

Pictura este un mod de relaxare și de exprimare a emoțiilor pe care de multe ori le suprimăm. Îmi place să citesc despre pictori celebri, să mă inspir din învățămintele pe care cariera lor și dificultățile vieții i-a adus în punctul în care au devenit celebri, fie prin unicitatea lor, fie prin alte detalii.

Cezanne de Hajo Duchting apărut la editura Prior este un album de artă care ne poartă prin viața pictorului, o carte deosebită ce prezintă lucrările lui Cézanne în paralel cu povestea vieții sale. Îmi amintesc în clasele primare când am făcut meditații la desen și reproduceam unele dintre tablourile acestui pictor sau pictam natură moartă ce mă duce cu gândul la acest mare artist.

🎨 “A work of art which did not begin with emotion is not art.” ~ Paul Cézanne

recenzie carte album arta cezanne konemann art prior editura public

Unul dintre marii impresioniști

Cézanne este unul dintre pictorii relevanți care a făcut tranziția de la impresionismul secolului 19 la cubismul secolului 20, el remarcându-se prin abordările asupra formei și culorii. Lucrările lui se disting prin simpliticarea geometrică a naturii, prin tehnica sa repetitivă de tușe de pensulă direcționale și prin paleta de culori.

În ciuda tatălui care i-a dorit o meserie clasică, Cézanne și-a urmat instinctul și pasiunea. El s-a mutat din Provanța la Paris pentru a-și urma țelul iar tatăl său i-a oferit o alocație lunară.

“Vreau să fac din impresionism ceva solid și durabil precum arta din muzee.”

Picturile lui Cézanne sunt despre peisaje, natură moartă și portrete în care el a redatat esența orașului natal. Fiind o fire retrasă, pictorul a expus în lucrările sale trăirile interioare în timp ce armoniza omul cu natura. A prezentat opere de artă alături de alți mari impresioniști precum Monet și Pissaro, dar lucrările lui au fost ridiculizate, așa cum pățeau mulți artiști ai vremii.

Pictorul a pus bazele artei moderne cu toate că în timpul vieții nu i-au fost recunoscuta meritele de către cercurile artistice.

M-am bucurat că pe site-ul Cartepedia găsesc o varietate mare de cărți din diverse domenii așa că a fost o bucurie să descopăr divere albume de artă despre pictori faimoși. În trecut v-am mai discutat despre Claude Monet, Van Gogh și Edgar Degas. Fiecare pictor are ceva aparte și mi se pare interesant cum în prezent admirăm operele create cu zeci de ani în urmă, moment când acestea nu erau apreciate la adevărata lor valoare.

Albumul de artă cuprinde text în 6 limbi, are o copertă cartonată frumoasă și simplistă care e acoperită cu o supra copertă. Paginile sunt lucioase, groase, calitative iar coloristica e foarte frumoasă, surprinzând bine operele marelui artist.

Voi sunteți interesați de artă?

recenzie carte album arta cezanne konemann art prior editura public recenzie carte album arta cezanne konemann art prior editura public recenzie carte album arta cezanne konemann art prior editura public recenzie carte album arta cezanne konemann art prior editura public recenzie carte album arta cezanne konemann art prior editura public recenzie carte album arta cezanne konemann art prior editura public