Recomandare de lectură: Pașaportul seninătății de Megan C. Hayes – un tur global al trailui pașnic
“Pașaportul seninătății” de Megan C. Hayes apărută la editura Linghea era pe lista mea de lectură de ceva timp, dar cred că am nimerit bine să o citesc la început de toamnă. Este cartea aceea ce se citește pe bucățele, în fiecare zi, oferindu-ne o stare de bine în timp ce aflăm diferite idei despre modul de trai al altor culturi.
Fie că este vorba de japonezi sau danezi, regăsim în carte o serie de practici și cuvinte care semnifică, într-o anume limbă, ceva deosebit din care putem învăța. Acest lucru este revigorant și liniștitor deoarece ne putem trezi că practicile noastre actuale au mai mult sens, sau ne putem lăsa inspirați de alte culturi.
Fiecare cultură este o porție de inspirație
Cartea este împărțită în 5: concentrare & conștientizare, corpul și starea de bine, obiceiuri & ritualuri, odihnă și relaxare, răbdare și echilibru. Fiecare capitol are subcapitole în care ne sunt prezentate cuvinte ce au o semnificație specială într-o anumită țară.
Spre exemplu, “ayliak” provine din bulgară și ne învață să trăim în propriul ritm, mai lent, să nu lăsăm agitația cotidiană să ne ghideze ci noi să stabilim ritmul. Se referă cumva la o viață leneșă, dar nu în adevăratul sens al cuvântului.
Exerciții practice
Aproape după fiecare subcapitol avem și diverse idei care să ne ofere liniște și pace, idei corelate cu o anumită cultură: să gătim într-un anumit stil, să facem o baie conștientă, să practicăm yoga prin râs ș.a. Faptul că suntem îndemnați să includem diverse practici în rutina noastră ne poate oferi un boost și o stare mai bună atunci când simțim că stagnăm sau când dorim o schimbare.
Mi se pare o carte potrivită pentru oricine deoarece ne ajută să ne cunoaștem mai bine propriile preferințe pentru a trăi mai bine. Chiar am reușit să descopăr niște idei cu care am rezonat bine de tot și m-am bucurat să văd că anumite practici curente de-ale mele se regăsesc și în alte colțuri ale lumii.
Abia aștept să citesc și “Pașaportul Fericirii“, o carte din aceeași “serie”. Tipurile acestea de cărți mi se par perfecte pentru orice anotimp, în special pentru sezoanele mai reci. Am găsit cartea pe site-ul celor de la Cartepedia și mă bucur că am ales să o citesc la început de toamnă. În acest mod simt că am început sezonul mai rece cu o stare de bine.
Voi citiți cărți de self help și inspirație? Vă place să aflați detalii despre alte culturi?
Pare tare draguta aceasta carte! Imi plac si coperta si ilustratiile.
Și pe mine m-au atras mult aceste aspecte!!
Si eu citesc carti de self help din cand in cand. Imi place aceasta carte pentru ca este foarte frumos ilustrata si cateva exercitii de relaxare nu mi-ar strica.
Da, și pe mine mă inspiră cărțile care sunt acompaniate și de ilustrații sau diverse practici.
Cred că este o lectură tare interesantă și atractivă! Mi-am notat propunerea ta.
Mulțumesc!
Sper să te încânte la fel de mult. Pupici!
Trebuie sa o am si eu in biblioteca mea!
E foarte frumoasă!
N-am citit nimic de genul pana acum si pare atat de faina. O voi citi si eu cu siguranta