Mereu mi-a plăcut să fac poze. Cu timpul, mi-am luat și primele mele aparate foto și am experimentat mai mult cu tainele fotografiei, fie ea de natură, obiect sau portret. Printre tipurile mele preferate de poze se numără cele de natură și cele tip flatlay, care sunt extrem de des regăsite pe instagram.

Postez foarte des pe contul meu de instagram iar mulți dintre voi erați curioși de câteva sfaturi/idei despre cum fac eu pozele. Știu că v-a plăcut feed-ul meu extrem de colorat și amestecat, așa că să pornim la drum cu un mic ghid pentru poze instagramabile.

1. Folosește un fundal simplu dacă ai multe obiecte colorate.

Pentru când poza ta cuprinde foarte multe elemente, fundalurile simple pot fi cea mai bună opțiune pentru a le pune în evidență. Fie că e vorba de o masă, o bucată mare de lemn, o păturică simpatică, un covoraș sau un carton într-o culoare simplă, fotografia ta va fi mai expresivă în acest mod.

În mod invers, poți folosi un fundal mai încărcat atunci când surprinzi un singur element. Desigur că totul este la latitudinea creativității tale, deoarece în artă nu pun preț pe reguli. 😃

2. Cănile sau alte obiecte populare

Am fost de curând la Diverta Constanța și mi-am mărit stocul de cănuțe. Am sesizat că aceste obiecte sunt extrem de populare în pozele de pe instagram. Eu oricum sunt fan căni (am o colecție mărișoară) așa că pot face poze cu elementele care mă reprezintă.

Fie că este vorba de un model de căni în stil mai vintage, unul cu mesaje inspiraționale sau de căni mai girly, toate pot arăta foarte bine într-o fotografie.

3. Apelează la culoare

Eu sunt o fire colorată, atât la propriu cât și la figurat. Îmi place culoarea, îmi plac obiectele colorate și de aceea pozele mele sunt deseori pline de culoare. Nu pot renunța la acest lucru, oricât aș încerca. Poate că în timp îmi voi mai cuminți stilul prea colorat, dar el va face mereu parte din mine.

În poze, culoarea desigur că este esențială. Putem apela la poze mai simple în coloristică, dar poți sesiza ce contrast frumos poate să creeze un joc de culori! Încearcă și tu! Mixează elementele tale preferate în funcție de culori. Poți apela la agende și carnețele colorate, așa cum am folosit și eu în pozele mele.

Poți găsi agende la prețuri accesibile în Diverta și sunt numai bune să ai poze creative. Desigur, să nu uiți să îți notezi și ideile pe filele care așteaptă nerăbdătoare! 😍 La fel de populare în poze sunt articolele de make-up sau prăjiturelele colorate! Go for it!

4. Pune accent pe ceea ce te definește

Orice tip de poză ai face, cu timpul trebuie să îți găsești stilul și să incluzi acele elemente care te reprezintă cel mai bine. Nu alege să incluzi în poza ta o cană doar pentru că este la modă! Orientează-te spre hainele, peisajele, obiectele care ți se potrivesc.

În acest mod o să reușești să îți descoperi mai bine stilul prin intermediul fotografiei și vei reuși să inspiri și alte persoane să fie sincere și libere ca tine. Pozele tale trebuie să transmită ceva ce te reprezintă. În cazul meu, veselie, relaxare și o stare de bine.

5. Mixează diverse elemente în mod creativ

Cum poți face o poză să fie cât mai creativă? Este foarte simplu! Desigur că este important să ai un stil propriu, dar încearcă să exersezi prin diverse combinații de elemente care îți plac.

Eu sunt fan al culorii, al pozelor drăguțe, al jocurilor de societate, așa că m-am gândit că niște cărți colorate din jocul Dixit mă pot ajuta în pozele mele. Am răspândit câteva cărți printre celelalte elemente alese de mine și am reușit să creez o poză mai bogată și interesantă. Sa nu uităm că și pozele în care apărem noi pot fi creative, așa că vă las un model plin de culoare în stilul meu. ^_^ Apar multe cărți, jucării și o cană pe fundal, elemente care pe mine mereu mă relaxează.

6. Lumină bună

O fotografie reușită de multe ori nu ține de aparatura pe care o ai, ci de o lumină potrivită. Lumina de dimineață este cea mai bună pentru poze tip flatlays. Pentru pozele de afară, în natură, lumina de dimineață și cea de la apus sunt printre cele mai frumoase pentru a crea poze feerice.

Dacă faci poze în casă, le poți face în fața unei ferestre, de unde ai cea mai bună lumină. Ajută foarte mult dacă soarele nu bate direct înspre tine. Apelează la draperii, jaluzele sau perdele când lumina este mult prea puternică. Pentru pozele de seară, poți folosi o lumină artificială cât mai puternică, dar ai grijă ce faci cu umbrele. Este cam greu să creezi o poză wow când te joci cu lumina artificială.

7. Ghirlande luminoase

Ca să întregeșit o poză, mai ales pe timp de seară, poți să te joci cu luminițe feerice. Ghirlandele luminoase, steluțele cu beculețe sau alte obiecte de aceste tip sunt numai bune. Eu am mai multe modele și am sesizat și în Diverta atâtea idei numai bune pentru ca pozele tale să arate super drăguț. Să nu mai zic de starea de relaxare care se creează în cameră atunci când ai atâtea luminițe faine!

8. Încadrarea

O poză încadrată cât mai corect, poate să îți evidențieze mult mai bine o carte sau o jucărie. Apelează la regula treimilor sau chiar la rația lui Fibbonaci și vei vedea cum pozele tale vor fi transformate instant!

9. Editare

Un alt pas important este procesul de editare. Unele poze nu au nevoie de editare, dar altele au nevoie, mai mică sau mai mare. Este important să nu exagerezi cu editările pentru a crea poze cu un iz de fals. Încearcă să exprimi realitatea prin ochii tăi, fără să te îndepărtezi prea mult de ea.

În primă instanță poți să te joci cu setările de bază: luminozitate, expunere, umbre, contrast. Mai apoi vezi dacă poza ta chiar are nevoie de ceva în plus.

Știu că ghidul meu mic este de fapt mai mare, dar un ghid complet probabil ar fi mult mai lung și pretențios. Am selectat pentru voi niște idei creative care mă reprezintă și sper să vă ofere câteva ponturi pentru momentele când faceți poze. Voi cum faceți poze pentru instagram? Care este stilul vostru? 😘

MIC GHID PENTRU POZE INSTAGRAMABILE