Cum menții temperatura și umiditatea în locuința ta

termo higrometru tfa lcd wireless shopu

Temperatura și umiditatea unei încăperi

Pentru că de mulți ani m-am confruntat cu probleme ce țin de umezeala din casă sau de o variație a temperaturii, m-am gândit să vă vorbesc mai mult despre acest capitol. Alergiile sunt unul dintre motivele care m-au făcut să mă gândesc mai bine dacă în cameră am o temperatură bună. Mai curioasă eram și de umezeala din atmosferă.

Cel mai des am avut probleme în camera mea unde, iarna era destul de frig iar vara foarte cald. Locuind la ultimul etaj, probabil că se subînțelege de unde și problema aceasta.

Care este umiditatea recomandată? 💧

Specialiștii recomandă ca într-o încăpere să ai parte de o umiditate cuprinsă între 30% și 60%. Ce nu corespunde cu aceste valori poate provoca anumite probleme de sănătatealergii, rinite, astm, uscarea sau înroșirea ochilor, probleme respiratorii, erupții cutanate, dureri de cap.

Care e temperatura optimă? 🔥

La fel ca și umiditatea, și temperatura joacă un rol important, mai ales în anotimpurile extreme. Camerele nu ar trebui încălzite exagerat, sau să fie mult prea reci. Organismul suferă un șoc când trece de la temperatura din casă la cea de afară și simte că există o diferență prea mare. 😖

Pentru un confort și pentru sănătate, temperatura din casă ar trebui să fie între 21-22 de grade ziua (în funcție de cât de friguros ești) și 20-21 de grade noaptea. Nu este bine nici să trecem de aceste valori, nici să stăm la 19 grade îmbrăcați bine pentru că riscăm să ne îmbolnăvim.

Extrem de important este și faptul că o temperatură constantă joacă un rol important. Fluctuațiile de temperatură nu sunt recomandate nici ele.

termo higrometru tfa lcd wireless shopu

Apelează la un termohigrometru

Pentru că doream să știu clar ce temperatură am în camera cu probleme în principiu, mi-am luat un termo-higrometru TFA cu transmițător wireless și diverse funcții. Acesta îmi permite să contorizez temperatura și umiditatea din ultimele 24 de ore, lucru extrem de util. 😊

În acest mod am descoperit că din cauza izolației proaste și a plafonului probabil, camera mea nu menține căldura îndeajuns de mult. De aceea există o fluctuație a temperaturii din momentul în care centrala bagă căldură și până mai apoi.

Caracteristici termo-higrometru ⏱

Aceste aparate au diverse funcții ajutătoare, modelul meu fiind extrem de util pentru mai multe situații. Îmi place foarte mult că este ușor de folosit și mă ajută să contorizez mai bine condițiile din camera în care stau cel mai des.

 • nu necesită fire: mă descurc cu câteva baterii;
 • măsoară umiditatea și temperatura;
 • are funcția de contorizare a condițiilor dintr-o cameră și de afară: IN și OUT;
 • poți vizualiza pe display temperatura și umiditatea din ultimele 24h atât pentru o cameră cât și pentru la exterior sau a unei alte camere îndepărtate;
 • funcția de măsurare la exterior se datorează transminățorului wireless extern cu o rază de până la 30 de metri;
 • dispune de funcție de alarmă pentru când condițiile nu sunt optime sau pentru când afară se înregistrează temperatura de îngheț;
 • afișarea de emoticoane care indică nivelul de confort: aer uscat, aer umed sau climat optim;
 • pachetul include o stație meteo și un transmițător cu afișaj, ambele cu picioare de sprijin.

termo higrometru tfa lcd wireless shopu

Cum creezi mediul potrivit pentru tine și familia ta

Dezumidificatorul 💧

Există o serie de metode prin care să creezi ambientul care ți se potrivește și care este sănătos. În cazul în care o încăpere are probleme cu o umezeală crescută atunci poți apela la un dezumidificator. Sunt mai multe modele pe piață, dar printre cele mai ieftine se numără cele de tip pastilă care absoarbe umezeala din mediu.

Eu am testat mai multe modele și chiar am fost uimită câtă apă s-a strâns în recipientul de colectare! La începutul folosirii unui astfel de produs, va fi colectată mai multă apă, până când este reglată umezeala din atmosferă. 💦

Puteți găsi dezumidificatoare de acest tip de obicei la hypermarketuri, la Jumbo sau chiar la magazine specializate precum Dedeman. Eu am folosit 2 modele din Auchan (cu pastilă și săculeț) și unul din Jumbo (cu biluțe într-un recipient). Pastila de la Auchan (asemănătoare cu cea de la Ceresit) a colectat cea mai multă umezeală așa că aș reveni la ea.

Plantele 🌿

Și plantele sunt destul de esențiale într-o încăpere, dar trebuie alese cu grijă. Unele plante nu au ce căuta în camera de somn, iar altele pot produce umiditate sporită.

Te poți orienta spre plantele care absorb umezeala dacă ai problema aceasta: ferigi, palmierul pitic, Tillandsia, ferigi, Spathiphyllum (crinul păcii), orhidee, Crăciunița, arborele de cafea. Alături de acestea, poți să alegi și câteva plante care purifică aerul și care oferă mult oxigen. 🎍

Aerisește încăperea

Este important ca mai ales când ai o sursă de căldură să aerisești încăperea cât mai des. De 3 ori pe zi este ideal. De asemenea, în bucătărie unde gătești e bine să folosești hota, să nu lași aburul să se răspândească în atmosferă. Nici la baie să nu uiți să aerisești cât mai bine.

Evită să usuci rufele în interior sau redu cantitatea lor și aerisește des. Vei vedea, mai ales iarna, că pe geamuri apare condensul și atunci ar fi bine să realizezi că umiditatea crescută trebuie echilibrată la loc.

Cam acestea ar fi principalele sfaturi pe care le am din experiența mea. Sunt curioasă dacă tu ai avut probleme cu umezeala în casă sau cu o temperatură care nu rămâne constantă.

Cum ți se pare ideea unui termo-higrometru? Modelul găsit de mine pe ShopU.ro este perfect pentru nevoile mele iar acum pot apela la metode care să mă ajute. Tu ai găsit și alte soluții de ajutor pentru confortul casei tale? 😘

termo higrometru tfa lcd wireless shopu

2019-03-04T19:50:22+00:00

6 Comments

 1. Luca Raluca March 4, 2019 at 11:35 pm - Reply

  O sa tin si eu cont de recomandarile tale. Imi place mult sa aerisesc casa in fiecare dimineata si ma bucur mereu de micutele mele plantute. :* Acest aparat este super practic si util

 2. Cristina Barbieru March 4, 2019 at 11:55 pm - Reply

  Chiar cred ca e foarte util. Mi.ar fi si mie de ajutor, mai ales pentru a.i oferi cele mai bune condiții piticului meu.

 3. Lucia Mihaela Curea March 5, 2019 at 12:28 pm - Reply

  Nu stiam de termo higrometru, dar noi avem noroc ca am facut bine casa si nu avem astfel de probleme. Aud mereu prietenii care se plang de umezeala sau uscaciunea din casa si cat de deranjant poate fi, asa ca pentru ei exista aceasta solutie.

 4. Bratu Gabriela March 5, 2019 at 12:31 pm - Reply

  la noi e ceva mai multa umezeala in aer, pentru ca avem si acvariu, si e cam nasol. dar vb ta, am aerisit mai des, am pus rufe la uscat mai rar, am apelat la uscator, si a fost totul mult mai ok asa!

 5. Catalina Coman March 6, 2019 at 12:59 am - Reply

  Pare interesant acest termohigrometru. Nu am mai auzit pana acum de ceva de genul. Si la mine e problematica treaba cu umezeala. 🙁

 6. Rokolla March 6, 2019 at 1:59 am - Reply

  Eu am un astfel de aparat in casa. Nu pot sa zic ca ma pricep foarte bine cu el. De fapt il am pentru ca l-am luat de la vechiul business si am zis sa-l aduc in casa. Cred ca am invatat cate ceva de la tine si il voi urmari si eu de acum

Leave A Comment

* Checkbox GDPR is required

*

I agree