recenzie carte ikigai secrete japoneze viata lunga fericita editura humanitas

Gen: Dezvoltare personală, Non-ficțiune
Format: Broșată cu clapete
Număr de pagini: 170
Format: 200 x 130 mm
Data apariției: 2017 || Editura Humanitas || Târgul Cărții

Sinopsis:
„Ikigai… Acest concept japonez, care s-ar traduce prin «fericirea de a fi mereu ocupat», pare sa explice extraordinara longevitate a japonezilor, mai ales din insula Okinawa. Acolo, numarul persoanelor centenare depaseste cu mult media mondiala.
Cultivarea prieteniilor, alimentatia moderata, odihna adecvata si miscarea usoara par sa faca parte din ecuatia sanatatii, insa in centru este acea joie de vivre, bucuria de a trai, care ii ajuta sa insumeze ani si sa sarbatoreasca in continuare fiecare rasarit de soare, ikigai-ul personal al fiecaruia.“ – HECTOR GARCIA (KIRAI) si FRANCESC MIRALLESCele 10 legi ale ikigai-ului:
1. Fii mereu activ, nu te pensiona niciodata.
2. Priveste lucrurile cu calm.
3. Nu manca pe saturate.
4. Inconjoara-te de prieteni buni.
5. Fii in forma pentru urmatoarea ta aniversare.
6. Zambeste.
7. Reconecteaza-te la natura.
8. Fii recunoscator.
9. Traieste clipa.
10. Urmeaza-ti ikigai-ul.

 

Rating: 3/5

 

Japan vibes

Fiind o pasionată de Japonia, îmi place să descopăr, ori de câte ori am ocazia, mici detalii despre cultura țării, despre concepțiile locuitorilor și multe alte aspecte interesante. Poate că nu sunt de acord cu unele practici ale japonezilor, dar cu toate acestea sunt fascinată de viața lor și de locurile acestei țări.

Descoperisem recent Ikigai: Secrete japoneze pentru o viață lungă și fericită, o carte care mi-a atras imediat atenția. Am fost tare curioasă de secretele japonezilor referitoare la cum poți duce o viață cât mai lungă și fericită, așa că m-am apucat de lectură.

recenzie carte ikigai secrete japoneze viata lunga fericita editura humanitas

Diferența dintre un autor japonez și oricare altul

Inițial când am ales să citesc această carte nu mă gândisem la faptul că nu este scrisă de un autor japonez. Acest lucru l-am simțit foarte bine în momentul când am început să citesc Ikigai. Cei doi autori, Hector Garcia și Francesc Miralles, au cunoștințe destule despre conceptul de ikigai, însă mi-aș fi dorit să simt mai mult naturalețea și simplitatea pe care o oferă autorii japonezi.

Nu știu dacă aceasta a fost cauza sau nu, dar nu am simțit că această carte nu a reușit să mă cucerească așa cu mi-am dorit. Cu toate acestea am aflat niște informații interesante despre locuitorii din anumite zone ale Japoniei și cum reușesc ei să se bucure de longvitate.

Mâncarea formată în mare parte din legume, mesele formate din alimente variate și în cantități mici, exercițiile fizice simple, sunt doar câteva dintre practicile japonezilor longevivi. Aceștia nu mănâncă pe săturate și au astfel parte de resurse mai mari de energie și de un organism mai curat.

Trezitul devreme, practicile plăcute precum sunt grădinăritul, întâlnirile cu prietenii și activitatea constantă sunt alte lucruri de care ar trebui să ținem cont dacă dorim să trăim la fel de mult ca și japonezii din regiunea Okinawa.

Sunt curioasă ce practici au și alți oameni longevivi de pe această planetă, însă pentru a trece de vârsta de 100 de ani trebuie să ai o oarecare voie bună în suflet și o dorință de a te bucura de viață pentru cât mai mult timp. ^_^

recenzie carte ikigai secrete japoneze viata lunga fericita editura humanitas