Recenzie: Fluturi sarutanduse de Carmen Sylva


Gen: Poezie
Număr de pagini: 160
Copertă: Cartonată
Editura: Curtea Veche Publishing
Ediție îngrijită și cronologie de: Gabriel Badea Păun
Cugetări în românește de: Doina Jela Despois
Poezii în românește de: G. Coșbuc, Ilie Ighel Deleanu,
Șt.O. Iosif, Elena Poenaru
Format: 215 x 155 mm
Publicată în 2013

Sinopsis:
Cartea, a cărei prefață este semnată de ASR Principele Radu al României, cuprinde cugetări pline de profunzime și delicatețe ale scriitoarei Carmen Sylva despre teme precum viaţa, iubirea, fericirea, arta sau politica, alături de 24 de poeme. O surpriză plăcută pentru cititori va fi descoperirea faptului că majoritatea poemelor sunt traduse în limba română de George Coşbuc și Şt.O. Iosif. Cugetările au fost publicate iniţial în volumul “Les Pensées d’une Reine” (Paris, Calmann-Lévy, 1888), iar poemele au fost selectate din mai multe volume de versuri.

Volumul “Fluturi sărutându-se” împrumută numele unei frumoase poezii de dragoste semnate de Carmen Sylva și traduse de George Coșbuc. Cartea este bogat ilustrată cu fotografii din arhiva domnului Gabriel Badea-Păun, îngrijitorului ediției, şi din cea a Casei Princiare de Wied, precum şi din alte surse, realizate de fotografi cunoscuţi contemporani cu Regina Elisabeta, care este înfăţişată în diversele etape ale vieţii, ca tânără principesă şi apoi ca regină, în saloanele Castelului Peleş sau ale Palatului Cotroceni, în portrete sau imagini de familie, în ipostaze regale sau artistice. Cronologia se constituie într-un studiu despre evoluţia Elisabetei de Wied ca principesă şi regină şi a autoarei Carmen Sylva în contextul literar românesc şi european.
Carmen Sylva este pseudonimul adoptat de Regina Elisabeta, întâia regină a României, soția Regelui Carol I, în calitate de patroană a artelor. Poetă și prozatoare, Majestatea Sa Regina Elisabeta a României a fost profund influenţată în scrierile sale de propria biografie.

Rating: 5/5

Din când în când toți avem nevoie de o carte care să ne inspire prin niște cuvinte care ne pot atinge sufletul. Într-un mod destul de realist o astfel de carte este Fluturi sarutandu-se de Carmen Sylva care reușește prin minunatele citate și poezii să te facă să cugeți cu adevărat la anumite aspecte ale vieții.

Cartea se deschide cu o introducere continuată mai apoi de note bibliogafice în care aflăm mai multe despre viața autoarei.

Într-o manieră foarte frumoasă cartea este presărată cu multe imagini de odinioară care ne ajută să ne simțim mai aproape de autoare și de vorbele acesteia pline de profunzime. Atât citatele cât și poeziile autoarei te pun pe gânduri, reușind de multe ori să te captiveze și să te facă să te regăsești în acestea.

Ediția de față este cu adevărat minunată! Cei de la editura Curtea Veche au făcut cu siguranță o treabă bună, reușind cu a lor colecție (colecția Casa Regală) să ne transmită note de eleganță și rafinament.

Coperta cărții “Fluturi sărutându-se” este de un mov sidefat care mie mi-a atras încă din prima privirea (se pare că într-adevăr iubesc culoarea mov și nuanțele ei) iar fontul de pe aceasta este cu adevărat magic și elegant. 🙂

Vă recomand cu toată inima această carte, alături de o cană de ceai, cafea sau ciocolată caldă în funcție de preferință!

Citate:

“Nu putem fi niciodată obosiți de viață.
Nu sumtem obosiți decât de noi înșine.” (p.39)

“Iubirea cere, prietenia dă.” (p.71)

“Modestia nu e o virtute, este umbra valorii.” (p.136)

Puteţi găsi această carte la librăria online Libris ! După cum majoritatea ştiu, pe site-ul Libris se pot găsi carti online, Libris fiind o librarie online ce oferă cititorilor accesul atât la cărţi în română, cât şi la carti in engleza. Puteţi găsi la această librarie aproape orice carte vă doriţi.

2017-09-08T19:45:08+00:00

4 Comments

 1. K.J. Mecklenfeld February 2, 2015 at 11:27 pm - Reply

  Fain! Nu citesc poezie de obicei dar pare o carte buna sa o ai in biblioteca. Faini iepurii! 🙂

 2. Simona February 3, 2015 at 2:27 pm - Reply

  Mie imi plac si cartile cu poezii dar de obicei nici eu nu ma axez pe ele. Aceasta chiar este o carte interesanta si cred ca poate fi chiar pentru oricine. Mersi mult! Te saluta iepurii! 😀

 3. Gabriella February 3, 2015 at 7:36 pm - Reply

  Arată atât de frumos și din câte văd chiar este o carte pentru suflet. 🙂

 4. Simona February 3, 2015 at 8:00 pm - Reply

  Mersi mult, Gabriela! <3 Este o carte pentru suflețel într-adevăr. 🙂

Leave A Comment

* Checkbox GDPR is required

*

I agree