Recenzie: Înneguratul început (O serie de evenimente nefericite #1) de Lemony Snicket

carte o serie evenimente nefericite inneguratul inceput lemony snicket

Titlul original: The Bad Beginning (A Series of Unfortunate Events #1)
Gen: Ficțiune, Pentru copii, Fantasy, YA
Format: Copertată
Număr de pagini: 176
Format: 130 x 175  mm
Data apariției: Februarie 2017 || Editura Arthur

Sinopsis:
Dragă cititorule!Ții în mâinile tale o poveste care este extrem de neplăcută. Îmi pare rău, dar acesta este adevărul. Cartea aceasta istorisește povestea nefericită a trei copii nespus de ghinioniști. Frații Baudelaire sunt fermecători și inteligenți, dar asta nu-i scutește de nenorociri și de suferință. Dezastrul nu încetează o clipă să-i pândească, de la prima pagină, când sunt pe plajă și primesc o veste îngrozitoare, și până la sfârșit. S-ar putea spune că nenorocirile se țin ca scaiul de ei.

Numai că în această scurtă carte, cei trei frați ajung să locuiască împreună cu un ticălos lacom și dezgustător, primesc haine care îți irită pielea, primesc vestea unui incendiu catastrofal, au parte de terci rece la micul dejun și au de dejucat un plan mârșav prin care se urmărește furarea averii lor.

Este trista mea datorie să aștern pe hârtie aceste povești neplăcute, însă pe voi nimic nu vă împiedică să lăsați cartea deoparte și să vă apucați de ceva mai vesel dacă asta preferați.

Cu deosebit respect,
Lemony Snicket

 

Rating: 5/5

carte o serie evenimente nefericite inneguratul inceput lemony snicket

Cei trei frați singuratici

Acum foarte mult timp am avut curiozitatea să aflu mai multe despre seria A series of unfortunate events a lui Lemony Snicket. Această serie formată din multe cărți scurte a făcut furori prin anii ’90 când mulți copii au devenit fani ai acestor cărți ciudate.

Înneguratul început este prima carte din seria O serie de evenimente nefericite, apărută la noi la Editura Arthur. Am văzut mai demult ecranizarea pentru acest volum (filmul cu Jim Carrey) și prin iarna trecută am vizionat și câteva episoade din noua ecranizare a seriei (trebuie să revin musai la serial!). În același timp am lecturat și noua ediție apărută la Arthur (în trecut seria a încercat să apară la Corint parcă?) și pot spune că lectura se potrivește de minune cu ecranizările văzute de mine.

Povestea îi urmărește pe cei trei frați Baudelaire, care rămân orfani după ce casa lor iar foc iar părinții mor. Rămași singuri pe lume, ei sunt repartizați rudelor apropiate, primul de pe listă fiind Contele Olaf.

Ciudatul Conte Olaf

Cine a citit cartea sau are o idee despre Contele Olaf știe cât de ciudat și de meschin este acesta. Scopul lui este de a pune mâna pe averea celor trei frați, fapt ce îl determină să apeleze la metode viclene care să îl apropie mai mult de banii doriți.

Cu toate că cei trei frați Baudelaire (Sunny, Violet și Klaus) sunt abuzați fizic și verbal de conte, ei reușesc să se descurce cumva și să reziste suferinței prin care trec. Singura lor alinare este vecina de alături, Judecătoarea Strauss, care are o bibliotecă imensă (lucru ce îl fascinează pe Klaus) și care se comportă foarte frumos cu cei trei frați.

Ce se întâmplă cu cei trei nu vreau să vă dezvălui, dar vă asigur că această lectură nu este chiar pentru oricine, dar poate atrage pe oricine! Autorul are un stil simplist, acțiunea are o tonalitate mohorâtă, sentimentele apăsătoare, întunecate sunt prezente la tot pasul, iar evenimentele nefericite prin care trece familia Baudelaire te fac să citești cu mare interes fiecare pagină.

O lectură diferită față de altele întâlnite de mine, Înneguratul început este un început atractiv al unei serii cu note triste. Lemony Snicket a reușit să cucerească generațiile trecute și continuă să aibă fani mulți și în prezent. Eu m-am bucurat de această carte, chiar dacă tonalitatea melancolică este prezentă aproape la fiecare pas. Îmi place mult formatul mic al cărticelelor din serie și abia aștept să citesc prin ce întâmplări mai trec frații Baudelaire!

 

Citate:

“Este inutil să vă descriu cât de triști au fost Violet, Klaus și Sunny în perioada ce-a urmat. Dacă ați pierdut pe cineva foarte important pentru voi, atunci știți cum e, iar dacă nu, nici nu vă puteți imagina. Pentru frații Baudelaire a fost, firește, cu atât mai greu cu cât își pierduseră ambii păriți în același timp, și câteva zile fura atât de triști, că abia de se dădură jos din pat. Klaus descoperi că nu-l mai interesau cărțile. Mecanismele din creierul inventiv al lui Violet se opriră. Până și Sunny, care era prea micuță să înțeleagă bine ce se petrece, mușca din lucruri cu mai puțin entuziasm.” (p.18-19)

“Ajunși în acest punct al poveștii noastre, simt nevoia să mă întrerup și să vă dau un ultim avertisment. După cum spuneam încă de la început, cartea pe care-o țineti în mână nu are un final fericit. Acum poate părea că Olaf va merge la închisoare și că frații Baudelaire vor trăi fericiți până la adânci bătrâneți în casa Judecătoarei Strauss, dar lucrurile nu stau chiar așa. Dacă vreți, închideți cartea chiar acum și nu-i citiți finalul trist. Vă puteți petrece restul vieții crezând că familia Baudelaire a triumfat asupra Conteului Olaf și că frații s-au mutat în casa și-n biblioteca Judecătoarei Strauss, dar povestea e alta.” (p.156-157)

 

2017-09-11T11:59:28+00:00

Leave A Comment

* Checkbox GDPR is required

*

I agree