De ce să-ți învingi frica și cum să-ți cultivi creativitatea

coperta carte lectii de magie cum sa-ti cultivi creativitatea elizabeth gilbert editura humanitas

Titlul original: Big Magic: Creative living beyond fear
Gen: Nonficțiune, Dezvoltare personală
Format: Broșată cu clapete
Număr de pagini: 236
Format: 145 x 305  mm
Traducător: Cornelia Dumitru
Data apariției: 2015 || Editura Humanitas || Articolul pe Hyperliteratura

Sinopsis:
Nimeni nu cunoaşte mai bine drumurile sinuoase ale creativităţii decât Elizabeth Gilbert, întruchiparea perfectă a propriei teorii: ca să creezi, fie în artă, fie în viaţa personală, nu trebuie decât să îndrăzneşti să te laşi inspirat, şi apoi să perseverezi pe calea pe care ţi-o deschide inspiraţia. Astfel se produce Marea Magie. Astfel se preschimbă banalul cotidian într-un tărâm al bucuriei şi al imprevizibilului.
După ce conferinţele sale motivaţionale TED s-au bucurat de mare succes, autoarea bestsellerului Mănâncă, roagă-te, iubeşte s-a simţit inspirată să scrie un ghid de creativitate pentru numeroşii ei cititori, şi nu numai. Cu stilul ei spumos, plin de umor, dar şi cu seriozitatea cuiva care s-a dăruit cu totul muncii creative, Elizabeth Gilbert ne adresează un îndemn esenţial: să scoatem la iveală comorile ascunse în noi şi să alegem cea mai bună dintre vieţile pe care le putem trăi. Cheia unei vieţi fericite este să ne lăsăm conduşi de curiozitate, nu de frică.

Rating: 3.5/5

carte lectii de magie cum sa-ti cultivi creativitatea elizabeth gilbert editura humanitas

Învinge-ți teama și fii creativ!

Binecunoscuta autoare a cărții Mănâncă, roagă-te, iubește mi-a atras atenția cu o carte care simțeam că ar putea fi potrivită pentru mine. Lecții de magie este o carte de nonficțiune care cuprinde o serie de sfaturi pe care autoarea ni le expune pentru a ne ajuta să ne descoperim creativitatea și să o cultivăm.

Am simțit prima jumătatea a lecturii foarte interesantă și am putut regăsi printre pagini o serie de sfaturi utile. Știm cu toții că frica există în vocabularul nostru în diverse situații, însă este o diferență între cei pe care frica îi ține în loc și cei care își continuă drumul cu entuziasm.

Elizabeth Gilbert ne încurajează să fim curajoși și să trecem mai departe de peretele pe care frica ni-l pune în fața ochilor. Frica ne poate face să ratăm multe ocazii minunate la care mai apoi să stăm cu gândul. Frica ne poate face viața plictisitoare, prea calculată și monotonă. Când învățăm să trăim alături de frică și să nu fugim de ea vom reuși să avem parte de o viață completă.

carte lectii de magie cum sa-ti cultivi creativitatea elizabeth gilbert editura humanitas

Ideile geniale vin și pleacă

Creativitatea zace în fiecare om însă punerea ei în practică poate fi mai dificilă uneori. Ideile geniale sunt cele care ne pot face creativitatea să ajungă la un alt nivel, însă ele vin foarte repede și la fel de repede pot pleca.

Cu toate că autoarea pune accent pe a fi creativ, a fi curajos și a nu te simți pierdut indiferent de vârsta ta sau de circumstanțe, am simțit că mai apoi Elizabeth Gilbert s-a contrazis cu propriile sale idei. Sfaturile oferite pentru a te face să ieși dintr-un blocaj pe care îl ai în viața ta au fost mai apoi contrariate de propriile-i vorbe care mi-au dat de înțeles că studiile nu ar fi importante iar arta nu ar fi o necesitate.

Consider că studiile mereu vor fi o necesitate care ne ajută să ne dezvoltăm ca oameni iar creativitatea ar trebui să fie prezentă în tandem. După terminarea studiilor sau în timpul lor ne putem gândi mai bine la ceea ce dorim de la viață: un drum creativ sau unul la polul opus. Creativitatea se găsește în multe dintre practicile noastre zilnice, însă depinde de noi să o simțim, să o vedem și să îi dăm frâu pentru a ne face mai fericiți. Creativitatea nu ține cont de loc, vârstă sau sex, așa că dacă simți un impus de creativitate la un moment dat, bucură-te de el și fructifică-l pe cât posibil!

Citate:

“Eu nu știu ce se ascunde în voi. Nu am cum să știu. Poate ca nici voi nu știți prea bine, deși bănuiesc că ați întrezărit câte ceva. Nu vă cunosc aptitudinile, aspirațiile, năzuințele, talentele secrete. Dar cu siguranță există înăuntrul vostru ceva minunat. Spun asta cu toată convingerea, fiindcă se întâmplă să cred că suntem cu toții purtătorii unor comori ascunse. Cred că asta e una din cele mai vechi și mai generoase feste pe care ni le joacă universul nouă, oamenilor, atât pentru amuzamentul său, cât și pentru al nostru. Universul ascunde comori stranii în adâncul fiecăruia dintre noi, și apoi se retrage ca să vadă dacă le putem găsi.” (p.11)

“Asta-i tot.
Asta e ceea ce numesc eu viață creativă.
Și chiar dacă creativitatea diferă de la persoană la persoană, un lucru rămâne sigur: o viață creativă e o viață mai amplă, cu un orizont mai larg, o viață mai fericită și de o mie de ori mai interesantă. Să trăiești în felul acesta – dând la iveală necontenit și cu încăpățânare nestematele ascunse în tine – este o artă în sine.
Într-o astfel de viață își va găsi întotdeauna locul Marea Magie.” (p.14)

“Toți suntem cei puțini și aleși. Toți suntem programați să fim creatori. Chiar dacă ai crescut uitându-te la desene animate, într-o dulce apatie, de dimineață până seara, creativitatea stă înăuntrul tău la pândă. Creativitatea ta e mult mai bătrână decât tine, mult mai bătrână decât oricare dintre noi.” (p.75)

2017-09-08T19:45:08+00:00

Leave A Comment

* Checkbox GDPR is required

*

I agree