recenzie carte povesti pentru fetite italo calvino editura corint junior


Gen: Pentru Copii, Povești, Carte ilustrată
Format: Copertată
Număr de pagini: 96
Traducător: Geanina Tivdă
Format: 140 x 215 mm
Data apariției: 1 Noiembrie 2016  || Editura Corint Junior

Sinopsis:
Seria Povești Italiene de la Corint Junior ale lui Italo Calvino aduce titlul Povești pentru fetițe.

În această mini-antologie încântatoare, renumitul scriitor Italo Calvino reunește șase povești de pe tot cuprinsul Italiei, illustrate de Giulia Tomai cu desene delicate și pline de magie. Protagoniste de basm sunt fetițele, istețe și curajoase, fragile și puternice în același timp.

Rating: 5/5

recenzie carte povesti pentru fetite italo calvino editura corint junior

Povești italiene pentru copii

Când eram mică nu am citit foarte multe povești pentru copii (sau cel puțin așa îmi aduc aminte), însă acum aș citi încontinuu atunci când timpul îmi permite. Povești pentru fetițe este o carte cu povești italiene pentru fetițe. Conține 6 povești frumoase pentru cei mici, de care eu am fost fascinată: Fetița vândută cu perele, Vițelușul cu coarne de aur, Giricoccola, Apa din coșuleț, Rozmarina, Fiul regelui în cotețul de păsări

Am fost extrem de încântată să descopăr niște povești foarte faine care mi-au adus zâmbetul pe buze. Sunt povești care se aseamănă un pic cu cele clasice românești pe care mi le zicea mama când eram mică (Fata moșului cea cuminte – Petre Ispirescu) și au niște pilde interesante.

recenzie carte povesti pentru fetite italo calvino editura corint junior

Poveștile prin viață prin ilustrații

Alături de minunatele povești, am avut parte de ilustrații de care m-am îndrăgostit instant și mi-aș fi dorit să fi avut această carte atunci când eram mică. Mi-ar fi plăcut la nebunie!

Rozmarina, planta care se transforă în fată

Rozmarina este una dintre poveștile mele preferate. Este despre o regină care naște în loc de un copil, o plantă de rozmarin! Planta este mai apoi răpită de nepotul reginei și ajunge pe corabia cu care călătorește. În momentul când el începe să cânte, din plantă iese o fată frumoasă de care se îndrăgostește instant. Peripețiile și greutățile la care este supusă planta pe viitor din cauza surorilor regelui vor fi însă puse în balans cu un final foarte fain: cel în care Rozmarina prinde viață cu adevărat!

recenzie carte povesti pentru fetite italo calvino editura corint junior

Apa din coșuleț, sau ai grijă ce nu îți dorești

O a doua poveste care mi-a plăcut mult a fost Apa din coșuleț. Această poveste a pus în evidență faptul că trebuie să fim modești pentru a primi bogății și pentru a fi răsplătiți cu adevărat. Dintre cele două surori prezente în poveste, cea care a fost mereu bună și modestă a primit lucrurile cele mai frumoase, pe când cealaltă a fost la polul opus.

Giricoccola – o Albă-ca-Zăpada cu păr de Rapunzel

A treia poveste despre care vreau să vă vorbeste se numește Giricoccola. Un negustor ce avea trei fice trebuie să plece cu treburi, lăsându-le pe fete singure acasă. Cea mai mică fată, dar și cea mai frumoasă, era Giricoccola și era mereu invidiată de surorile sale. Atrăgând mereu privirile celorlalți, surorile rele au prins invidie pe sora cea mică, ajungând să angajeze o cititoare în stele pentru a o omorî.

Încercările cititoarei de a omorî fata mi-au amintit mult de povestea cu Albă-ca-Zăpada și cei șapte pitici, cu toate că protagonista noastră are alte circumstanțe. Giricoccola este ajutată de Lună pentru a scăpa de moarte însă scăparea finală vine de la niște persoane pe care nici nu le cunoaște! Oare cine să fie? Dacă sunteți curioși, vă invit la lectură! 😀

Citate:

“Sora nu voia să-și lase frățiorul să bea, dar lui îi era așa de sete, încât spuse:
— Decât să mor de sete, prefer să mă prefac într-un vițeluș – și se apucă să bea.
Cât ai zice pește, se prefăcu într-un vițeluș cu coarne de aur.
Iar surioara își reluă drumul împreună cu fratele ei preschimbat într-un vițeluș cu coarnele de aur. Astfel ajunseră pe plajă, la țărmul mării. Acolo era o căsuță frumoasă, unde-și petrecea vacanța fiul regelui. Acesta se afla la fereastră și văzu fata frumoasă cum mergea pe plajă cu un vițeluș și spuse:
— Vino aici cu mine.
— Vin, spuse ea, dacă-l lași să vină și pe vițelușul meu.
— De ce ții așa de mult la asta? întrebă fiul regelui.
— Îl iubesc pentru că l-am hrănit cu mâinile mele și nu vreau să-l las singur nici măcar un minut.” (p.22-23)

“Și-i dădu o frumoasă rochie de mătase. Apoi deschise un cufăraș și-i spuse:
— Vrei aur sau coral?
Iar fata răspunse:
— Dă-mi coral.
— Eu însă îți dau aur – și-i puse la gât un lanț de aur. Vrei cercei de cristal sau cu diamante?
— De cristal.
— Eu însă îți dau cu diamante – și-i agăță diamantele la urechi.
Apoi spuse:
— Să fii frumoasă, părul să-ți fie de aur și când te piepteni să-ți cadă trandafiri și iasomie dintr-o parte și perle și rubine, din cealaltă. Acum du-te acasă, iar când auzi măgarul că rage, să nu te întorci, dar când auzi cocoșul cântând, să te întorci.” (p.52-53)