primii pasi in caligrafie ghid pentru incepatori sennelier

Bună, dragilor! Alături de cei de la Colorit.ro v-am pregătit 5 metode de a folosi tușul, pensulele și brush pens pentru o caligrafie cât mai interesantă! Sper să vă placă ideile pe care le-am pus în practică și să vă fie de ajutor! 😘

Instrumente de lucru

Am pornit la drum cu setul de caligrafie Sennelier, care vă poate fi extrem de util dacă doriți să practicați caligrafia. Este un set care conține un mic bloc de desen cu hârtie specială pentru tuș, 4 călimare cu tuș, o pensulă subțire, un bamboo pen și un prosopel.

Ideea 1: tuș albastru + bamboo pen || litere mari, mici, scris de tipar

Pentru prima idee voi folosi tuș în nuanța albastru de cobalt și un bamboo pen din setul de caligrafie. Cu acestea am încercat să trasez diverse litere mici și mari, cu un font asemănător cu al literelor de tipar. Tușul de la Sennelier este calitativ și se usucă repede, rezultatele finale fiind foarte frumoase.

Pentru a învăța caligrafie, ai nevoie la început de mult exercițiu și trebuie să execuți mișcări cât mai lente și sigure. Desigur, poți experimenta pentru a avea rezultate cât mai creative, însă eu am început cu un scris ca de tipar, folosind un bamboo pen pe care îl înmoi în călimară când este necesar.

Am alternat literele mici cu cele mari și la final am încercat niște efecte 3D și o mică hașură prin care să vă arăt că tușul are întrebuințări diverse.

primii pasi in caligrafie ghid pentru incepatori sennelier

Ideea 2: tuș negru, pensulă subțire || litere mici, scris de mână

Pentru cea de a doua idee am utilizat un tuș negru indian ink, o pensulă subțire Sennelier și m-am apucat să trasez litere mici, folosind scrisul de mână.

Acest scris este unul care poate fi folosit des în bullet journal sau în crearea de diverse mesaje inspiraționale, după cum ați tot văzut pe internet. Este doar unul dintre modurile în care puteți scrie literele alfabetului și vă recomand să experimentați.

SFAT: Atunci când trasați liniile în sus, folosiți tușe subțiri iar când coborâți, apăsați mai tare pe pensulă sau marker pentru a obține tușe groase, late, pentru un efect interesant.

primii pasi in caligrafie ghid pentru incepatori sennelier

Ideea 3: tuș maro, pensulă groasă || litere mari, scris de mână

Trecem și la cea de a treia idee, pentru care m-am folosit de un tuș maroniu Sennelier, Broux de noix 453, Walnut Satin, și o pensulă groasă Tintoretto 1400 0. De această dată am trasat litere mari, de mână, urmând tehnica anterioară de combinare a tușelor subțiri cu groase.

Pentru ideile din acest clip am folosit blocul de desen mic din dotarea setului de caligrafie Sennelier, dar un bloc de desen mare Sennelier este mult mai de ajutor, pentru a avea mai mult spațiu de desfășurare.

Ideea 4: tuș sepia, pensulă bambus || combinație de litere, scris de mână

Ideea patru se folosește de un tuș în culoarea Sepia 438 și o pensulă din bambus pentru caligrafie. Această pensulă are o grosime între cele două folosite anterior, însă eu tot pensula subțire cred că este cea mai ușor de utilizat. De această dată am combinat literele, folosind tot un scris de mână.

Ideea 5: brush liner negru, markere dual brush Tombow

Ultima idee este una potrivită pentru mai mulți dintre voi, întrucât este mai ușor de folosit. Aveti nevoie de un brush liner negru de la Graph’it și eventual de markere Tombow pe bază de apă. Vom combina lieterele mici cu cele mari, scrisul de mână cu cel de tipar, și la final adăugăm și un efect 3D cu ajutorul markerelor Tombow (creăm un fel de umbre). Aceste markere au vârful ca o pensulă de pictură și sunt adorate de cei care se ocupă de caligrafie sau se joacă în bullet journal.

Sunt extrem de mulțumită de markerele dual brush Tombow și îmi place faptul că ele nu se imprimă pe partea cealaltă a foii, prin comparație cu markerele pe bază de alcool. Sunt o alternativă interesantă a acuarelelor în anumite situații și eu le iubesc pentru că sunt așa de colorate și le pot lua cu mine oriunde doresc!!

primii pasi in caligrafie ghid pentru incepatori sennelier

Mici sfaturi de final

  • trebuie să ai grijă să nu te pătezi prea mult cu tuș (mai ales pe haine!);
  • să închizi bine călimara după ce o folosești;
  • să cureți des pensulele folosite pentru caligrafie (un pahar cu apă și un șervețel sau prosop trebuie să se afle la îndemâna ta);
  • să speli bine instrumentele de lucru după ce le folosești (pensulele se spală frumos cu apă și săpun în palmă sau între degete prin mișcări circulare);
  • să închizi bine markerele și linerele pentru a evita uscarea lor.

Primii pași în CALIGRAFIE 🖌 GHID pentru începători