Pregătită pentru a picta bujori

Cei care mă cunosc știu că am un talent la desen însă în ultima perioadă nu am reușit să îl mai fructific pe cât de mult mi-aș dori. De fiecare dată când pictez simt că văd o evoluție, fapt pentru care voi încerca să mă dezvolt din nou și pe partea mea artistică ori de câte ori am ocazia.

Am mai prezentat în trecut pe youtube și pe blog câteva procese de desenare/pictare sau o parte din desenele mele și am zis că este cazul să revin cu ceva nou, pentru mine și pentru voi. ^_^

Alături de cei de la Colorit.ro am pornit un demers în acest sens și am azi pentru voi un mic work in progress în care veți vedea cum pictez eu bujori.

De ce ai nevoie?

Pentru a te apuca de pictat bujori (sau alte flori) ai nevoie de câteva instrumente pentru pictură pe care te voi ajuta să le înțelegi și să le folosești. Nu trebuie musai să ai la îndemână fix ce prezit eu, însă eu am fost plăcut mulțumită de noile mele descoperiri și abia aștept să le mai pun la treaba cât de curând!

1. Niște bujori adevărați sau poze cu flori din care să vă puteți inspira. Este perfect normal să reproduci ce vezi în jurul tău (nu se numește copiat) iar în acest mod poți învăța cum să desenez multe tipuri de flori, dar și obiecte, clădiri, oameni, peisaje. Nimeni nu se naște învățat iar persoanele care reproduc din minte anumite lucruri fie le-au studiat de-a lungul timpului, fie sunt extrem de talentate și pline de imaginație.

2. Bloc desen Lukas Bali – acest bloc de desen are o hârtie 100% din bumbac, foaia este albă și are o granulație faină iar grosimea de 300g/m2 este ideală pentru picturile în acuarelă. Sunt extrem de mulțumită de acest bloc de desen și abia aștept să mai pictez în el. Foaia este extrem de groasă așa că te poți juca bine de tot cu apa pe suprafața ei. Este ideală pentru a te juca în multe straturi cu acuarelele (dar și cu alte instrumente de pictură, why not?).

3. Creion mecanic cu mină subțire (recomand ceva de 0.5 sau 0.35 – eu am folosit creionul Rotring Tikky II 0.35), o gumă de șters normală, una plastică și eventual una de tip creion pentru a putea șterge mai precis unele zone dacă așa dorești. Te asigur însă că nu prea ai nevoie de gumă. Fii cât mai liber în desen. 🙂

4. Set 12 Acuarele extrafine Renesans – acesta este al doilea set de acuarele profi pe care îl am și am fost uimită să văd că are niște culori cu adevărat vibrante! Cinnabar Green Light este un verde primăvăratic crud care m-a cucerit instant atunci când l-am folosit pentru fundalul desenului și abia aștept să îl mai folosesc pentru a da veselie desenelor.

Cu toate că setul are doar 12 culori, vă informez că puteți face multă magie cu el. Se spune că din culorile de bază (ROGVAIV) poți obține orice altă culoare dacă știi cum să te joci cu apa, pensula și culorile, însă știu bine cât de mult îți sar în ajutor godetele cu niște culori fermecătoare gata pregătite.

Dacă dorești un set profesionist de acuarele cu godete, poți testa acest set iar mai apoi să adaugi și alte culori în set. Godetele pot fi achiziționate separat așa că atunci când ți se termină o culoare poți să o recumperi sau poți să adaugi și alte nuanțe la setul tău.

5. Pahar cu apă curată: schimbă apa ori de câte ori simți că e prea murdară

6. Șervețel pentru a șterge pensula

7. Pensule de diverse dimensiuni, care să te ajute să te joci cât mai bine pe foaia de lucru. În funcție de ce dorești să faci, vei alege mărimea, forma sau părut din care este realizată o pensulă. Pentru acuarelă ar trebui să te orientezi spre pensulele realizate din păr natural mai moale.

Eu m-am folosit de câteva pensule în procesul de colorare de această dată însă sunt mai multe pe care aș vrea să vi le recomand și pe care le voi tot menționa când am ocazia.

Procesul de realizare a desenului

Pasul 1 – Pensulă Tintoretto 1400 în mărimea 0: m-am folosit de această pensulă mai groasă din păr de veveriță pentru a-mi umezi foaia de desen cât mai bine. Pentru a picta pe o foaie de desen granulată și groasă, este recomandat să o udăm o dată sau de mai multe ori, pentru a o pregăti pentru ceea ce dorim să facem. Nu este obligatoriu însă tehnica ajută la diverse tipuri de pictură în acuarelă. Dacă aveți o pensulă și mai groasă, vă puteți folosi de ea. Vă va fi mai ușor să udați spațiul de lucru, mai ales dacă lucrați cu o foaie de dimensiuni mari. Pensula în cauză a captat multă apă și culoare atunci când am folosit-o pentru a difuza culorile din primul strat aplicat.
P.S.: poate fi folosită și pentru tușe! Abia aștept să fac o demonstrație. 😀

P.P.S.: Poți să apelezi la Banda adeziva la ud pt acuarelă ca să ai marginile desenului cât mai bine delimitate. Ca să aplici banda, trebuie udată bine de tot (conține un lipici puternic).

SFAT: Pensula Tintoretto 516 este ideală pentru momentele când vrei efecte interesante pe foaie. E recomandată pentru acrilice și culori în ulei, însă merge folosită uneori și la acuarela udă. Voi face demonstrație mai clară pentru alte tipuri de culori.

Pasul 2 – Pensule Tintoretto 100 în mărimea 3: după ce am pregătit foaia de lucru prin umezirea cu o pensulă groasă, am adăugat pete de culoare și am încercat diverse difuzări (culorile se pot îmbina atâta timp cât foaia este udă). Am luat apoi o pensulă mai subțire (tot din păr de veveriță! este cel mai bun fir de păr: reține multă apă și este fină pentru pictat) si am început să adaug un nou strat de culoare acolo unde am simțit.

Pasul 2 se repetă până când obții mai multe straturi de culoare suprapuse în așa fel încât să te joci cu lumini și umbre. Dacă nu dorești să se amestece culorile, trebuie să ai rabdare și să lași foaia la uscat de fiecare dată sau să lucrezi în altă zonă.

Pasul 3 – Pensulă Tintoretto 37 în mărimea 2/0: când consideri că ai terminat cu petele mari de culoare, cu luminile și umbrele, vine momentul să te ocupi și de detalii. În acest sens, ai nevoie de pensule cât mai subțiri cu care poți realiza detalii fine.

Poți folosi și Pensula Tintoretto 452 în mărimea 4 (sau ce mărime dorești) pentru a trasa linii fine și pentru a realiza alte detalii. Acest tip de pensule sunt sintetice așa că nu vor reține prea multă culoare, fapt pentru care sunt utilizate pentru linii și detalii fine.

Pe același principiu funcționează și Pensule Tintoretto 450 în mărimea 2, 4, 8, doar că acestea rețin mai multă culoare, au părul un pic mai scurt și sunt rotunde.

Pensula cu rezervor Fill’it este o alternativa foarte bună pentru cei care doresc să simplifice tot procesul de pictură sau dacă ești plecat și dorești să pictezi on-the-go! Eu iubesc pensulele H2O, cu rezervor. Le poți umple cu apă și să pleci la drum cu ele! Poți adăuga și culori sau tuș în interiorul rezervorului pentru a te distra și mai mult.

Pasul final: ultimele detalii și semnătura

Ca să evidențiezi mai bine unele zone luminate, poți folosi tempera albă de calitate, un pix cu gel alb extrem de opac sau Carioci Pitt Artist Pen – Alb opac. Eu am sesizat că aceste carioci alb opac sunt puțin absorbite de foaie, lăsând un efect final natural. Dacă insiști cu un al doilea strat, albul se va vedea mai intens.

Nu uita să te semnezi pe desen, dacă dorești, și să scrii pe spate și data ca să nu uiți de ea pe viitor. Poți să folosești un Graph’it Fineliner negru pentru a realizat o semnătură fină, rezistentă în timp la umezeală și lumină. Dacă vrei să ascunzi semnătura mai bine în desen, alege o pensulă subțire, o culoare mai intensă și realizează semnătura. De preferat, aceasta va fi în partea de jos a desenului, în unul dintre cele două colțuri. Desigur, poți fi inventiv și să ascunzi semnătura în detaliile desenului pentru un plus de originalitate și mister. 🙂

Și cu asta, desenul în acuarelă este gata! Am încercat să ofer niște sfaturi de bază ce țin de ustensilele folosite, ordinea în care pot fi folosite și efectele obținute cu acestea. Nu uita să fii cât mai creativ și liber când vine vorba de artă și acceptă numai critica constructivă. Dacă îți place să pictezi, fă acest lucru constant și vei vedea și un improvement!


WIP – Învață să pictezi bujori |🌷| Peonies in Watercolour