carte geek girl tocilara holly smale editura gama

Titlul original: Geek Girl
Gen: Pentru copii, Ficțiune, Ilustrată, Umor
Vârsta: 11+ ani
Format: Broșată
Număr de pagini: 320
Format: 130 x 200  mm
Traducător: Corina Dobrotă
Data apariției: 2016 || Editura Gama || FB Ed. Gama || Like Geek Girl: Tocilara || Goodreads

Sinopsis:
Harriet Manners știe o mulțime de lucruri.
• Urechile unei pisici au, fiecare, câte 32 de mușchi.
• Mierla albastră americană nu percepe culoarea albastră.
• Un om râde, în medie, de 15 ori pe zi.
• Din arahide se obține un ingredient al dinamitei.
Dar nu știe de ce nimeni de la școală nu pare să o placă. Așa că, atunci când i se oferă șansa să se reinventeze, Harriet profită de ocazie. Va reuși ea să treacă de la geek la șic?

Rating: 4.5/5

carte geek girl tocilara holly smale editura gama

Geek Geek Geek

Nu foarte des am plăcerea de a lectura o carte care să mă țină prinsă între paginile ei. Cu toate că am lecturat manuscrisul pentru Geek Girl în urmă cu 4 ani, am descoperit din nou cartea, de această dată în limba română.

Tocilara de Holly Smale a fost tradusă la Editura Gama și este una dintre acele cărți minunate care pune în evidență unele dintre cele mai importante aspecte ale vietii noastre: să nu uităm niciodată cine suntem, de unde am pornit și să avem încredere în noi!

Protagonista cărții, Harrier Manners, este, după cum implică și titlul, o tocilară! Ea are o bună prietenă pe nume Nat, pe care o știe de foarte mult timp. Cu toate că în prezent sunt două firi diferite, acest lucru nu le oprește din a fi cele mai bune prietene.

Visul lui Nat este acela de a deveni un model, dar un eveniment neașteptat se întâmplă și Harriet este cea aleasă pentru a deveni model. A fost foarte interesant să văd evoluția lui Harriet iar lumea nouă cu care ea se confruntă se aseamănă foarte mult cu viața reală, în care orice se poate schimba de la o clipă la alta.

carte geek girl tocilara holly smale editura gama

De la Geek la Șic

Mi-a plăcut mult de Harriet și am adorat momentele în care ea o face pe tocilara (aproape tot timpul, ha ha!), gândindu-se des la lucruri pe care numai un tocilar le-ar gândi. Lumea nouă care se deschide în față ochilor ei este una dificilă, dar ea este extrem de norocoasă pentru ca are suportul familiei ei și, de asemenea, ea reușește să fie și un agent super!

Stilul de scriere a lui Smale mi s-a părut fain și catchy, lectura fiind una antrenantă și ușor de parcurs. Am considerat că este o carte extrem de hazlie și m-am amuzat că din când în când am citit pasaje ale persoanelor care o urăsc pe Harriet Manners.
Am adorat mult și descrierea leului brun (pe engleză era dark lion și suna atâât de tare) iar modul în care se comporta când se afla cu Harriet m-a amuzat.
Tocilara este o carte amuzantă dar și serioasă în același timp întrucât pune în valoare situația persoanelor care pot fi excluse din societate din diverse motive, în acest caz tocilara fiind privită cu ochi răi.
Recomand cartea tuturor și sper ca toți tocilarii care citesc asta să fie mai încrezători în sine și să facă din așa zisul lor defect o calitate personală! Nu este nicio problemă să fii tocilar, să fii iubitor al modei, să fii extrovertit sau introvertit. Fiecare persoană are un mod de a fi însă contează cum tu te apreciezi. De acolo pornește totul.

carte geek girl tocilara holly smale editura gama

Citate:

“Imaginează-ți că ești urs polar și te trezești în mijlocul unei păduri tropicale. În jurul tău sunt veverițe zburătoare, maimuțe și broscuțe de un verde deschis, iar tu n-ai nici cea mai vagă idee despre cum ai ajuns acolo sau ce-ar trebui să faci. Ești singur, ești pierdut, ești înspăimântat și tot ce știi – cu o siguranță absolută – e că n-ar trebui să te afli acolo.
Acum imaginează-ți că dai peste alt urs polar. Și ești așa de fericit să mai vezi un urs polar – orice urs polar -, încât nu mai contează ce fel de urs polar e. Și te iei după el doar pentru că nu e maimuță. Sau veveriță zburătoare. Pentru că e singurul motiv pentru care devine OK să fii un urs polar în mijlocul unei păduri tropicale.
Cam așa e Toby. Un tocilar ilogic de fericit să găsească alt tocilar într-o mare de oameni normali. Emoționat că a mai găsit pe cineva ca el. Dar nu pe mine mă vrea. Poziția mea socială îl interesează. Sau, mai exact, lipsa ei.” (p.29)

“— Deci? zice băiatul, sprijinindu-se de perete și privindu-mă cu ochi mijiți. Vrei gumă sau nu?
E cam de vârsta mea și arată ca un leu brun. E brunet, cu cârlionți zburliți, ochi migdalați și o gură mare, cu colțurile ridicate. E atât de frumos, încât îmi țiuie urechile, ca atunci când tocmai ai închis televizorul.
Ca să vorbim, folosim 72 de mușchi diferiți, dar în momentul ăsta mi nu-mi funcționează niciunul. Tot deschid și închid gura, ca un peștișor auriu.”(p.52)

“Aproape am ajuns la mijloc, iar eu tot nu știu în ce parte s-o iau. Simt că încep să mă clatin. O să-mi pierd echilibrul și-am să cad, chiar și pe tocurile astea joase. Apoi mă prind: asta vrea Shola. Nu vrea să ne ciocnim: vrea să cad.
Ceea ce înseamnă că trebuie să merg mai departe. Din clipa aceea, totul se derulează cu încetinitorul. Fleur începe și ea să se clatine. Se leagănă dintr-o parte în alta ca un copac, doar că tocurile ei sunt mult, mult mai înalte decât ale mele. Și nu rezistă.
Timpul aproape că se oprește în loc.
Una dintre glezne îi cedează complet.
Și, cu un icnet slab, Fleur cade ca un bolovan pe podium.” (p.211)