carti harry potter piatra filosofala prizonierul azkaban camera secretelor j k rowling editura arthur


Titlul original: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
Gen: Ficțiune, Fantasy, Aventură, Magie, Prietenie, YA
Vârsta: 7 ani +
Format: Copertată cu supracopertă
Număr de pagini: 460
Format: 210 x 150 mm
Traducător: Radu Paraschivescu
Data apariției: Decembrie 2016 || Editura Arthur
Club Diverta || Cumpără cartea

Sinopsis:
Când Cavalerobuzul opreşte brusc în faţa lui, răsărind din întuneric, pentru Harry Potter începe un nou an şcolar care nu e nici pe departe unul obişnuit.Sirius Black, criminal în serie şi discipol al Lordului Voldemort, a evadat de la Azkaban, închisoarea vrăjitorilor, şi toată lumea spune că ar fi pe urmele lui Harry. La prima oră de divinaţie, profesoara Trelawney vede în frunzele de ceai din ceaşca lui Harry un semn prevestitor de moarte… Dar mai înfricoşător decât orice e că în jurul şcolii patrulează dementori, care pot sorbi suflete cu Sărutul lor mortal.

 

Rating: 5+/5

carte harry potter prizonierul azkaban j k rowling editura arthur

Totul capătă un iz întunecat

Probabil că niciodată (sau cel puțin nu prea curând) nu voi termina din a discuta despre seria Harry Potter. Fiind una dintre seriile care mi-a deschis într-un mod unic apetitul pentru lectură, nu pot să mă înstrăinez de ea și să nu v-o recomand.

Harry Potter și Prizonierul din Azkaban este cartea în care personajele noastre dragi, Ron, Harry și Hermione, se pregătesc de cel de-al treilea an la Hogwarts, școala de Farmece și Vrăjitorie. Încă din prima sută de pagini am asistat la o atmosferă mai întunecată a acestei cărți, comparativ cu primele două volume care păreau mai light.
Acțiunea se complică, noi personaje își fac apariția și observi cum ești ținut în priză pe tot parcursul lecturii.

carte harry potter prizonierul azkaban j k rowling editura arthur harta

Dementorii, Autobuzul Magic și Patronus

J.K. Rowling ne-a prezentat noi creaturi magice, unele reprezentând binele iar altele fiind la polul opus. Dementorii mi s-au părut niște creaturi atât de ciudate și sinistre care îți rămân în minte cu sigurață! Apariția lor întunecă totul în jur și îți trimite fiori de gheață pe șira spinării, chiar dacă nu faci cunoștință cu ei în mod direct.

M-am bucurat să aflu că există și o vrajă care îi ține la depărtare pe acești mâncători de suflete. Patronus mi s-a părut o vrajă magică, plină de însemnătate, putere și gânduri bune. Nu cred că am fost de fel impresionată de o vrajă așa cum am fost de Patronus. Iar faptul că fiecare vrăjitor are Patronusul într-o anumită formă (cerb, vulpe, iepure, etc.), face totul și mai magic!

La fel ca și în volumele anterioare de la Editura Arthur și în acesta am avut parte de o nouă traducere, fapt pentru care unii termeni cu care am fost obișnuită din cărțile de la Editura Egmont au fost schimbați. Eu nu mă pot obișnui cu toți termenii noi, dar nu îi resping.

Cavalerobuzul mi se pare o denumire destul de inventivă pentru Autobuzul Magic, dar nu mă pot obișnui cu ea. La fel pot spune și despre traducerea poreclelor Amețilă, Șobi, Lăbuță și Cornițe, cunscute de mine ca Lunaticul, Șobo, Amprentă și Corn. Sunt niște modificări mici, unele mai corecte din punctul de vedere al traducerii, însă tot cele inițiale mi se par mai simpatice și hazlii.

carte harry potter prizonierul azkaban j k rowling editura arthur

Cartea mea preferată din serie

Harry Potter și Prizonierul din Azkaban a fost și este cartea mea preferată din seria Harry Potter. Țin minte că prima dată când am lecturat-o nu am apucat să mi-o achiziționez așa că am împrumutat-o de la o bună prietenă. Mi-a plăcut extrem de mult lectura, însă a fost ciudat că am avut mulți ani seria incompletă. Mi-am achiziționat volumul 3 după mult timp de când citisem seria HP și am fost fericită să o am completată. ^_^

Mai întunecat, cu noi vrăji, animale magice, personaje și aventuri, călătorii în timp și descoperiri importante, puțin umor ocazional, volumul trei din seria Harry Potter este unul extrem de reușit, ținându-te lipit de pagini de la început și până la sfârșit! Mi-ar plăcea să am odată timp așa de mult ca să pot face un fel de maraton al seriei Harry Potter. Ar fi genial să pot reciti cărțile una după alta, într-o zi, la bătrânețe, aducându-mi aminte de momentele frumoase când descopeream magia lecturii. ^_^

Citate:

“— Vine imediat, Molly! spuse domnul Weasley, dar pe urmă se întoarse și vorbi mai departe, cu o voce tot mai joasă și mai grăbită: Uite ce-i, vreau să-mi dai cuvântul tău…
— … c-o să fiu băiat cuminte și-o să rămân în castel? întrebă Harry mohorât.
— Nu tot timpul, zise domnul Weasley, care părea mai serios decât îl văzuse vreodată Harry. Jură-mi că n-o te-apuci să-l cauți pe Black.
Harry se holbă la el.
— Poftim?
Se auzi un fluierat puternic. Paznicii mergeau de-a lungul trenului, închizând toate ușile.
— Promite-mi, Harry, spuse domnul Weasley, vorbind și mai repede, că orice s-ar întâmpla…
— De ce m-aș apuca să caut pe cineva despre care știu că vrea să mă omoare? întrebă Harry cu o voce fără inflexiuni.
— Jură-mi că indiferent ce-o să auzi…
— Arthur, repede! strigă doamna Weasley.
Aburuu învăluiau trenul care se pusese deja în mișcare. Harry alergă până la ușa compartimentului pe care Ron i-o deschise, dându-se în lături ca să-i facă loc. Se aplecară pe fereastră și-i făcură semn cu mâna domnului și doamnei Weasley până când trenul coti, iar copiii nu-i mai văzură.” (p.85-86)

“Coborâră la cină cu toți ceilalți, însă pe urmă nu se întoarseră în Turnul Gryffindor. Harry își ascunsese mantia pe dedesubt, în partea din față; trebuia să-și țină brațele încrucișate ca să nu se vadă umflătura. Se furișară într-o cămăruță goală de lână holul de la intrare și traseră cu urechea până se convinseră că nu mai era nimeni. Îi auziră pe ultimii doi elevi străbătând holul în grabă și o ușă care se trânti. Hermione își iți capul pe după ușă.
— Gata, șopti ea. Nu mai e nimeni. Să ne punem mantia…
Strânși unul în altul și mergând în așa fel încât să nu-i vadă nimeni, traversară holul pe vârfuri sub mantie, după care coborâră treptele de piatră care duceau afară. Soarele începuse deja să se lase în spatele Pădurii Interzise, poleind crengile de sus ale copacilor.
Ajunseră la coliba lui Hagrid și bătură la ușă. Trecu un minut până când acesta răspunse, iar când o făcut se uită în jur ca să vadă cine era, alb la față și tremurând.
— Noi suntem, șuieră Harry. Ne-am pus Mantia de Invizibilitate. Dă-ne drumul înăuntru și-o scoatem.
— Nu trebuia să veniți! șopti Hagrid, dar se dădu în lături și le făcu loc.
Închise ușa repede, iar Harry își transe mantia de pe cap.
Hagrid nu plânse și nici nu li se aruncă la gât. Părea un om care pur și simplu nu știa unde era și ce trebuia să facă. Neputința lui era chiar mai greu de privit decât lacrimile.” (p.346-347)

“Harry începu să alerge. Nu se mai gândea la nimic altceva în afară de tatăl lui… Dacă era el… dacă era el cu adevărat… trebuia să știe, trebuia să afle…
Lacul era din ce în ce mai aproape, dar nu se vedea picior de om. Pe partea cealaltă, zări câteva licăre argintii – propriile lui încercări de a crea un Patronus…
Chiar la marginerea apei se găsea un tufiș. Harry se ascunse în spatele lui, uitându-se cu înfrigurare printre frunze. Pe malul de dincolo, licărele de argint încetară deodată. Îl năpădi o emoție amestecată cu groază. Dintr-o clipă în alta…
— Hai, odată, mormăi el, uitându-se cu atenție în jur. Unde ești? Hai, tată…
Dar nu apăru nimeni. Harry își înălță capul ca să se uite la cercul de dementori din partea cealaltă a lacului. Unul dintre ei tocmai își dădea jos gluga. Era momentul să apară salvatorul. Numai că de data asta nu se mai înghesuia nimeni să vină în ajutor.
Iar în clipa aceea se făcu lumină în mintea lui – înțelese tot. Nu-și văzuse tatăl, se văzuse pe el însuși…
Tâșni din spatele tufișului și își scoase bagheta,
— EXPECTO PATRONUM! urlă el.” (p.434)