manga the gods lie kaori ozaki

Titlul original: Kami-sama ga Uso o Tsuku
Gen: Ficțiune, YA, Dramă, Copilărie, Prietenie
Format: Paperback
Număr de pagini: 216
Data apariției: 19 Aprilie 2016 || Editura Vertical Comics || Goodreads

Sinopsis:
Natsuru Nanao, a 6th grader who lives alone with his mother, strikes up an unlikely friendship with the reserved and driven Rio Suzumura. Natsuru plays hookey from soccer camp that summer, and instead of telling the truth to his mother, he spends all his time with Rio and her kid brother at their rickety house, where a dark secret threatens to upend their fragile happiness.

Rating: 5+/5

manga the gods lie kaori ozaki

Ploaie de flori roz de primăvară

Nu am mai citit de mult timp o manga într-un format fizic (ultima a fost volumul 1 din Sailor Moon de Naoko Takeuchi) așa că am fost extrem de bucuroasă acum când cei de la Books Express mi-au trimis o manga pe care pusesem ochii.

Ambalat cu dichis, mi-a fost milă să rup ambalajul de care s-a ocupat draga de Ana de la BE, așa că am deschis pachețelul cu grijă și am păstrat florile roz primăvăratice pentru a le lipi în agenda mea. Buburuzele sunt și ele puse la expoziție, așa că nu vă faceți griji. ^_^

The Gods Lie de Kaori Ozaki este o manga formată din 5 capitole care pune accent pe relațiile de familie, prietenie, viața de școală și o serie de elemente de romantism.

Protagoniștii noștri sunt un băiat pe nume Nanao și o fată pe nume Suzumura. Cei doi sunt în clasa a șasea și ajung să intre în discuții din momentul care Suzumura îl bagă în seamă pe Nanao. În acel moment, băiatul se simte oarecum emoționat deoarece el este ignorat de fetele din jur.

manga the gods lie kaori ozaki

Zâmbetele de copii ascund secrete întunecate

Suzumura locuiește alături de frățiorul ei Yuuta iar Nanao alături de mama sa care este o scriitoare ce e mereu stresată de termenele limită. În momentul în care Nanao aduce acasă un pui de pisică, mama sa care este alergică simte că e ceva în neregulă. El este nevoit să scape de pisicuț așa că decide să îi ceară ajutorul Suzumurei. Fata acceptă cu o singură condiție: să fie plătită pentru serviciul ei.

Nanao se simte nevoit să facă acest lucru și ajunge să înțeleagă între timp de ce colega sa are nevoie de bani. Ajuns acasă la ea, observă că locuiește singură cu Yuuta și aceștia evită mereu să ofere detalii despre familia lor. În cele din urmă Suzumura dă de înțeles că ei sunt singuri. Tatăl lor, plecat în Alaska să muncească (să vâneze crabi), ar trebui să revină cât de curând așa că fata ține frâul familiei până atunci.

Mi s-a părut extrem de ciudat ca un tată să își lase singuri copiii, însă am descoperit că ei rămăseseră alături de bunicul lor care este dispărut! Secretul întunecat care se ascunde în spatele zâmbetelor lui Suzumura și Yuuta este unul la care nu m-aș fi gândit niciodată!

manga the gods lie kaori ozaki

Zeii mint

Mi-a plăcut foarte mult această manga și m-am bucurat să descopăr un subiect nou pe care nu îl mai întâlnisem într-o bandă japoneză sub această formă. Auzim des despre copii abandonați din diverse motive iar în The Gods Lie am cunoscut o poveste tragică prin care niciun copil nu ar trebui să treacă.

Suzumura este un caracter tare care reușește să fie extrem de puternică pentru ea și frățiorul ei. Își ia destinul în mâini și încearcă să ducă o viață pe cât de normală posibil. Ea se responsabilizează mult prea devreme, fapt pentru care se maturizează și devine mamă și tată în același timp. Am apreciat foarte mult puterea ei de caracter, dar s-a văzut că în viață există multe situații care depășesc abilitățile unui copil.

Nanao este un băiețel tare simpatic care descoperă primii fiori ai dragostei într-un mod nostalgic. Mi-a plăcut mult de relația care se formează între el, Suzumura și Yuuta, iar dorința lui Nanao de a o proteja pe Suzumura este una extrem de mare, aducându-l până în pragul lacrimilor.

Mi-a plăcut semnificația titlului și a fost interesant să aflu de ce mint zeii, scopul lor fiind de a ne proteja pentru că ne iubesc. Finalul mi s-a părut scurt, dar plin de speranță potrivit pentru tot tumultul prin care au trecut personajele.

O manga plină de emoție, nostalgie, momente copilărești, fiori ai dragostei, relații familiale și dramă care a intrat instant în topul preferatelor mele. Kaori Ozaki a devenit una dintre ilustratoarele japoneze preferate, stilul ei de a desena și de a exprima sentimente combinând cu tandrețe copilăria, umorul, romantismul și greutățile prin care trec niște copii. V-o recomand cu mare drag și abia aștept să mai descopăr serii manga pline de sensibilitate. 🙂

Citate:

“I see…
All those lights…
They only shine if someone is home.” (p.42)

“I didn’t know the real reason that she was crying.
I was just carried away by the feeling of her in my arms, trembling and warm.” (p.81)

“Bon, Bon, the festival, only this day and the morrow…
And that day after shall bring the dropping bride…
The peony that blossoms soon drops its petals…
Only for this day, the flowers of kindness bloom…” (p.108-109)

“— You know, when you’re all grown up, if you stand outside getting soaked while watching a storm, people will think there’s something wrong with you.
— I guess that’s true…
— It is true. So let’s get soaked while we still can.” (p.109-110)

“— Whenever we play soccer in gym class, nobody can keep up with you. Because you’re so fast.
When you run, I can hear the wind, and it’s like the whole field sways.” (p.183)

“She was so cute that it hurt.” (p.185)

“— Natsuru… You know what my name means? «A reason to live.» That’s how you write it.
To me, you were always like a blue sky I could only see from a distance…
Thank you, Natsuru. I never dreamed that you’d become part of our family…” (p.192-194)

Recenzie: The Gods Lie de Kaori Ozaki 🌺