Titlul original: The A.B.C. Murders
Colecția: Poirot Ediția Colecționarului
Gen: Mister, Roman Polițist
Format: Paperback cu supracopertă
Număr de pagini: 256
Traducător: Manuela Zipisi
Format: carte de buzunar
Data apariției: 2015 || Editura Rao || Târgul Cărții

Sinopsis:
Domnule Hercule Poirot, vă face o deosebită plăcere să dezlegaţi mistere care sunt prea complicate pentru neîndemânatica noastră poliţie britanică, nu-i aşa? Dar e momentul să vedem, domnule Poirot cel Isteţ, cât de isteţ sunteţi, de fapt.” Scrisoarea anonimă este o provocare de maestru sau o farsă de prost-gust? Răspunsul devine evident când Alice Ascher este omorâtă în bătaie în magazinul ei din Andover. Singurul indiciu aflat lângă cadavru este un fragment dintr-un ghid ABC. Teama lui Poirot este ca acum, după prima victimă al cărei nume începe cu prima literă din alfabet, urmează alte 25…

Rating: 5/5

Cu toate că am în bibliotecă mai multe cărți scrise de Agatha Christie, nu am reușit să mai citesc de curând nimic de la această autoare. Mi-am pus în plan să citesc măcar o carte de-a autoarei în 2017, așa că de aceea în această lună m-am bucurat de Ucigașul ABC.

Ucigașul ABC este o carte polițistă foarte bine concepută de autoare, cu un subiect ușor de urmărit de către cititor. Crimele care se petrec în carte sunt mai multe iar criminalul își propune să omoare la rând persoane ale căror nume și orașe încep cu fiecare literă a alfabetului.

Nu m-am prins nici de această dată cine este criminalul, lucru ce mă face să doresc lecturarea unui alt roman polițist. Este interesant că de multe ori persoana pe care o suspectezi de crimă nu are aproape nicio legătură cu aceasta. Dacă sunteți curioși de identitatea criminalului, vă invit și pe voi la lectură!

Mi-a plăcut faptul că vocea căpitanului Arthur Hastings a fost mult prezentă în Criminalul ABC, acesta fiind unul dintre personajele mele preferate de la Agatha Christie. Eu m-am uitat mai demult și la serialul cu Agatha Christie’s Poirot (chiar de mai multe ori) și pot spune că sunt o fană a tuturor episoadelor și a umorului englezesc prezentat.

Alături de Ucigașul ABC și serialul cu actorul David Suchet, vă recomand și cărțile mele preferate de la Agatha Christie: Crima din Orient Express și Zece negri mititei.

Citate:

“— Citește, zise Poirot și-mi înmână scrisoarea.
Ca și înainte, era scrisă pe hârtie de bună calitate.

Dragă domnule Poirot,
Ce părere aveți? Prima partidă cred că am câștigat-o eu, nu-i așa? La Andover treaba a mers ca unsă, nu? Dar distracția abia a început. Dați-mi voie să vă atrag atenția asupra localității Bexhill-on-Sea. Data, 25 ale lunii. Ce bine ne simțim împreună!
Cu sinceritate,
ABC.” (p.63)

“— E vorba despre drama umană, Hastings! Gândește puțin. Iată trei feluri de oameni strânși laolaltă de o tragedie comună. Imediat începe o a doua dramă – tout a fait a part. Îți amintești de primul meu caz din Anglia? A fost cu mulți ani în urmă. Am împăcat doi oameni care se iubeau prin simplul fapt de a-l aresta pe unul dintre ei pentru crimă! Nimic altceva nu i-ar fi putut uni! Deși înconjurați de moarte , suntem vii, Hastings… Iar crima, din câte am observat, e o bună pețitoare.” (p.145)

Le mulțumesc celor de la Târgul Cărții pentru această carte oferită spre recenzare. Găsiți numeroase cărți pe site-ul lor care include atât o librărie cât și un anticariat.