cartea cu apolodor gellu naum ilustratii dan ungureanu

Gen: Poezie, Autori din România
Format: Copertată
Număr de pagini: 80
Format: 240 x 210 mm
Ilustrator: Dan Ungureanu
Data apariției: 2016 || Editura Arthur || Goodreads
Cumpără Cartea cu Apolodor

Sinopsis:
Arthur te invita in cea mai frumoasa calatorie pusa la cale vreodata pentru copii si te provoaca sa faci inconjurul lumii cu o carte, fara sa te ridici din fotoliu.

Calatoreste in lumea intreaga si imparte aventura calatoriei cu Apolodor – un pinguin din Labrador – care canta in corul circului – era tenor. Intr-o zi, dorul de fratii lui din Labrador l-a facut sa porneasca intr-o calatorie lunga si plina de peripetii, din Targul Mosilor tocmai pana in Labrador. Bucura-te de povestea in versuri si de minunatele ilustratii care se impletesc cu firul intamplarilor.

Rating: 5+/5

cartea cu apolodor gellu naum ilustratii dan ungureanu

Amintiri din copilărie

Făcând un bilanț în mintea mea, am realizat că nu prea am citit poezii în ultimii ani, ceea ce îmi ridică niște semne de întrebare. Îmi plac mult poeziile, însă am avut tendința să le evit fără să îmi dau seama.

Dacă de obicei am lecturat poezii profunde, de dragoste, acum am reușit să mă bucur de o poezie luuuungă de tot, scrisă de faimosul autor român Gellu Naum. Cred că toți părinții, bunicii și copiii ar trebui să fie familiarizați cu lectura Cartea lui Apolodor. Țin minte că eram prin clasele primare când am auzit de acest autor și de cărțile lui, dar nu știu cum se face că nu am avut ocazia sau curiozitatea să îl descopăr mai bine.

Apărută la Editura Arthur, încă din primele momente am avut speranțe mari de la această carte. Se pare că nu m-am înșelat și, vă pot anunța că pe parcursul celor 80 de pagini am fost toată un zâmbet!

cartea cu apolodor gellu naum ilustratii dan ungureanu

Faceți cunoștință cu pinguinul Apolodor

Gellu Naum a creat un personaj cu adevărat adorabil. Pinguinul Apolodor din Labrador este unul care îți rămâne cu siguranță în minte mult mult timp. Voinic, pufos și cu mari aspirații, el ajunge să ne invite la o călătorie prin toată lumea.

Alături de Apolodor, am avut parte de momente romantice (maimuțele și pinguinii pot forma un cuplu?), am descoperit multe lucruri interesante despre diverse țări, am râs (mult mult de tot). Cum să nu vă recomand să citiți Cartea cu Apolodor? Este cu adevărat superbă! Copiii vor afla multe lucruri noi în timp ce călătoresc pe rime alături de pinguin.

Mi-a plăcut foarte mult călătoria aceasta ilustrată cu mult talent de Dan Ungureanu (absolut superbe desenele lui!!) și vă pot spune că sunt tare curioasă ce se mai poate întâmpla în A doua carte cu Apolodor (există și aceea, nu?).

Pufosul Apolodor este unul dintre personajele mele preferate din literatura română și îmi va face plăcere să mă reîntâlnesc cu el pe cât de des posibil. El mi-a demonstrat cât de important este să apreciem ceea ce avem și să nu ne imaginăm că fericirea noastră se află în alt capăt al lumii. Uneori, poate fi așa. Alte dăți, vom realiza că tot ceea ce ne dorim sunt persoanele pe care le avem lângă noi deja.

Citate:

“15
Ce vânt cumplit, ce uragan
L-a dus pe sus, peste ocean,
Și ce taifun îngrozitor
Cu forța lui de nedescris
L-a dus pe țărmul african
Și-apoi, prin Golful Syrthelor,
L-a aruncat lângă Tunis?
O, n-aș putea să spun precis
Cum de-a ajuns așa departe,
Și nimeni n-ar putea să știe,
Căci s-a pierdut, în mare parte,
Jurnalul de călătorie…” (p.23)

“22
Ținându-și coada grațios
Ea coborî pe creangă, jos,
Și, înclinându-se ușor
În fața lui Apolodor,
Îi dărui trei portocale,
O pungă plină cu migdale
Și-i spuse cu sfială: — Ia-le!
Sunt toate, toate, ale tale…

Apoi, aceeași maimuțică
— De data asta fără frică
Dar cu sfială și mai multă –
Îl întrebă cum se numește.
(Ca orișice persoană cultă
Vorbea, firește, românește.)

Și el a spus: — Apolodor…[…]” (p.30)