carte iarna pravalia de maruntisuri a domnului Nakano hiromi kawakami polirom

Titlul original: 古道具 中野商店 [Furudōgu Nakano Shōten]
Gen: Ficțiune, Japonia, Romantism
Format: Paperback
Număr de pagini: 264
Format: 130 x 200 mm
Data apariției: August 2015 || Editura Polirom || Târgul Cărții

Sinopsis:
Intr-un cartier marginas din Tokyo, pe o strada comerciala, se afla un magazin de maruntisuri aparent banal. Insa aici, intr-un spatiu cu parfum nostalgic, se tes incetul cu incetul, cu rafinament si subtilitate, povesti de iubire tradata sau neimplinita. Virstnicul domn Nakano, patronul pravaliei, tinjeste dupa ceva nedefinit si isi imparte viata intre magazin si iubitele sale vremelnice. Sora lui, Masayo, isi cauta si ea iubirea, in vreme ce tinara Hitomi, angajata lui Nakano si, in acelasi timp, naratoarea din roman, are o relatie ciudata, marcata de avansuri si retrageri, cu Takeo, celalalt angajat al pravaliei. Iar pe parcursul cartii apar mereu, odata cu diverse obiecte ajunse in pravalie, alte personaje si alte povesti. Toate aceste istorii de viata contemporana japoneza, imbibate cu melancolie si dezvaluite cu delicatete, construiesc o lume care pentru cititorul european e in acelasi timp stranie si familiara, caci, dincolo de culoarea locala, ele vorbesc despre ceea ce e profund uman in fiecare dintre noi.

Rating: 4/5

fata citind pe banca in parc iarna

Prăvălia cu mărunțișuri

După ce am descoperit-o pe Hiromi Kawakami mai bine în cărțile Cele zece iubiri ale lui Nishino și Vreme ciudată la Tokio, am dorit să pătrund și în universul pe care autoarea l-a creat în Prăvălia de mărunțișuri a domnului Nakano.

Ce carte straniu de simplă! Așa cum m-au obișnuit autorii japonezi, și de această dată am avut parte de un limbaj simplu, de o poveste firească, dar plină de sentimente jucăușe și caracteristice japonezilor.

Protagonistul nostru, domnul Nakano, deține o prăvălie în care strânge toate lucrurile de care alți oameni se lipsesc. Astfel, această prăvălie este o aglomerație de mărunțișuri pe care domnul Nakano le cumpără pe te miri ce prețuri, și dorește mai apoi să le vândă mai departe (presupunându-se că ar fi oameni care să cumpere variatele chițibușuri pe care el le strânge).

fata care citeste carte iarna

* poze realizate împreună cu Snap Studio

Nelipsitele povești de dragoste

Cu toate că povestea se țese în jurul domnului Nakano, narațiunea este făcută din perspectiva lui Hitomi, o tânără angajată la prăvălia de mărunțișuri. Cu o voce plăcută, aceasta ne apropie de prăvălia ticsită de fleacuri și de personajele care își duc veacul pe acolo sau despre care doar auzim.

Alături de Hitomi îi avem pe Masayo, sora domnului Nakano, pe Takeo și pe doamna Maruyama, o femeie divorțată de soțul ei după pensionarea acestuia. Mi-a plăcut că și din această carte am aflat unele detalii despre cultura japoneză, eu fiind fascinată de orice aflu despre locuitorii din Japonia. În Țara Soarelui Răsare, după ce bărbații ies la pensie, există situații când femeile doresc să divorțeze de aceștia întrucât nu se pot învăța cu prezența lor îndelungată acasă. Nu știam de acest așa zis divorț la pensie și este un concept interesant, care ar putea avea o oarecare logică când stai să îl analizezi mai bine.

Cu o subtilitate aparte, am asistat și la o poveste de dragoste un pic trasă de păr, Hitomi și timidul Takeo fiind inculpații care de abia spre final ne vor oferi un verdict clar. Domnul Nakano ne oferă și el zvonuri despre posibilele sale iubite (una sau mai multe), rotunjind astfel romantismul cărții.

Nu am fost extrem de impresionată de subiectul sau personajele cărții (precum am fost la celelalte cărți ale autoarei), însă am simțit o stare de liniște și amuzament. Am fost transportată în prăvălia prăfuită și ticsită de nimicuri a domnului Nakano, și mi-aș fi dorit să petrec mai mult timp acolo, pentru a analiza lucruril de care alți oameni au dorit să se descotororească. Fiecare obiect în parte venea cu o poveste unică, iar în capitolele cărții chiar au avut în centru unele obiecte ale prăvăliei.

Pentru toți fanii autorilor japonezi, recomand această lectură care te lipește de întortocherea personajelor care își duc viața în interiorul unei prăvălii ticsite cu nimicuri. Veți mai sufla din când în când praful depus pe mărunțișurile din jur, în timp ce le aflați povestea.

Citate:

“— Asta nu te scoate din sărite? l-am întrebat eu odată.
Ridicând ușor colțul gurii, Takeo mi-a răspuns:
— Și dacă mă enervează, o să se schimbe ceva?
— Adică cum «o să se schimbe»? am continuat eu cu întrebările.
— Tu nu înțelegi așa ceva, Hitomi, a zâmbit Takeo. Ție-ți plac cărțile. Mintea ta e complicată. A mea e simplă.” (p.13)

“Takeo îi spune pisicii Mimi. Uneori mi se pare că glasul cu care strigă «Mimi» e mai cald decât cel cu care spune «Hitomi».” (p.117)

Le mulțumesc celor de la Târgul Cărții pentru această carte oferită spre recenzare. Găsiți numeroase cărți pe site-ul lor care include atât o librărie cât și un anticariat.