Gen: Ficțiune, Clasice, Cărți pentru copii, Fantasy, Literatură Britanică
Format: Cartonată
Număr de pagini: 64
Format: 220 x 300 mm
Apărută în 2015 la editura Univers Enciclopedic Junior

Sinopsis:
Operă a scriitorului britanic Lewis Carroll, Alice în Ţara Minunilor este o povestire cunoscută, îndrăgită în toată lumea, şi o lucrare clasică a literaturii pentru copii.

Luându-se după un iepure alb, Alice ajunge într-o lume fantastică, plină de făpturi şi lucruri ciudate.

Iepurele de Martie, Pisica de Cheshire, Pălărierul Nebun, Regina de Cupă sunt doar câteva dintre personajele pe care le întâlneşte. Fetiţa merge la un ceai şi joacă o partidă de crochet, şi, ori de câte ori mănâncă sau bea ceva, ea creşte sau descreşte, aceste transformări preschimbând următoarea întâlnire într-o adevărată aventură.

Talentata povestitoare Arnica Esterl a prelucrat textul scris de Lewis Carroll respectând limbajul folosit de acesta, iar ilustratoarea Marina Marinelli a înzestrat figurile groteşti cu trăsături caracteristice, adăugând acestei capodopere stilul ei artistic profund original.

Rating: 5+/5

Alice în Țara Minunilor este una dintre acele cărți ciudate pe care dorești să le recitești la o anumită perioadă de timp. După ce am lecturat cartea acum câțiva ani, am avut ocazia să o citesc din nou acum (cu ocazia Cartepidemiei), și să mă bucur de o nouă ediție a acestei povești create de autorul Lewis Carroll.

Adaptarea cărții apărută la Editura Uninvers Enciclopedic Junior este una realizată de Arnica Esterl, și pot spune că mi s-a părut că a sunat fain de tot. Nu sunt extrem de pretențioasă atunci când vine vorba de unele adaptări/repovestiri, așa că nici de această dată nu m-am axat pe acest lucru, ci pe aventura Alisei.

Într-o lume a visului care pare extrem de reală, tânăra fată călătorește în locuri fantastice, unde pisicile pot dispărea, iepurii pot întârzia chiar dacă au ceasul “în buzunar”, personajele se poate micșora sau mări, aricii pot fi folosiți pe post de mingii la jocul de cricket, iar lumea poate fi extrem extrem de nebună!

Ce mi s-a părut interesant, ca și prima dată când am citit Alice în Țara Minunilor, este faptul că protagonista, dar și celelalte personaje, își pun o serie de întrebări, sau oferă răspunsuri care par să nu aibă sens. Întrebări și răspunsuri extrem de ciudate, pe care numai copiii parcă le-ar putea concepe. Am simțit însă că în tot acel nonsens al lor am reușit să văd și un sens ascuns, ceva logic și numai bun de analizat. 😀

Am admirat cu mare drag toate ilustrațiile minunate realizate de Marina Marinelli, și am poposit minute bune cu privirea pe fiecare în parte. Tonurile pământii utilizate mi s-au părut potrivite pentru această poveste, și au fost frumos combinate cu o serie de culori vii, precum sunt galbenul sau roșul.

Cartea arată foarte frumos, și mi se pare atractivă nu doar pentru cei mici care ar fi cuceriți de ilustrații, ci și pentru cei mari care doresc să se detașeze prin lecturarea unei povești clasice, pline de întâmplări fantastice ciudate. Fanii cărților cu Alice vor adora cu siguranță această ediție, și vor zâmbi amuzați la peripețiile prin care trece fata, dar și la imaginile care reprezintă într-un mod aparte lumea creată de Lewis Carroll.

Dacă nu ați apucat încă să lecturați această carte, vă recomand să o faceți. Veți fi surprinși de stilul autorului și de povestea neobișnuită pe care el a conceput-o la început pentru o persoană reală pe nume Alice! Când vă săturați de normalitatea lumii în care trăiți, fugiți alături de Alice pe urmele Iepurelui întârziat, și veți reuși să participați într-o lume unde toată lumea este nebună! Inclusiv voi, cititorii! 🙂

Citate:

“- Da’ tu cine ești?
Bună întrebare! Fetiței nu i se păru un început de conversație promițător și răspunse cam sfioasă:
– În clipa asta, nci eu nu știu sigur, domnule. Știu doar ce eram când m-am sculat azi-dimineață. Dar de atunci cred că m-am schimbat de câteva ori.
– Cum vine asta? întrebă Omida sever.
– Cum să vă spun asta mai clar? Eu nu sunt deloc eu, vedeți dumneavoastră…
– Nu, nu văd, spuse Omida.
– Nu pot să vă explic mai bine, fiindcă nici eu însămi nu înțeleg. Cum, în cursul zilei, mi-am schimbat dimensiunile așa de des, sunt pur și simplu derutată.” (p.30)

“- O să țin minte, spuse Pisica și prinse să se facă nevăzută încetul cu încetul, începând cu vârful cozii.
Până la urmă dispăru de tot și doar rânjetul mai rămase un timp. Restul pisicii dispăruse.
– Am văzut de mai multe ori pisică fără rânjet. Dar un rânjet fără pisică? E cel mai ciudat lucru pe care l-am văzut vreodată.” (p.38)

Puteţi găsi această carte la librăria online Libris! După cum majoritatea ştiu, pe site-ul Libris se pot găsi carti online, Libris fiind o librarie online ce oferă cititorilor accesul atât la cărţi în română, cât şi la carti in engleza. Puteţi găsi la această librarie aproape orice carte vă doriţi.