Gen: Young Adult, Contemporany, Romance, Fantasy
Titlul original: Le voleur d’ombres
Număr de pagini: 238
Editura: Trei (Fiction Connection)
Translator: Marie-Jeanne Vasiloiu
Copertă: paperback cu supracopertă
Publicat în 2013 (iniţial publicat la ed. Trei în 2011)
Goodreads

Sinopsis:
– Acum, stai jos, trebuie să vorbim, a spus umbra.
M-am aşezat turceşte pe podea. Umbra a luat aceeaşi poziţie, în faţa mea. Aveam impresia că stătea cu spatele la mine, dar ăsta nu era decât efectul razelor de lună.
– Tu ai o putere foarte rară, trebuie s-o accepţi şi să te foloseşti de ea, chiar dacă te sperie.
– Şi ce să fac cu ea?
– Găseşte, pentru fiecare dintre cei cărora le furi umbra, acea scânteie ce le va lumina viaţa, o frântură din memoria lor ascunsă, asta-i tot ce vrem noi de la tine.
– Noi?
– Noi, umbrele, a şoptit cea căreia îi vorbeam.
Şi dacă adultul de acum l-ar întâlni pe copilul care ai fost cândva…
Amuzant şi tandru, Hoţul de umbre este cel de-al unsprezecelea roman al lui Marc Levy.

Rating: 4/5

Când am citit prima dată descrierea de pe spatele acestei cărţi am devenit foarte curioasă despre ideea pe care autorul o foloseşte.

Hotul de umbre este prima carte a autorului Marc Levy pe care reuşesc să o citesc. Povestea îl urmăreşte pe un băiat care pare să aibă o putere aparte: poate fura umbrele altor persoane şi le poate afla gândurile.

Nu ştiu dacă am un lapsus dar de abia acum îmi dau seama că nu ştiu numele personajului principal! Acţiunea cărţii este relatată de însuşi Hoţul de umbre, la persoana întâi şi îl urmărim pe acesta crescând şi trecând prin toate greutăţile vieţii.

Divorţul părinţilor săi este cel care îl macină cel mai mult iar despărţirea de tatăl său îl face de fiecare dată să îl caute pe acesta peste tot, în orice străin pe care îl întâlneşte. Relaţia cu mama sa este bună însă greutăţile pe care aceasta le simte după despărţire o fac să fie mult mai tăcută şi tristă.

Pentru Hoţul de umbre, şcoala este un loc unde are de întâmpinat o serie de alte greutăţi însă talentul său de a fura umbre îl va apropia de paznicul Yves şi chiar îl va ajuta pe acesta.

Prima dragoste pe care protagonistul o va simţi va fi cea care nu îl va părăsi niciodată iar sentimentele îngropate în adâncul sufletului vor ieşi la suprafaţă cu uşurinţă într-un moment neaşteptat. Apropierea lui de Cléa, o fiinţă minunată şi sensibilă, îi va da viaţa peste cap şi îl va face să nu realizeze că el o poartă ani de-a rândul în suflet.

Dorinţa hoţului de umbre de a-şi ajuta prietenii este de apreciat chiar dacă acesta riscă multe atunci când se implică în viaţa celor din jur. Cu toate că el află gândurile celorlalţi atunci când le fură umbrele, implicarea lui în viaţa lor uneori nu poate schimba nimic din ceea ce le este destinat.

Mi-a plăcut stilul autorului Levy, uşor melodic pe alocuri, însă acţiunea mi s-a părut vag grăbită pe uneori. Mi-a plăcut însă simplitatea acestei cărţi. Cu toate că ne sunt prezentate trăirile oricărui om, suferinţele şi bucuriile pe care le aduc despărţirile de cei dragi, tocmai prin acest lucru am simţit simplitatea cărţii şi o oarecare lejeritate în lectură.

Vă recomand cu plăcere această carte şi cred că pe alocuri vă v-a mişca sufletul. 🙂 Această lectură m-a făcut să mă gândesc mai mult la viaţă şi la cei din jurul meu, la trăirile ascunse în suflete lor, trăiri pe care poate nu voi reuşi niciodată să le aflu.

Citate:

“Cléa desenează cuvinte în aer, face poezie atmosferică. Elisabeth nu-i ajunge nici măcar la călcâie. Tata spunea că nu trebuie niciodată să compari oamenii, fiecare persoană e diferită, important e să găseşti diferenţa care îţi convine cel mai mult. Cléa era diferenţa mea.”(p87)

“-Eşti hoţul meu de umbre. Oriunde ai fi, am să mă gândesc mereu la tine.
Uite cum ţi se poate da viaţa peste cap, aşa, într-un august oarecare.”(p92)

“Ai apărut într-o rochie neagră, părul îţi era strâns cu o eşarfă. Un bărbat de ţinea de mijloc, tu îi zâmbeai. Nu-mi imaginasem niciodată că m-aş putea simţi atât de fragil. Te-am văzut în compania acelui bărbat, iar privirea pe care i-o aruncai era cea pe care aş fi visat s-o văd în ochii tăi, atunci când m-ai fi privit pe mine.”(p205)

Puteţi găsi această carte la librăria online Libris ! După cum majoritatea ştiu, pe site-ul Libris se pot găsi carti online, Libris fiind o librarie online ce oferă cititorilor accesul atât la cărţi în română, cât şi la carti in engleza. Puteţi găsi la această librarie aproape orice carte vă doriţi.