Gen: Classics, Children
Autor: Alan Alexander Milne
Ilustraţii: Ernest H. Shepard
Editura: Arthur
Colecţia: Cărţile lui Radu
Număr de pagini: 184
Copertă: Cartonată
Format: 165 x 225
Traducere: Luiza Vasiliu
Traducerea versurilor: Florin Bican
Data apariţiei: ianuarie 2014

Sinopsis:
Ei bine, toţi ursuleţii noştri, adunaţi la un loc, nu fac cât Ursuleţul Winnie Puh! Pentru că Winnie nu este din pluş, ci din cuvinte, şi asta îl face să rămână viu în mintea noastră, mai viu şi decât ursuleţii adevăraţi de la zoo. Înainte de a-i afla aventurile, trebuie să ştiţi că îi place la nebunie mierea şi că poate să rabde de foame cam o săptămână dacă, în loc să primească de mâncare, prietenii îi citesc o poveste frumoasă…
Rating: 5+/5

Ce nebunie să nu fi citit până acum Ursuletul Winnie Puh. Casuta din strada Puh scrisă de minunatul autor Milne! O nebunie curată pentru că o astfel de carte nu este doar pentru pitici ci şi pentru tineri şi chiar pentru adulţii şi bătrânii care doresc să îşi amintească cu plăcere de zilele copilăriei.

Ţin minte că o prietenă de-a mea avea o carte veche cu ursuleţul Winnie Puh şi o răsfoisem şi chiar citisem din ea dar cu grijă că i se cam destrămau paginile vechi şi pline de istorie. Nu îmi mai amintesc sigur dacă o terminasem de citit pe toată însă ştiu că mă captivase şi mă făcuse să mă simt mai copil decât eram. Va trebui să o întreb dacă o mai are şi dacă da, poatem vom citi împreună câteva din aventurile minunate ale ursuleţului.

Cartea de faţă este o creaţie atât de minunată încât nici nu pot să o descriu. Cred că cei de la Editura Arthur au creat cu adevărat o colecţie de cărţi minunate (colecţia lui Radu). Aceasta este prima pe care am ocazia să o citesc şi m-a bucurat foarte mult să văd cât de frumos este realizată cartea aceasta. Coperta cartonată, paginile groase şi vag lucioase, alături de povestea minunată a ursuleţului copilăriei şi a desenelor maestrului Shepard te duc cu gândul la copilărie şi la zilele lipsite de griji.

Cărticica este alcătuită dintr-o serie de poveşti hazlii care îl surprind pe ursuleţul Winnie Puh alături de prietenii săi cei mai buni (Purceluş, Aiurel, Christopher Robin, Bufniţa, Iepure, Ru, Kanga, Tigrişor -sper că nu am uitat pe nimeni!) făcând o grămadă de năzbâtii.

Ce este amuzant şi plăcut atunci când citeşti această carte sunt cuvintele tuturor personajelor, cuvinte care uneori sunt deduse greşit de acestea (având în vedere că nu prea ştiu să citească), lucru ce duce la diverse acţiuni hazlii de Căutare sau alte peripeţii care mereu se termină cu bine.

Săpând mai adânc în semnificaţia acestei cărţi, pot spune că fiecare personaj are ceva aparte şi chiar aş putea să fac o mică clasificare a lor în funcţie de vorbele şi acţiunile acestora. Astfel, avem o serie de tipuri de personaje: Aiurel este un măgăruş care dă de înţeles că e mereu supărat, trist, dezamăgit; Purceluş este tipul omului fricos şi neîncrezător; Bufniţa este tipul omului care se consideră inteligent şi învăţat; Iepure duce mai mult înspre sfera tipului atotştiutor, organizat şi dătător de ordine; Ru este tipul de om plin de energie şi veselie; Tigrişorul nu prea ştiu unde să îl includ…aş tinde să spun că e tipul de om plin de energie dar care nu se cunoaşte pe sine însăşi cu adevărat -el mereu spunând că tigrişorii ştiu să zboare, mănâncă ghinde sau ciulini, lucruri care sunt total neadevărate- iar Winnie Puh…ei bine..el e tipul de om care iubeşte mierea! :))

Ilustraţiile din cărticică sunt chiar minunate şi ele se îmbină perfect cu fiecare povestioară a fiecărui capitol. Ca să fie totul şi mai frumos şi complet…ne putem bucura şi de nişte cântece amuzante (multe inventate de ursuleţ) care îţi dau o stare de bine atunci când le citeşti.

Trebuie să citiţi pentru a înţelege frumuseţea acestei cărţi. Simplitatea şi chiar modul amuzant de gândire al personajelor vă vor duce cu siguranţă cu gândul la nişte copii care au în suflet aventura iar pe faţa lor citeşte lipsa grijilor cotidiene.

Citate:

“Cu cât ninge
MAI TARE dim-diri-dum,
Cu-atât e
NINSOARE dim-diri-dum
Cu-atât e
NINSOARE dim-diri-dum
Mai
Mare.
Şi habar nimeni
N-ARE dim-diri-dum,
Că îmi e la
PICIOARE dim-diri-dum
Că îmi e la
PICIOARE dim-diri-dum
Frig
Tare.”

“Purceluş se trezise devreme în dimineaţa aceea ca să culeagă un bucheţel de violete; şi după ce le-a cules şi le-a pus într-un borcan în mijlocul casei, i-a dat deodată prin cap că nimeni nu a cules vreodată un bucheţel cu violete pentru Aiurel, şi cu cât se gândea mai mult la asta, cu atât se gândea cât de trist era să fii un Animal căruia nu i se culesese niciodată un bucheţel de violete.”

Puteţi găsi această carte la librăria online Libris ! După cum majoritatea ştiu, pe site-ul Libris se pot găsi carti online, Libris fiind o librarie online ce oferă cititorilor accesul atât la cărţi în română, cât şi la carti in engleza. Puteţi găsi la această librarie aproape orice carte vă doriţi.