Gen: Young Adult, Fantasy, Dragoni, Romance
Format: Hardback
Număr de pagini: 495
Editura: Grupul Editorial Art – YoungArt
Format: 14 x 20.5cm
Traducător: Mihaela Ghiţă
Data apariţiei: Iunie 2014

Sinopsis:
În regatul Goredd, au trecut patru decenii de la semnarea tratatului de pace dintre oameni şi dragoni, vreme în care, în ciuda coexistenţei dintre specii, rănile războiului nu s-au vindecat înca de tot. Dragonii pot lua forma umană, mintea lor analitica şi gândirea raţionala îi fac să fie învăţaţi preţuiţi la Curte, însă emoţiile umane sunt pentru ei un mister, iar relaţiile cu oamenii stau sub semnul urii mocnite şi al neîncrederii.

În această atmosferă tensionată, Seraphina, o tânară cu un talent muzical neobişnuit şi o inteligenţă încă şi mai ieşită din comun, tocmai îşi începe slujba ca asistenţă a compozitorului Curţii, când prinţul moştenitor este ucis, iar pacea devine mai fragilă decât oricând. Fără voia ei, Seraphina e prinsă în anchetă împreună cu Lucian Kiggs, căpitanul Gărzii Reginei, iar iţele complotului pe care îl descoperă se dovedesc mai periculoase chiar decât cumplitul secret pe care ea se străduise întreaga viaţă să îl ascundă.

Rating: 5+/5
Prima carte despre dragoni pe care am citit-o a fost “Eragon” de Christopher Paolini, o carte care mi-a plăcut însă nu m-a impresionat în mod special. Nu acelaşi lucru îl pot spune despre “Seraphina” de Rachel Hartman! Începutul cărţii mi s-a părut un picuţ greoi, întrucât au fost o serie de termeni care nu îmi erau familiari, autoarea având o imaginaţie remarcabilă de a introduce nişte elemente noi şi interesante în cartea sa. Pe parcursul lecturii am fost absorbită de tot ceea ce se întâmpla şi rămâneam curioasă de fiecare dată când terminam un capitol. Nu am citit cartea într-un timp record (de obicei păţesc acest lucru cu volumele mai groase), dar am reuşit astfel să savurez mai bine toată acţiunea, făcându-mă de multe ori să mă gândesc dacă ceea ce îmi aminteam fusese într-adevăr o carte şi nu un film!

Noutatea pe care autoarea o aduce acestei cărţi (ei bine, una dintre noutăţi), o fată pe jumătate dragon, m-a impresionat în mod special, întrucât şi acţiunea se petrece într-un cadru care ne duce cu gândul la vremurile de demult.

Fiecare personaj impresionează prin ceva, având un caracter puternic, indiferent de bunătatea sau răutatea pe care o ascunde. Toate personajele au o mască şi îşi ascund adevărata faţă, până şi Seraphina jucând acest rol.

Minciuni, secrete, alianțe ascunse, impostori care îşi joacă bine rolul, toate au un cuvânt de spus în măiestria cu care Hartman a scris această carte.

Mi-au plăcut foarte mult personajele, protagonista, Seraphina, fiind preferata mea. Puterea de caracter de care dă dovadă atunci când încearcă de fiecare dată să îşi ascundă adevărata natură, lupta interioară pe care o duce din cauza a ceea ce este, vinovăţia pe care o simte pentru acest lucru şi pentru dragostea care îi răsare în suflet, toate, toate o fac pe ea ceea ce este. Nu doar aceste lucruri îi apasă sufletul ci şi relaţiile încurcate care au făcut-o ceea ce e, istoria tragică a rudelor sale.
Aceasta deţine şi un har minunat de a cânta într-un mod angelic, impresionându-i pe cei din jur de multe ori, dar şi un talent ascuns de a citi gândurile celor asemenea ei.

Mi s-a părut o carte foarte bine construită şi mult mai serioasă faţă de altele pe care le-am citit (prin serios a nu se înţelege plictisitor). Glumele care mai sunt prezente ici colo au o altă tonalitate faţă de cele întâlnite până acum, multe dintre ele fiind şi sarcastice, însă acest lucru nu m-a împiedicat să mă amuz.

Prezenţa unui romantism destul de tragic îi dă cărţii o intensitate şi mai mare, promisiunile făcute neputând fi încălcate chiar dacă dragostea personajelor este puternică şi reciprocă.

Personajele negative sunt foarte bine camuflate, făcând cititorul să tresalte într-un fel sau altul atunci când ele sunt demascate.

Principalul element fantastic, dragonii, are un loc aparte în cadrul acţiunii, la fel ca şi oamenii de rând dar şi ca cei… aflaţi la graniţa dintre. 🙂 Creaturile ciudate şi noi care m-au făcut curioasă, dar şi temătoare în acelaşi timp, au fost quigutl, creaturi care se înrudesc cu dragonii dar sunt mult mai mici şi ciudate prin comparaţie cu aceştia.

O călătorie fantastică alături de un personaj excepţional, o luptă între oameni şi dragoni dusă de când lumea, toate m-au impresionat şi m-au făcut să mă bucur că am citit această carte.

La finalul lecturii am găsit şi două liste care vin în ajutorul cititorului: una cu personajele acestei cărţi şi cealaltă cu diverşii termeni pe care autoarea i-a creat. Iar după acestea, am citit un capitol special şi amuzant care prezintă o întâmplare din trecut cu o parte din personaje. 😀


Dacă nu aţi citit această carte v-o recomand cu toată încrederea! Cu siguranţă că vă va plăcea, mai ales dacă sunteţi iubitori ai genului fantasy. Abia aştept să citesc ce se va mai întâmpla şi în cel de-al doilea volum!
Citate:

“Orma a înălţat capul şi s-a uitat de jur împrejurul nostru, de la porţile cele mari ale catedralei, în jos pe trepte, peste piaţeta populată, dincolo de Podul Catedralei, de-a lungul fluviului şi înapoi. M-am uitat şi eu, din reflex, fără să am nici cea mai vagă idee despre ce anume caut. Soarele la apus scânteia deasupra acoperişurilor; o mulţime se adunase pe pod; ţipătorul Orologiu Comonot de dincolo de piaţă arăta Zece Zile; copacii golaşi de pe malul fluviului fremătau în bătaia vântului. Nu am văzut nimic altceva.”

“Am ajuns la gura peşterii, dar nu se vedea nimeni, ci doar nişte haine de femeie împrăştiate peste tot pe jos, ca o piele lepădată. Kiggs şi cu mine ne-am uitat unul la celălalt, amintindu-ne rochia aceea împăturită pe care o găsiserăm în acelaşi loc data trecută. Răspunsul fusese sub ochii noştri, dar nu fuseserăm suficient de inteligenţi să-l vedem.”

“Preţ de câteva clipe s-a auzit doar trosnetul potcoavelor pe zăpadă şi scârţâitul pieii îngheţate a şeilor. M-am uitat la el. Gerul îi îmbujorase obrajii; sufla în mâini să şi le încălzească. Mi-a întors privirea; avea ochii întunecaţi şi trişti.”

“Călăream în tăcere. Am închis ochii. Ninsoarea îmi şfichiuia obrajii. Preţ de o clipă, mi-am îngăduit să-mi imaginez că nu aveam solzi de dragon şi că el nu era încătuşat de promisiuni făcute deja. Acolo, în noaptea îngheţată, sub cerul infinit, ar fi putut fi adevărat. Nimeni nu ne-ar fi putut vedea; am fi putut fi oricine.”

Puteţi găsi această carte la librăria online Libris ! După cum majoritatea ştiu, pe site-ul Libris se pot găsi carti online, Libris fiind o librarie online ce oferă cititorilor accesul atât la cărţi în română, cât şi la carti in engleza. Puteţi găsi la această librarie aproape orice carte vă doriţi.