Gen: Fantasy, Young Adult, Adventure, Romance
Data apariţiei: Mai 2012
Copertă: Cartonată
Editura: Arthur, imprint al Grupului Editorial Art
Traducator: Liviu Radu
Ilustraţii: Irina Dobrescu
Format: 200×140
Număr de pagini: 229
Goodreads / Libris

Sinopsis:

Cu mulţi ani în urmă, pe când regina Victoria era încă o tânără zvăpăiată, exista un ţinut magic – Ţara Zânelor -, alcătuit din toate acele locuri pe care oamenii de ştiinţă nu le-au putut desena pe hartă.

Cu ajutorul unei lumânări fermecate, plutind apoi într-o corabie deasupra norilor, Tristran Thorn străbate cu o viteză uluitoare acest tărâm locuit de vrăjitoare, copaci vorbitori şi spiriduşi. Drumul e presărat însă de pericole, iar călătoria eroului aflat în căutarea stelei căzătoare, promisă fetei de care s-a îndrăgostit, ascunde o mulţime de situaţii pline de neprevăzut.

Rating: 5/5

“Prinde steaua căzătoare,
Găseşte pruncul mătrăgunii,
Şi află cum trecut-au anii, oare,
Plus ce gândesc noaptea nebunii.”

Pulbere de stele” sau “Stardust” după cum este numele original al acestei cărţi, stă la baza filmului cu acelaşi nume, film ce şi-a creat foarte mulţi fani. Nu ştiu de ce uitasem de existenţa acestei cărţi însă mă bucur foarte mult pentru că a apărut şi în ediţie hardback întrucât acum câţiva ani buni apăruse iniţial ediţia paperback care avea o copertă cu actorii din film.

Cum se întâmplă de multe ori, şi de această dată există diferenţe între film şi carte însă am considerat că difetenţele au fost unele plăcute, atât în carte cât şi în film.

Protagonistul acestei cărţi este Tristran Thorn, un tânăr care duce o viaţă liniştită în Satul Zidului alături de tatăl său şi mama sa (vitregă). Îndrăgostit până peste urechi de o anume Victoria Forester, acesta îi face o promisiune care pare imposibilă: să îi aducă o stea care căzuse din cer. Acceptul Victoriei îl trimite pe Tristran în aventura vieţii lui unde nu doar că va găsi steaua ci va afla mai multe şi despre mama sa adevărată şi despre originea lui.

M-a atras foarte mult această carte şi am considerat-o ca fiind o lectură relaxantă. Nu mai citisem până acum nicio carte de-a autorului Neil Gaiman şi pot spune că această primă lectură m-a atras într-un mod aparte.

Cartea cuprinde elemente fantastice şi cred că cel mai mult m-a impresionat faptul că o stea poate deveni o fiinţă umană atunci când cade pe pământ însă nu în orice loc…doar în ţinutul zânelor. Un alt element magic ce mi-a plăcut foarte mult a fost inorogul care i-a parte la acţiune încă din momentul în care se luptă cu un leu.

Acţiunea este dezvoltată pe mai multe planuri, planuri ce îi urmăresc pe Tristran şi pe stea, pe o vrăjitoare plecată la drum să îşi capete frumuseţea şi pe Lordul Septimus care a avut succes în a-şi omorî aproape toţi fraţii.

Yvaine, steaua căzută din cereuri, este urmărită de foarte mulţi numai pentru interese proprii. Aceasta vede lumea de pe Pământ cu alţi ochi din momentul în care ea ajunge aici. Legată de Tristran cu un lanţ magic ea este nevoită să şchiopăteze alături de acesta pe tot parcursul drumului extrem de lung, un drum plin de pericole dar şi de momente frumoase, un drum care îl va face pe Tristran să simtă că apropierea lui de casă şi de preaiubita Victoria îi creează de fapt un gol în suflet.

Mi-a plăcut atmosfera pe care această care a creat-o în jurul meu cât timp am citit-o şi, cu toate că unii spun
despre carte că nu are niciun sens, că personajele nu sunt îndeajuns de bine conturate sau că povestea nu îi impresionează, eu pot afirma că am avut sentimente total opuse.

Simplitatea personajelor, inocenţa şi lipsa lor de o gândire clară, i-au dat cărţii o magie aparte, o magie jucăuşă.

Un lucru relativ amuzant pe care l-am realizat după ce am citit cartea a fost faptul că am crezut că numele protagonistului este Tristan şi nu Tristran!! Puteam să bag mâna în foc că numele lui este primul menţionat şi am aflat că personajul fusese de fapt redenumit Tristan în film (de unde şi confuzia mea).

Nu vă dau mai multe detalii despre personaje şi despre lumea magică creată de Gaiman ci vă invit să lecturaţi şi voi “Pulbere de stele” şi să vă relaxaţi în timp ce visaţi şi vă amuzaţi cu ochii deschişi!

Citate:

“Steaua merse şchiopătând până la inorogul rănit şi se lăsă cu greutate în iarbă, întinzându-şi alături piciorul rupt. Mângâie inorogul pe cap şi zise:
– Sărmană, sărmană fiinţă!
Animalul deschise ochii negri şi se uită la ea, apoi îşi lăsă capul în poala ei şi închise iarăşi ochii.”

“Corabia fusese legată, alături de o duzină de nave cereşti asemănătoare ei, de vârful unui copac uriaş, suficient de mare pentru a susţine sute de locuinţe construite în trunchiul său. Copacul era locuit de oameni şi pitici, gnomi şi fauni, precum şi de alte făpturi, mai bizare. În jurul trunchiului se aflau scări, iar Tristan şi steaua coborâră încet pe ele. Tristan se simţea mai liniştit, întorcându-se pe o suprafaţă ancorată în pământul tare, dar, într-un fel, deşi nu ar fi putut să explice, se simţea dezamăgit, de parcă în momentul în care picioarele sale atinseseră din nou pământul pierduse ceva foarte frumos.”

“Apoi mâna lui o prinse pe a ei. Merseră, ţinându-se de mână, prin bâlci. Începu să adie vântul, fâlfâind pânza corturilor şi steagurile, iar o ploaie rece picură deasupra lor. Se refugiară sub tenda unei tarabe cu cărţi, împreună cu alţi oameni şi făpturi.”

Puteţi găsi această carte la librăria online Libris ! După cum majoritatea ştiu, pe site-ul Libris se pot găsi carti online, Libris fiind o librarie online ce oferă cititorilor accesul atât la cărţi în română, cât şi la carti in engleza. Puteţi găsi la această librarie aproape orice carte vă doriţi.