Cititul cartilor digitale – Kindle Fire Review

De mai multă vreme am dorit să fac un review tabletei Kindle Fire, axându-mă în principal pe partea ce ţine de cititul cărţilor electronice.

Prima dată când a apărut Kindle Fire am avut senzaţia că este un e-reader şi nu o tabletă (cel mai probabil am fost indusă în eroare de Kindle-ul care se află în denumire). Nu o pot compara cu alte tablete deoarece nu prea am avut tangenţe cu tabletele existente pe piaţă însă pot spune că un mare minus ar fi faptul că nu are o camera pe care o poţi folosi ca la alte tablete (nu musai pentru poze artistice).

DIMENSIUNI VS. ECRAN CU REFLEXII
Ca dimensiuni, este aproape de mărimea unei cărţi normale apărute la noi (drept exemplu puteţi lua cărţile de la editura Epica) însă nu este la fel de lată, desigur! Pot spune că se simte mai greuşoară faţă de o carte obişnuită (conform site-ului Amazon are 413 grame) însă cu siguranţă este mai uşoară faţă de un set de cărţi pe care poate aţi vrea să le citiţi când plecaţi în vacanţă undeva.

De fel nu prea obişnuiesc să citesc des în format digital (poate un e-reader l-aş chinui mai des însă nu bag mâna în foc) deoarece nu simt aceeaşi plăcere a lecturii pe care o dă o carte adevărată.

Dacă doriţi să citiţi o carte pe Kindle Fire când plecaţi drum sau undeva în aer liber vă anunţ că aveţi nevoie musai de locuri cât mai umbrite, de o eventuală umbrelă, şapcă sau de nişte extra ochelari de soare care v-ar putea ajuta să vedeţi ceva pe ecran. Eu am fost surpinsă ultima dată când am citit în aer liber pentru că nu reuşeam să văd aproape mai nimic pe ecran (cu excepţia reflexiei mele :)) ) cu toate că aveam luminozitatea setată la maxim.
Dacă aveţi loc în ghiozdănaş sau în portbagaj ar fi de preferat să căraţi 2, 3, 4 cărţi normale şi să nu vă bazaţi pe faptul că veţi citi pe tabletă. Eu mereu îmi iau în geantă o carte chiar dacă aş avea tableta la mine. Cărţile pe care le deţin în format paperback nu ar avea sens să le împachetez într-un bagaj digital care nu mi-ar oferi aceeaşi plăcere.
BIBLIOTECĂ DIGITALĂ SAU…?
Cum ar fi ca după ani şi ani să vă amintiţi cu plăcere că aţi călătorit la munte prin cine ştie ce minunăţii de locuri misterioase şi în clipele libere aţi citit din cartea X care poate a fost şi picurată de ploaie într-un moment de neatenţie sau care a găzduit o buburuză pe una dintre pagini? Cartea aceea va rămâne în biblioteca voastră, nu se va deteriora; în schimb amintirea unei lecturi în format digital nu va mai fi la fel de plăcută şi plină de sentimente minunate. Pe viitor vor apărea alte device-uri, ale minunăţii care ne vor lua ochii şi care se vor strica din te miri ce motiv, întristându-ne de limitarea noastră faţă de biblioteca noastră digitală creată de-a lungul anilor.
Sunt multe persoane care citesc în format digital şi nu am nimic cu ele însă cele care se axează doar pe acest format nu cunosc adevăratele cărţi aşa cum ar trebui. Având în vedere că apar din ce în ce mai multe cărţi (fie ele în format digital sau paperback) este greu de multe ori să dăm banii pe cărţile adevărate şi să ne trezim că nu mai avem loc pe rafturi pentru ele. De aici şi această evoluţie în domeniul cărţilor electronice care nu sunt întotdeauna disponibile şi în librării.
Ca să revin la subiectul acestei postări, nu recomand cititul excesiv al cărţilor electronice pe o tableta în momentul în care vă permiteţi să apelaţi la o altă alternativă (un e-book reader special sau cartea adevărată cu pagini pline de mistere). Prin cititul excesiv aţi ajunge în timp şi la probleme de vedere întrucât ecranul lucios al multor tablete (laptop-uri sau mobile) ar putea să vă deterioreze vederea în timp mai ales dacă nu folosiţi ochelari de protecţie.

Ca grosime, după câte ziceam, ar putea fi comparată cu o carte subţirică. Nu obişnuiesc să las tableta fără husă aşa că presupun că se mai adaugă şi aceea la grosime un pic.

SETĂRI PENTRU CĂRŢI
În momentul în care aţi adăugat cărţile în KF puteţi să vă apucaţi să citiţi liniştiţi şi să apelaţi la o serie de setări care să vă facă lectura mai plăcută. Puteţi modifica fontul, mărimea lui, spaţierea între rânduri, marinile şi culoarea paginii (albă, neagră sau sepia). De asemenea puteţi roti tableta ca să citiţi pe verticală sau orizontală. Cu toate că în sine tableta nu este extrem de grea eu nu o pot ţine foarte mult timp cu o singură mână fără să simt că mă jenează. De aceea de multe ori o ţin sprijinită pe picioare sau pe ce am la îndemână sau o întorc pe orizontală şi o ţin cu două mâini aşa cum aş face cu o carte normală.
DICŢIONAR ÎN ENGLEZĂ INCLUS
Pentru a da paginile înainte sau înapoi nu este nevoie decât de un simplu touch pe marginea stângă sau dreaptă a ecranului tabletei. Dacă întâlniţi citate care vă plac puteţi să le selectaţi şi să le evidenţiaţi pentru a le accesa mai târziu. Cuvintele în engleză care vă sunt noi puteţi să le descifraţi înţelesul foarte uşor prin selectarea lor (un cuvânt pe rând). În momentul în care un cuvânt a fost selectat, definiţia lui va apărea pe ecran întrucât în KF există şi un dicţionar de bază menit să vă ajute.
LOCATION ÎNLOCUIEŞTE NUMEROTAREA PAGINILOR
Când progresaţi cu lecturarea unui e-book puteţi vedea în partea de jos cât la sută din carte aţi citit însă nu îmi place deloc faptul că nu vezi câte pagini are cartea în mod normal ci locaţia (location) care depinde din câte am înţeles de setul de date care este inclus pe o pagină în momentul în care citeşti. Mi se pare că acum la unele device-uri Kindle s-a inclus şi opţiunea apariţiei numerotării paginilor în mod normal însă cred că acest lucru depinde şi de autorul e-book-ului. Consider că astfel unele persoane care nu apucă să se documenteze de cât de mare este o carte de fapt în format electronic poate fi păcălit atunci când cumpără una deoarece o carte de 400 de pagini poate avea 4000 locations iar alta poate avea 6000, 8000 etc. Nu m-am documentat foarte mult de acest lucru însă îl consider un minus prin comparaţie cu o carte normală al cărui număr de pagini îl poţi ghici aproape şi fără să o deschizi. 🙂

APLICAŢII, JOCURI, MUZICĂ…
În afară de cărţi vă puteţi bucura şi de o serie de aplicaţii şi jocuri (eu mai am instalat ceva în plus care îmi dă această opţiune). Unele jocuri sau aplicaţii pe care am dorit să le instalez de pe Google Play Store nu au fost compatibile cu KF însă nu au fost multe până acum. La bază, KF este concepută ca utilizatorul să depindă foarte mult de internet şi implicit de Amazon, de unde să îşi cumpere o serie de filme, muzică, jocuri, cărţi, reviste etc.

Când ţine de Amazon mă voi referi mai mult la cărţi pentru că am mai multă experienţă cu acestea. Prin intermediul unui cont gratuit de Amazon (pe care îl veţi crea când vă luaţi tableta în cazul în care nu aveţi unul deja) vă puteţi achiziţiona cărţile dorite de pe site sau să le trimiteţi prin mail la adresa voastră (de exemplu: [email protected]) toate în formatul mobi (puteţi să vă trimiteţi prin mail şi documente .pdf dacă aveţi o carte în acest format).

Touch screen-ul l-am considerat ca fiind foarte receptiv deci nu ar fi o problemă în acest domeniu. Când doriţi să tastaţi ceva desigur că puteţi roti tableta pentru a tasta pe orizontală sau verticală în funcţie de cum vă este mai uşor. Şi cât pe ce să uit să menţionez că tableta se mişcă destul de rapid cu toate că am mai păţit ca unele jocuri să se blocheze dar cel mai probabil conexiunea cu internetul a fost cea problematică.

CONCLUZII

Citiţi cât puteţi de mult cărţile adevărate pe care le puteţi împrumuta de la bibliotecă sau de la un prieten, le puteţi cumpăra dintr-o librărie şi aşeza apoi frumos în bibliotecă. Kindle Fire nu este o tabletă unde ar trebui să vă înecaţi pivirea zi de zi pentru a citi o carte care s-ar dovedi a fi chiar preferata voastră! Cum o puteţi mai apoi admira? Cum vă puteţi aminti mai des de ea dacă nu o vedeţi în bibliotecă făcându-vă cu ochiul şi îndemnându-vă să mai îi răsfoiţi paginile?

Consider că o tabletă ar putea fi folosită pentru cititul ocazional, pentru accesul pe internet în momentul când nu avem la îndemână un calculator/laptop, pentru jocuri, muzică şi vizualizarea unor imagini alături de un prieten.

Am foarte multe cărţi stocate pe Kindle Cloud dar şi în tabletă şi sunt sigură că nu voi reuşi niciodată să citesc nici măcar o jumătate dintre ele! Sunt multe cărţi în lumea aceasta şi pe cât de dornici de cunoaşterea şi aventura paginilor scrise să nu uităm să mai şi închidem cărţile şi să le plimbăm pe ele în lumea noastră magică.

Oare cum citeşte o carte dintr-un om? Cum simte ea viaţa noastră? Este la fel de atrasă aşa cum suntem şi noi de ea? :]

Aştept şi părerile voastre legate de cititul în format electronic! 😀

2017-09-08T20:10:49+00:00

5 Comments

 1. A.D.Linné May 13, 2014 at 5:44 pm - Reply

  Clar, e o experienta reusita in cazul in care folosesti un e-reader cu ecran paperwhite/fara luminozitate/reflexie 🙂

 2. Miauti May 14, 2014 at 12:14 pm - Reply

  Salutare ! parca kindle-ul asta nu vine cu 3G. Oricum exista multe variante de tablete in functie de buzunarul fiecaruia.

  Am avut sansa sa folosesc e-reader-ul kindle cu 3G gratuit si pot spune ca am fost impresionat, pe langa faptul ca avea o memorie insuficienta.

 3. Simoncello May 15, 2014 at 7:24 am - Reply

  @Miauti: Da, tabletele vin la orice pret, nu este aia o problema :D…am incercat sa imi dau cu parerea cand vine vorba de cititul pe o tableta (in cazul acesta KF) si nu pe un e-reader sau o carte normala.

  Legat de memoria insuficienta (stiam ca trebuia sa mai precizez ceva!) nici eu nu sunt multumita. De aici se subintelege legatura mare pe care il are device-ul cu Amazon…majoritatea e-book-urilor (cele cumparate cu sau fara bani de pe Amazon) pot fi stocate atat in Kindle direct cat si in Kindle Cloud, unde le pastrezi pentru a le citi cand ai timp (KC iti permite sa citesti pe orice device).

  Nu as recomanda KF in general pentru ca nu cred ca multa lume isi permite sa cumpere multe jocuri/filme/muzica de pe Amazon pentru a se bucura de ea pe tableta (ma refer aici la faptul ca nu poti sa umpli tableta cu multe filme sau jocuri spre ex. din cauza memoriei insuficiente). Exista tablete mult mai ok cand vine vorba de memoria interna..

 4. iri May 19, 2014 at 2:17 pm - Reply

  eu mi-am luat kindle fire prin iarna si nu cred ca am citit mai mult de 5 carti pe el :)) tot le prefer pe cele "normale" 😀

 5. Simoncello May 19, 2014 at 4:30 pm - Reply

  @iri: Sunt de acord cu tine! Nici eu nu cred că am apucat să citesc mai mult de 5 cărţi…:))

Leave A Comment

* Checkbox GDPR is required

*

I agree