“Humans are quite interesting, are they not? Even after being hurt, and having no answers… They still struggle and continue to dream.”— Uroko-sama

Gen: Drama, Fantasy, Romance
Director: Toshiya Shinohara
Studio: P.A. Works
Număr de episoade: 26 (listă episoade)
Durată: 23 minute per episod
Status: Finished Airing
Difuzat: October 3, 2013 – April 3, 2014
Rating: PG-13 – Teens 13+
Add on MyAnimeList

Sinopsis:

Long ago, human civilization had lived on the ocean floor. However, there were many humans who wanted to live above the surface and they moved to land creating a fundamental separation between the two. 
After their school closed down, four 14-year old middle school students from the sea village, Shioshishio, had to attend Mihama Middle School on the surface.
What follows is their struggles to adjust to a new environment and the relationships between the sea and land people, while dealing with their own newfound feelings that had just started appearing with the end of their childhood.
Rating: 5+/5

Am urmărit de curând ultimul episod din anime-ul Nagi no Asukara (A Lull in the Sea / 凪のあすから?, lit. From The Calm Tomorrow) şi pot spune în sfârşit, după o lungă perioadă de timp, că am mai vizionat un anime simpatic.

De la o vreme nu mai pot urmări orice anime iar multe dintre ele le simt ori plictisitoare ori extrem de nelalocul lor, multe având nişte subiecte neatrăgătoare.
Nagi-Asu este un anime format din 26 de episoade şi îi are în centru pe 5 adolescenţi: Hikari, Manaka, Chisaki, Kaname şi Tsumugu. Până aici totul pare normal, însă frumuseţea acestui anime ne este prezentată încă de la început când facem cunoştinţă cu două lumi ce sunt aparent total opuse: lumea pământenilor şi cea a locuitorilor din adâncurile mării. Primii patru adolescenţi menţionaţi trăiesc în mare, într-un orăşel pe nume Shioshishio. Viaţa lor este una frumoasă şi normală, exact ca şi cea a oamenilor.
La început, existau doar locuitorii mării însă o parte dintre aceştia au dorit să trăiască pe pământ, lucru ce le-a fost permis de zeul mării. O rivalitate între aceştia a apărut de-a lungul timpului însă unii dintre ei au continuat să ţină legătura.
Anime-ul îi surprinde la început pe Manaka, Hikari, Chisaki şi Kaname în momentul în care aceştia sunt nevoiţi şă îşi schimbe şcoala întrucât ea se închide. Tinerii sunt trimişi să urmeze şcoala nu oriunde ci chiar la suprafaţa mării, alături de pământeni. Hikari este printre cele mai încăpăţânate caractere pe care le putem întâlni în Nagi-Asu însă impulsivitatea lui nu îl ajută de cele mai multe ori iar cu timpul acesta reuşeşte să îşi domolească ura pentru cei ce trăiesc pe pământ, înţelegând mai mult legătura pe care o are cu ei. Unul dintre pământeni care are să devină prieten cu M, H, C şi K este Tsumugu, un tânăr care este fascinat de mare. Apariţia acestui personaj în cadru va trezi anumite invidii şi va crea scântei însă totul are un scop bine definit.
Mi-a plăcut faptul că anime-ul şi-a urmat cursul firesc, nu s-a derulat prea repede ca să fiu bombardată cu informaţii noi dar nici prea încet. La început nu am întâlnit multe evenimente pe care să le consider importante, însă de-a lungul evoluţiei acţiunii am fost surprinsă de multe răsturnări de situaţie. Nu am putut ghici ce avea să se întâmple în continuare lucru ce ia dat un plus de mister acestui anime. C:
Ce am considerat important la Nagi no Asukara a fost ideea de bază şi originalitatea pe care a adus-o. Legăturile care se creează între personaje sunt extrem de schimbătoare şi de multe ori chiar nu poţi prezice cine are sentimente pentru cine. În ciuda vârstei de 14 ani pe care o au personajele la început, anime-ul surprinde pe lângă jovialitatea şi inocenţa acestora, sentimente mult mai profunde şi bine conturate, sentimente ce nu le sunt nici lor evidente întrucât le ţin bine ascunse în interiorul sufletului pentru a nu-i răni pe cei din jur.
Pe parcursul episoadelor asistăm la evoluţia personajelor şi chiar la înaintarea în vârstă cu câţiva ani. Dar nu toţi vor înainta în vârstă pentru că mulţi se vor adânci într-un somn lung în adâncul mării… Nu vă voi spune mai multe detalii pentru că nu vreau să vă dau prea multe spoilere.
Recomand anime-ul celor care sunt dornici de unul ce cuprinde elemente de fantasy, romance, drama, school life. Este foarte frumos şi nu doar prin originalitate ci şi prin grafica ce a reuşit în fiecare episod să mă facă să zâmbesc. Veţi fi ademeniţi în adâncul mării, într-o lume minunată unde puteţi respira în voie fără probleme în timp ce înotaţi alături de peşti şi alte vieţuitoare, dar veţi descoperi şi povestea amintirilor şi gândurilor care au fost odată pierdute în mare dar regăsite într-un mod minunat de nişte tineri care trec printr-o serie de stări sufleteşti.
Ţin să precizez că numărul participanţilor la acţiune nu este de 5 ci este mult mai mare, întrucât pe parcurs o serie de alte personaje îşi fac apariţia în scenă şi vor fi de asemenea aproape la fel de importante ca şi primele menţionate.
În cazul în care vă decideţi să vizualizaţi Nagi no Asukara, să fiţi pregătiţi pentru absolut orice pentru că veţi râde, veţi plânge, vă veţi minuna de tot ceea ce vedeţi!

PS: Melodiile din opening şi ending sunt super! 😀 Favorita mea este Ray – Ebb and Flow.

PREVIEW – TRAILER