Supracoperte: da sau nu?

Hey there little ducklings!

Sper că încă mai mişunaţi primprejur! 😀 Îmi cer scuze pentru lipsa activităţii din ultima perioadă însă nu doar facultatea m-a răpit din blogosferă ci şi o oarecare lipsă a inspiraţiei care este îngropată undeva dar se pare că pentru a reînvia odată cu primăvara indecisă va trebui să îi dau şi eu un mic imbold prin a scrie. Inspiraţia vine scriind am putea spune…:D

M-am decis să deschid o nouă rubrică pe care o am în minte de foarte, foarte multă vreme însă mereu nu am ştiu cum să o denumesc şi nu găseam puterea de a scrie ceva chiar dacă idei mi-au trecut multe prin minte şi la fel de multe mi-au şi ieşit din bibilică (de acum e sfântă regula carneţelului pentru idei pus la îndemână oriunde aş fi!).

În cadrul acestei rubrici voi discuta cu voi despre diverse lucru ce ţin de cărţi şi nu numai…totul se va dezvolta pe parcus în funcţie de ideile ce or să îmi vină în minte dar şi a ideilor voastre! Dacă aveţi propuneri despre un subiect pe care aţi dori să îl dezbatem împreună aici, nu ezitaţi să lăsaţi un comentariu! 😀

Întrucât cartea pe care o citesc în momentul de faţă are pe lângă coperta broşată şi o supracopertă, mi-a sărit în atenţie iar acest subiect pe care doream să îl discut cu voi de foarte multă vreme. Au mai fost câteva persoane care au discutat despre acest lucru însă doream să aud cât mai multe păreri.

Vă plac cărţile care au o supracopertă? Ţineţi cont de acest lucru în momentul în care cumpărţi o carte sau sunteţi chiar fericiţi de cărţile cu supracoperte?

Eu, din păcate sau din fericire, nu sunt o fană a supracopertelor. Nu mi-au plăcut încă din momentul când mi-au dat iama în rafturile cu, cărţi şi continui să nu le agreez din mai multe motive. Având în vedere că şi în străinătate se practică supracopertele nu pot spune că îmi aleg cărţile în funcţie de acest aspect pentru că, astfel, s-ar putea să risc să nu citesc muuulte cărţi minunate!
Minusuri:

 • majoritatea cărţilor ce au supracoperte au o copertă simplă şi chiar de o singură culoare, fără nicio imagine imprimată pe ele şi uneori chiar şi fără scris (scrisul se poate regăsi numai pe cotorul cărţii)
 • consider că supracopertele ar avea rolul de a proteja copertele cărţilor însă, de foarte multe ori, eu tind să le scot de pe carte întrucât sunt incomode => inexistenţa presupusei protecţii a copertei
 • în momentul în care citesc, supracoperta de multe ori face ca volumul să alunece şi să stea mai jos decât supacoperta, lucru ce mă duce de cele mai multe ori să scot spracoperta
 • există marele risc de rupere al supracopertelor ceea ce mă face să realizez că în cazul distrugerii lor totale rămânem cu o copertă lipsită de inspiraţie
Pot aduce şi nişte laude câtorva edituri care chiar au avut nişte idei bune…Cei de la RAO, spre exemplu, sunt printre preferaţii mei în materie de cărţi întrucât în ciuda existenţei unei supracoperte, aceştia păstrează imaginea regăsită pe ea şi pe coperta de bază a cărţii!! Un mare plus pentru aceştia de la mine! 🙂 Editura TREI este o altă surpriză destul de frumoasă la acest capitol….cărţile lor cu supracoperte (cel puţin cele ce aparţin colecţiei Fiction Connection) au nişte coperte diferite faţă de celelalte de pe piaţă, cu un scris atractiv din punctul meu de vedere.

Ca o mică încheiere aş putea spune că supracopertele sunt destul de des prezente alături de lecturile pe care punem mâna în zilele noastre şi nu prea pot fi evitate (ar însemna să evităm cărţile care ne-ar putea face zilele mai frumoase). Pentru ca o supracopertă să fie cu adevărat utilă consider că şi coperta cărţii trebuie să aducă ceva frumos cititorului, păstrând imaginile aflate pe supracopertă sau chiar continuându-le într-un mod fantastic!

Vă urez o săptămână frumoasă şi aştept şi părerile voastre în legătură cu acest subiect. ~~
2017-09-08T20:11:16+00:00

4 Comments

 1. iri March 18, 2014 at 5:35 am - Reply

  mie in general imi plac, in sensul ca imi place mult cum arata o carte cu supracoperta. dar in momentul in care citesc cartea, o scot, pentru ca absolut intotdeauna mi se indoaie pe la margini cad tin cartea in geanta si ma enerveaza asta :))

 2. Mona March 18, 2014 at 8:37 am - Reply

  I mostly read ebooks now but when I have read books with a wrapper it doesn't annoy me too much. I prefer paperback books instead of the hardback with the wrapper. Paperbacks are lighter and easier to hold.

 3. Adrian Lupsa March 18, 2014 at 9:45 am - Reply

  Am și eu câteva cărți cu supracopertă în bibliotecă și arată bine, dar atunci când vrei să le citești e putin ciudat. La una din cărți mi s-a și rupt supracoperta într-un colț… cartea necesită mai multă atenție atunci când o citești sau o iei cu tine în bagaj. Bănuiesc că e mai ieftină varianta asta pentru editură decât să facă hardback.

  Cărțile așa… arată bine, până se strică supracoperta bineînțeles. 🙂

 4. Simoncello March 18, 2014 at 12:09 pm - Reply

  @iri: Se pare ca majoritatea cititorilor scot supracoperta in momentul in care citesc..:))

  @Mona: I also like paperback books but we now also have paperbacks with wrappers! Paperbacks are indeed really friendly when it comes to holding them and travelling with them all around town. I don't like the fact that usually the images of some books are only found on their wrappers and not on the covers also :(…

  @Adrian: Am si eu, cred, una sau doua carti cu supracopertele nitel rupte si imi pare rau asa pentru ele :(…Da, este mai ieftina varianta aceasta INSA sunt multe carti hardback cu supracoperte…:)) spre exemplu la Corint Junior si chiar la Leda + majoritatea cartilor clasice care se puteau cumpara de la chioscurile cu ziare.

Leave A Comment