Gen: Fantasy, Young Adult, Romantism, Magie, Paranormal, Distopie
Număr de pagini: 344
Publicat la editura TREI în Noiembrie 2013
Goodreads

Sinopsis:
Falia Umbrei, un ţinut învăluit în beznă, populat de monştri, distruge treptat Ravka, o naţiune altădată măreaţă.
Alina, o fată orfană, singuratică, descoperă că posedă o putere unică, ce o face să pătrundă în lumea elitei magice a regatului – Grisha. Ar putea ea să destrame vraja demonică a Faliei Umbrei, eliberându-şi ţara?
Întunecatul, o fiinţă cu o putere de seducţie teribilă, este conducătorul Grishei. Dacă îşi va împlini destinul, Alina va fi nevoită să descopere cum să se folosească de harul său şi cum să reziste atracţiei periculoase pe care o simte faţă de temutul stăpân.
Însă în timp ce-şi contemplă viitorul năucitor, Alina nu-l poate uita pe Mal, cel mai bun prieten al său din copilărie.
Rating: 5+/5

Regatul Umbrelor” mi-a trezit un interes încă din momentul apariţiei acestei serii în străinătate însă m-a făcut şi mai curioasă atunci când a apărut în România iar numeroşi cititori au fost parcă acaparaţi de noua lume creată de Leigh Bardugo.
O lume aflată sub teroare şi întuneric regăseşte după multă vreme speranţa pentru o viaţă normală, lipsită de frică şi războaie. Teritoriul Ravkăi este populat atât de caractere bune cât şi de cele întunecate. Nemarea, denumită şi Falia Umbrei, este o bucată de pământ ce ascunde unele dintre cele mai înfricoşătoare creaturi pe care şi le-ar putea imagina cineva. Volcrele, creaturi înaripate ale întunericului sunt locuitoarele Nemării şi îi ucid pe cei mai mulţi care se aventurează acolo.

Alina şi Mal, doi buni prieteni rămaşi orfani când erau mici, trăiesc împreună într-un orfelinat şi, chiar dacă nu au parte de o copilărie în toată regula, ei se au unul pe altul şi reuşesc mereu să se bucure de fiecare clipă a vieţii fie ea cât de rea. Totul se schimbă în momentul în care aceştia cresc şi pornesc să străbată Falia Umbrei alături de alte persoane. Alina, devenită ucenic cartograf, şi Mal, soldat-iscoadă, alături de cei din garnizoana lor, pleacă să treacă Nemarea cu frica în sân. Întunericul îi învăluie, volcrele îşi fac prezenţa iar groaza se împrăştie în jur. Alina leşină însă ultimul lucru pe care îl vede este o lumină puternică. O lumină despre care are să afle mai apoi că îi aparţine ei.

Despărţirea Alinei de Mal o întristează pe aceasta nespus însă ea este dusă la Micul Palat de către Întunecat, loc unde va deveni o Grishă specială întrucât ea este singura Invocatoare a Soarelui. Lupta ei pentru a-şi controla puterea sub îndrumarea Întunecatului şi a Baghrăi este dată de Alina zi de zi până în momentul în care află un adevăr pe care nu doreşte să îl vadă. Abia atunci începe adevărata ei luptă pentru a salva Ravka de răul absolut care are felurite chipuri şi măşti.

Mi-a plăcut foarte mult această carte întrucât are un şablon diferit de al altora. Alina, fetiţa bolnavă şi mereu obosită este parcă readusă la viaţă pe parcusul evoluţiei acţiunii. Avem parte şi de un triunghi amoros însă acesta este doar de scurtă durată, nelăsându-ne pe jar ca în alte serii.

Personajul negativ al acestei cărţi, Întunecatul, pare să ducă o luptă între bine şi rau, măştile (la figurat) pe care le poartă el zi de zi fiind doar nişte chipuri mincinoase pentru a-l ajuta să îşi atingă scopurile iniţiale. Este un personaj destul de cuceritor însă nu m-a atras într-un mod special. Am simţit încă de la început că nu trebuie să am încredere în el însă Alina, rămasă singură, fără Mal alături şi fără să ştie dacă acesta mai ţine la ea în orice mod, îşi dovedeşte naivitatea şi se încrede în privirile mincinoase ale Întunecatului.

Mi-a plăcut nespus de mult magicul element-simbol pe care autoarea l-a folosit în această carte: cerbul alb din turma Morozovei. Frumuseţea acestui animal, pe cât de magic şi puternic pe atât de lipsit de apărare în faţa răului, m-a făcut să citesc cu inima strânsă cât un ghem pasajele din momentul apariţiei lui în peisaj, cu ochii lui negri şi lipsiţi de orice rău, ochii lui ce emanau o căldură în mijlocul naturii îngheţate.
Consider că Mal, Alina şi cerbul sunt cele mai frumoase personaje ale acestui prim volum şi sper că voi regăsi magia aceasta şi în următoarele cărţi din serie.
Mi-au plăcut nespus de mult numele personajelor şi ale teritoriilor. Mi s-au părut originale şi chiar au adus o noutate în cadrul seriilor de carţi parcă devenite monotone din cauza aceluiaşi tipar urmat de autori. Sunt multe cărţi care au şabloane asemănătoare, chiar şi Regatul Umbrelor conţine elemente ce se pot regăsi în alte serii însă consider foarte importantă sclipirea acelui ceva adus nou de orice autor.
Recomand această carte tuturor şi sunt sigură că nu vă veţi plictisi citind-o. Vă v-a face curioşi, dornici să aflaţi mai multe despre Grishe, despre volcrele care odată se presupunea că au fost oameni paşnici, despre destinul pe care Alina şi Mal îl au împreună.

Citate:

“Când arşiţa devenea insuportabilă, dădeau fuga în pădure să caute cuiburi de păsări sau să înoate în râul cu apă tulbure, ori zăceau cu orele pe păşune, urmărind soarele care trecea încet pe deasupra lor, şi se întrebau unde aveau să-şi construiască ferma de lapte şi dacă ar fi fost mai bine să aibă două sau trei vaci albe.”

“Pe trepte ne aştepta un grup de servitori îmbrăcaţi în cenuşiu-închis. Am descălecat, iar unul dintre ei a venit în grabă să-mi ia calul, în timp ce alţii au deschis nişte uşi mari. Când am intrat, nu mi-am putut înfrâna impulsul de a atinge minunatele sculpturi incrustate cu sidef ale uşilor, care străluceau în lumina blândă a dimineţii.”

“Mi-am frecat cu degetul mare rana din palmă şi am auzit vocea lui Mal:
– O să fie bine, Alina. Ca de obicei.
– Aşa sper şi eu, Mal, am şoptit cu capul pe pernă, lăsând lacrimile să mă adoarmă.”

“Am rămas trează o bună bucată de timp, privind cerul întunecat. Îmi era frig şi mă simţeam îngrozitor. Ştiam că, undeva în apropiere, Mal se plimba fără zgomot prin iarbă, purtând povara pe care i-o pusesem pe umeri. Mă întrista situaţia, dar îmi părea bine că obţinusem promisiunea lui. Am aşteptat să se întoarcă, dar în cele din urmă am adormit, singură sub stele.”

“Soarele a coborât sub orizont, iar peisajul s-a colorat într-o lumină albăstruie. Am aşteptat în tăcere, ascultând zgomotul respiraţiilor noastre şi mugetul vântului peste imensitatea Tsibeyei. Dar lumina devenea din ce în ce mai slabă, iar platoul rămânea pustiu.”

 

Puteţi găsi această carte la librăria online Libris ! După cum majoritatea ştiu, pe site-ul Libris se pot găsi carti online, Libris fiind o librarie online ce oferă cititorilor accesul atât la cărţi în română, cât şi la carti in engleza. Puteţi găsi la această librarie aproape orice carte vă doriţi.