“a faint clap of thunder
clouded skies
perhaps it will rain?
if so, will you stay here with me?

a faint clap of thunder
even if rain comes not
i will stay here
together with you.”

După ceva mai multă vreme revin cu recenzia unui anime. Vă spusesem aici despre o nouă apariţie Makoto Shinkai. Ei bine, am reuşit şi eu să mă uit la filmuleţul Kotonohana no Niwa / The Garden of Words / Grădina Cuvintelor.
Ca de obicei, stilul inconfundabil al lui Shinkai s-a făcut remarcat încă de la început. Un mare atu al lui este dedicaţia pe care o oferă în realizarea unor detalii minunate. Fiecare strop de ploaie, fiecare insectă specifică unui anotimp anume, toate sunt bine realizate şi poate de multe ori invizibile pentru ochiul care nu ştie să privească cu alţi ochi, dincolo de imaginile de bază.
În cadrul filmului Kotonoha no Niwa un simbol care are un rol important este cel al ploii. Acest fenomen al naturii este surprins foarte frumos şi îi este conferită o frumuseţe aparte de care uităm de multe ori atunci când vedem ploaia doar ca pe ceva care ne întristează ziua.

Povestea îl urmăreşte pe un tânăr băiat care doreşte să devină un cizmar. Acesta nu îşi împărtăşeşte ţelul cu nimeni însă acest lucru se schimbă atunci când se întâlneşte cu…ea. Spun ea pentru că la început Takao nu află numele persoanei secretoase pe care o întâlneşte în grădina cuvintelor unde vine de fiecare dată când plouă şi chiuleşte de la ore.
Cu toate că cei doi se întâlnesc din ce în ce mai des în acelaşi loc, Takao nu află prea multe despre femeia mai în vârstă decât el. Singurul lucru pe care aceasta îl împărtăşeşte cu el sunt nişte versuri despre care el nu ştie nimic.
Momentul în care Takao află de fapt cine este femeia mai în vârstă ca el îi năruie oarecum speranţele însă acesta îşi mărturiseşte sentimentele care i s-au format în suflet. 
Ambele personaje au lucruri ascunse despre care nu pot vorbi iar când aceştia le expun…o furtună mai puternică decât orice se dezlănţuie în sufletele lor.
Mi-a plăcut simplitatea lucrurilor pe care Makoto Shinkai ne-a prezentat-o într-un minunat mod. Am simţit lipsa unui mic element din acest film însă nu pot spune care este el. Poate că nu m-a impresionat filmul la fel de mult cum a făcut-o 5 Centimeters Per Second însă nu pot nega frumuseţea creaţiei lui şi de această dată.
Coloana sonoră a fost una frumoasă însă am considerat că nu a fost îndeajuns de profundă (spre deosebire de celelalte filme ale lui MS). Ca de obicei, sunt prezente melodiile la pian iar la final avem parte şi de o melodie cu versuri care mi s-a părut drăguţă.
 
Pentru a afla finalul anime-ului dar şi detaliile acestuia, vă invit să îl vizionaţi atunci când aveţi timp :]. În continuare vă las să priviţi alte minunate capturi din acest  film-anime + două melodii.
                    
Nota: 5/5

Name: Kotonoha No Niwa, 言の葉の庭, The Garden of Words
Aired: May 31, 2013
Director & Story: Makoto Shinkai

Producers: CoMix Wave, Sentai FilmworksL
Genres: Romance
Duration: 46 min. per episode
Rating: G – All Ages
Music: Kashiwa Daisuke, Motohiro Hata

Kashiwa Daisuke – The Afternoon Of Rainy day
Rain