Denumire: N-am mai visat de mult ca zbor
Gen: Literatura japoneză, Romance, Psihologic
Format: Copertă broşată
Număr de pagini: 232
Publicată în Septembrie 2012 de Humanitas (prima dată publicată în 1985)
Goodreads

Sinopsis:
Povestea de dragoste dintre Mutsuko si Taura nu e deloc una obisnuita. In vreme ce iubita sa intinereste inexplicabil, Taura se confrunta cu spaima de a o pierde definitiv. Incluzand elemente fantastice si intretinand o anumita ambiguitate pana la final, romanul incarcat de sensibilitate si senzualitate al lui Taichi Yamada este de fapt o parabola despre obsesia intineririi si consecintele acesteia, despre teama de moarte si incercarea de a o eluda prin iubire. O replica stralucita, in registru erotic, la Strania poveste a lui Benjamin Button a lui Scott F. Fitzgerald.
               
Rating: 3.5/5

Mi-a plăcut descrierea acestei cărţi şi, întrucât este scrisă de un autor japonez, m-am decis să o citesc. Pentru cei care au citit/au văzut filmul The curious case of Benjamin Button pot să îi anunţ că această carte include anumite elemente asemănătoare.
Povestea îl are în prim plan pe Taura, un bărbat îm vârsta de 48 de ani, care, în urma unui accident ajunge la spital. Elementele fantastice se fac prezente încă de la început, Taura trezindu-se ca dintr-un vis cu o premoniţie de zile mari: un accident care chiar se petrece la scurt timp după ce Taura îl “trăieşte” parcă pe pielea sa.

Datorită numărului mare de accidentaţi, bărbatul este mutat în alt salon alături de o altă femeie. Autorul prezintă emoţiile şi gândurile personajului care este pus într-o situaţie oarecum stânjenitoare. Împărţirea salonului cu o femeie necunoscută îl face pe Taura să aibă tot felul de gânduri referitoare în principal la vârsta colegei de cameră.

După despărţirea lui Taura de Mutsko, femeia necunoscută lui, bărbatul încearcă să îşi continue viaţa chiar dacă de multe ori gândul îi zboară la cea pe care a cunoscut-o doar pentru o seară.

De-a lungul poveştii, Mutsuko îşi face apariţia de mai multe ori în viaţa lui Taura însă aceasta îl surprinde de fiecare dată întrucât…este mult mai tânătă!

Cu toate că Taura are deja o familie, acesta încearcă să se regăsească în tinereţea şi frumuseţea lui Mutsuko.

Am apreciat foarte mult ideea acestei cărţi, fiind un subiect bine abordat de autor însă, din motive personale, a trebuit să scad din notă întrucât am considerat anumite scene nu prea potrivite. Chiar dacă am înţeles că între cei doi este o relaţie strânsă şi fantastică în acelaşi timp, scenele de apropiere ale acestora, mai ales în momentele când Matsuko este mai tânără, mi s-au părut deplasate. Pe cât de interesantă era povestea pe atât de ciudate mi s-a părut momentele când autorul introducea aceste scene.

Nu am înţeles legătura premoniţiei lui Taura cu restul poveştii însă, fiind o carte cu elemente fantastice presupun că acesta era şi scopul autorului.

Finalul este unul oarecum previzibil. Este bine lucrat şi lasă cititorul cu unele întrebări fără de răspuns, întrebări formate încă din primele capitole ale cărţii.

Nu voi da mai multe detalii despre ceea ce se întâmplă însă pot spune că Taichi Yamada oferă ceva diferit de lecturat, o carte ciudată dar interesantă în acelaşi timp, o carte care pune accent pe problema întineririi, a fricii de moarte.

Citate:
“Am mânguiat-o pe păr.
Avea părul negru şi strălucitor, iar fiecare fir în parte părea că palpita de viaţă. Dar oare cum arăta părul meu, în comparaţie cu al ei? Părul meu, despre care în tinereţe se spunea că avea firul tare, îşi pierduse acum vigoarea şi era moale, cu câteva fire albe prin el.”
“Am prins frunza uscată cu vârful degetelor, ca să nu-mi scape. În lumina dimineţii, frunza fremăta, răsucindu-se în aer. Nu se poate. Nu se poate să pleci. Cu vârfurile degetelor de la cealaltă mână am mângâiat frunza care se zbătea, ca pentru a-i aduce o consolare. În timp ce o mângâiam, m-au năpădit lacrimile.”
Puteţi găsi această carte la librăria online Libris ! După cum majoritatea ştiu, pe site-ul Libris se pot găsi cărţi online, Libris fiind o librărie online ce oferă cititorilor accesul atât la cărţi în română, cât şi la cărţi în engleză. Puteţi găsi la această librărie aproape orice carte vă doriţi.