De ce citesc?

După cum unii dintre voi îşi dau seama, aceasta este postarea în care voi prezenta 10 motive pentru care consider că ar trebui să citim.

Sper să aveţi răbdare de a citi motivele şi, dacă doriţi puteţi să lăsaţi şi un comentariu la final, pentru a mă susţine în cadrul acestui concurs :].

Momentele de stres, momentele de tristeţe, momentele în care suntem obosiţi sau pur şi simplu dorim să scăpăm de realitatea în care trăim, ne pun de cele mai multe ori în situaţia de a ne retrage în propria cochilie fără să ştim ce putem face pentru a uita de griji şi de a ne relaxa.

“Este o mare diferenţă între omul pasionat care vrea să citească o carte şi omul obosit care vrea o carte de citit.”
G. K. CHESTERTON

Personal, în aceste momente, prefer să mă destind făcând diverse lucruri printre care se numără şi cititul.

“A citi scrieri înţelepte (frumoase) numai pentru a le admira stilul înseamnă ca şi cum te-ai opri doar la culoarea şi la mirosul plantelor folositoare şi a nu da atenţie sau a nu cunoaşte puterea lor binefăcătoare.”
PLUTARH 

1. Consider că lecturarea unei cărţi bune este o salvare atunci când doresc să scap de realitatea în care trăiesc, făcându-mă astfel să uit de grijile de peste zi. Citind, mă pot relaxa, mă pot destinde şi, de cele mai multe ori mă simt mai odihnită după ce mă alătur unor personaje minunate.
    Având în vedere că în zilele noastre suntem din ce în ce mai stresaţi şi mai obosiţi, mereu înconjuraţi de tehnologia modernă şi incapabili în a ne organiza timpul liber, consider că cititul este un mod foarte plăcut prin care îţi poţi valorifica timpul atunci când te întorci cu autobuzul/metroul de la şcoală sau serviciu, spre exemplu, timp care adunat de la o zi la alta poate să îţi ocupe câteva ore bune din viaţă.
    De cele mai multe ori eu pot citi aproape oriunde, mai ales în maşină, atunci când am un drum lung ce mi se întinde în faţa ochilor. Le recomand tuturor să citească în orice moment(dar să păstreze un echilibru cu realitatea), oricând simt nevoia, deoarece cărţile ne sunt ca nişte prieteni care de multe ori ne relevă cuvinte pe care dorim să le auzim.
2. Îmi place să citesc deoarece acest lucru mă ajută foarte mult în viaţa reală, în conversaţiile cu cei din jur. Cu toate că mulţi nu vor fi de acord cu acest lucru, eu am observat cum, după ce am citit un număr de câteva cărţi, cuvintele îmi veneau mai uşor în minte, frazele se legau mult mai frumos şi mai natural, făcându-mă să realizez cum vocea autorilor ne poate transmite un imbold în a ne exprima mai uşor.

“Lectura nu-l face pe om înţelept, ci doar învăţat.”
W. S. MAUGHAM

3. Citind, reuşesc să îmi îmbogăţesc vocabularul, să descopăr înţelesurile limbii române, sensul unor cuvinte care au fost poate utilizate greşit până acum, să îmi reamintesc expresiile care nefolosite prea des se fac uitate. 
    Cum lecturarea în română este una din plăcerile mele, de cele mai multe ori alternez între cititul unei cărţi scrise în limba maternă şi al uneia scrise în engleză. Engleza, cu toate că este o limbă internaţională, este, de cele mai multe ori, neapreciată la noi în ţară. Frumuseţea unei limbi se poate schimba dramatic atunci când cuvintele ei sunt traduse în română(mai ales dacă acest lucru nu este făcut bine). Este foarte frumos şi normal să poţi citi cărţile scrise în limba lor originală(oricare ar fi ea) pentru a nu pierde din esenţa conţinutului şi pentru a putea simţi mai bine stilul autorului. Alternarea limbii în care citesc o carte o consider unul dintre motivele pentru care nu mă plictisesc atunci când citesc. Descoperirea unor cuvinte noi, a unor noi înţelesuri, mă fac să continui în a da paginile una după alta. Când timpul îmi va permite voi dori să încep a citi şi cărţi în franceză  întrucât este o limbă accesibilă mie, ţinând cont şi de faptul că am studiat-o la şcoală.
  

“E de folos să citeşti, dar numai când cugeţi asupra ceea ce citeşti.”

MALEBRANCHE 

4. Citind cărţi pot descoperi o oarecare putere de a fi mai critică, de a alege ce e bun pentru mine şi ce nu, de a deosebi cărţile care îmi sunt pe plac de cele care nu mă impresionează. Mi se pare foarte frumos să poţi trece printr-o mare de cărţi şi să îţi poţi forma după trecerea vremii un morman din cărţile preferate. Cu toate că mi-aş dori să am o cameră plină numai de cărţi, nu cred că aş păstra în ea cărţile care nu mi-au plăcut întrucât, nu ar mai fi o bibliotecă personală. Cărţile clasice ar fi singura excepţie deoarece aparţin unor autori cărora le pot oferi numai respect.
    Am descoperit un număr destul de mare de cărţi care nu s-au ridicat la nivelul aşteptărilor mele, fapt pentru care am început să fiu mai critică cu alegerile făcute de-a lungul timpului. Cu toate că este bine să citeşti cât mai multe cărţi, multe dintre ele nu sunt demne de laudele primite, întrucât au multe lipsuri, nu transmit un mesaj care ar putea influenţa benefic cititorul(mai ales cititorul tânăr, neexperimentat), nu aduc ceva nou în faţa noastră. Ar fi bine ca toţi cei ce citesc să cugete asupra cărţilor citite, să găsească de fapt adevărata lor faţă, fie ea bună sau rea, întrucât nu mai ştim să apreciem o carte bună, toate cărţile devenind preferatele noastre, prietenii noştri, scăpările noastre de zi cu zi. Cum şi în viaţă e bine să îţi alegi doar câţiva prieteni buni aşa ar trebui să ne selectăm şi cărţile, păstrându-le alături de noi pe cele care ne-au transmis ceva.
5. De cele mai multe ori, cărţile mă impresionează prin personajele pe care autorii le-au creat, personaje în care ne putem identifica uneori. Acestea, alături de nişte împrejurări diferite de la caz la caz, mă fac să visez cu ochii deschişi la scenele pictate cu măiestrie de cuvintele autorilor şi să le identific de multe ori cu cele din realitate. Îmi place să citesc deoarece de fiecare dată descopăr o lumea nouă, o lume fantastică sau una foarte apropiată de realitate, o lume în care totul pare posibil. 
    Nu mă voi rezuma doar la cărţile cu un final fericit sau la cele care domină în elemente fantasy ci şi la cele inspirate din viaţa de zi cu zi, la cele surprind într-o manieră cât se poate de reală greutăţile şi adevărul ce se regăsesc în diferite colţuri ale lumii.
6. Citesc pentru a putea schimba păreri cu cei din jur despre diverse subiecte dar şi despre cărţile citite. Acest lucru ne poate ajuta să ne integrăm mai bine într-o conversaţie şi consider că în acest mod reuşim să atragem în jurul nostru oameni care au interese comune cu noi, aceleaşi cărţi preferate şi poate, cu timpul, să reuşim formarea de legături mult mai strânse cu ei.
     Cu toate că în copilărie nu prea eram atrasă de cărţi din cauza lecturilor obligatorii, de-a lungul timpului am început să le iubesc şi am descoperit că există o multitudine de cărţi, atât de multe încât cu siguranţă există cel puţin o carte care să poată fi citită cu interes de oricine. Aş dori ca şi cei mici să ştie că au de unde alege când vine vorba de cărţi şi să nu se depărteze de ele întrucât pot să beneficieze foarte mult de pe urma lor.
7. Citind, observ cum gusturile îmi evoluează, cum trec de la cărţile pentru copii la cele pentru tineri, cum reuşesc să citesc cu mai mult interes o carte bine realizată, cu un număr mai mare al detaliilor şi al personajelor, cum simt nevoia uneori să citesc o carte scrisă de un autor japonez care mă face să văd frumuseţea în lucrurile simple, cum alte dăţi doresc să pun mâna pe o carte intensă, plină de acţiune şi de schimbări de situaţie. 
    
    Îmi observ astfel propria-mi evoluţie de care trebuie să mă mândresc.
8. Citesc pentru a mă informa despre diverse subiecte, întrucât există foarte multe cărţi din numeroase domenii, cărţi ce îmi lărgesc orizonturile şi îmi impulsionează modul de a gândi.

9. În zilele noastre, consider că pentru a putea scrie o carte reuşită trebuie să fi citit la rândul tău un număr de cărţi care să îţi deschidă porţile în acest univers. Pot spune că citesc pentru a scrie, nu neapărat cărţi, ci lucruri pentru suflet pentru că prin citit şi scris putem elibera tensiunea acumulată în interiorul nostru.
10. Citesc pentru a mă regăsi, pentru a mă descoperi, pentru a evolua, pentru a mă împlini, pentru a îmi aminti de momentele frumoase ale copilăriei, pentru a visa la viitor, pentru a mă relaxa când stau în mijlocul naturii ascultând trilul păsărilor sălbatice.
Acestea au fost cele 10 motive prezentate de mine în cadrul concursului organizat de libris.ro care este o librarie online unde puteţi găsi carti online pentru toate gusturile!
Dacă va plăcut ceea ce am scris sau aţi dori să lăsaţi o părere cu privire la această postare, vă rog să o faceţi!
Câştigătorii vor fi notaţi în funcţie de numărul comentariilor la postările de acest tip(50%) şi în funcţie de cel mai interesant răspuns la întrebarea “De ce citesc?”.
2017-09-08T20:18:47+00:00

22 Comments

 1. Hogof April 7, 2013 at 4:49 pm - Reply

  Frumoase raspunsuri. Cu cat citesti mai multe carti cu atat ai mai multe porti deschise,poti sa afli lucruri noi care te ajuta in viata. Si eu m-am inscris in concurs si mi se pare o idee foarte frumoasa!

 2. Meetzer April 7, 2013 at 4:52 pm - Reply

  Simona, nu doar că ai găsit toți i-ii, dar ai mai și pus punctele pe ei! Acum că am terminat de citit articolul, mă simt teribil de inspirat să pun mâna pe o carte sau două 😀

 3. Andreea Ilie April 7, 2013 at 5:05 pm - Reply

  Frumos spus!!Chiar ai ales foarte bine motivele.Iti doresc multa bafta la concurs!!

 4. Ralu April 7, 2013 at 5:17 pm - Reply

  Cât de frumos! Ai punctat foarte bine motivele pentru lectură, ca să nu mai vorbim de faptul că postarea ta are un aer foarte jucăuş. Succes!

 5. Spunsieu April 7, 2013 at 7:32 pm - Reply

  Se vede ca esti cititoare patimasa, mi-au placut motivele tale!

 6. Roxana Matfei April 8, 2013 at 6:42 am - Reply

  Foarte bine alese motivele! Succes!

 7. adrianlupsa April 9, 2013 at 8:26 am - Reply

  Imi plac foarte mult motivele tale. Pe vremea parintilor nostri, lectura era singura cale de evadare din realitate, in special datorita faptului ca nu existau atat de multe distrageri (TV, Internet…). Cred ca cei care nu prea citesc nu au gasit cartea potrivita care sa-i convinga sa faca acest lucru. 🙂 Multumesc pentru postare si mult succes in continuare.

 8. Christyna_BM April 9, 2013 at 11:04 am - Reply

  Foarte frumoase motivele tale. Ma regasesc in toate! Felicitari pentru articol si succes!

 9. Niahara April 10, 2013 at 1:27 pm - Reply

  Este un articol superb. Ma regasesc si eu in motivele tale. Succes!

 10. furelise April 11, 2013 at 8:18 pm - Reply

  Foarte frumoasa postarea Simo :* Felicitari si mult succes! 🙂 :*

 11. malika ela April 11, 2013 at 8:18 pm - Reply

  Foarte bine ai surprins motivele care te îndeamnă să citeşti.
  Mă regăsesc întru-totul în ele 🙂
  Acest post este încă o dovadă că eşti de nota 10 nu numai fizic, dar şi sufleteşte.
  Baftă maximă la concurs şi-n tot ce-ţi propui 🙂

 12. Marian George April 12, 2013 at 10:33 am - Reply

  Obiectiv! Cred ca ai surprins o buna parte din motivele pentru care multi dintre noi citesc.Din pacate, de multe ori sunt prea obosit ca sa citesc mai mult de 10 pagini 🙂 dar ma straduiesc sa "fur" din activitatile zilei pentru citit.Spor la citit si la scris!

 13. Al1n April 12, 2013 at 10:35 am - Reply

  Fiecare carte citita este o noua treapta catre cunoastere. Bft la concurs :*

 14. Biancutza April 12, 2013 at 10:48 am - Reply

  bravo Simona ai ales probabil cele mai dragutze motive pe care cineva le-ar avea pentru a citi carti,

 15. Cosmin April 12, 2013 at 7:20 pm - Reply

  Citind motivatiile tale, parca ma indemni sa citesc mai mult!! Frumos articol si succes la concurs!!

 16. Cioburi de vise April 12, 2013 at 8:48 pm - Reply

  Dacă până acum nu aș fi citit sigur acestă postare m-ar fi convins !
  Îmi plac motivele, îmi plac pozele alese, îmi place exprimarea ta.
  La început nu știam că sunt atât de multe cărți, povești și vieți de trăit, eram limitată de lecturile obligatorii, acum e bine că totul s-a schimbat.
  Mâine voi posta și eu compunerea și-aș vrea, sincer, să-mi spui ce crezi. Nu vreau să-mi lași un comentariu și să crezi că interesul meu e să am cât mai multe :)) , vreau să-mi lași un comentariu pentru că-mi pasă de părerea ta, poți să mi-l trimiți când, cum, unde vrei 🙂 .

 17. Gaby k. April 15, 2013 at 8:28 am - Reply

  Am auzit de acest concurs, si am vizitat si alte bloguri care participa, din pacate acele bloguri parca trag de par utilizatori sa lase un comment in sperante de a castiga.
  Imi pare rau ca punctajul este facut in asa fel incat sa incjurajeze astfel de comportament.

  De asemenea am comparat si raspunsurile lor cu ale tale, si imi este imposibil sa le compar, motivele tale sunt atat de frumos transpuse ca celalalte bloguri sunt "blown away" din start!

  Sper sa castigi concursul si timpul sa nu te schimbe prea mult, your a lovely person as you are now, and this blog post stands to prove it.

 18. Reviste pentru copii April 16, 2013 at 9:58 am - Reply

  Si eu citesc ca sa ma relaxez si sa ma destind. De asemenea, consider ca lectura ne ajuta sa purtam conversatii, sa deschidem noi subiecte de discutie si sa cunoastem oameni noi. Un aspect important este acela ca parintii ar trebui sa isi incurajeze copiii sa citeasca, sa ii ajute sa descopere placerea lecturii, deoarece lecturile obligatorii din scoala au tendinta de a transforma cititul intr-o activitate neplacuta pentru copii.
  Succes in concurs!

 19. Sabryy April 18, 2013 at 2:33 pm - Reply

  Superb articolul tau. Succes!

 20. Alexandra Sutila April 18, 2013 at 6:43 pm - Reply

  Felicitari pentru articol si succes! M-as bucura daca ai lasa un comentariu si la mine pe blog . Acesta este link-ul :
  http://anotherbooksworld.wordpress.com/2013/04/15/de-ce-citesc/

 21. Simoncello April 19, 2013 at 2:30 pm - Reply

  @Reviste pentru copii: Vă mulţumesc foarte mult pentru suţinere şi sper ca pe viitor copiii să fie îndemnaţi la lectura ce li se potriveşte fiecăruia în parte!

 22. Simoncello April 19, 2013 at 2:31 pm - Reply

  @Alexandra Sutila: Îţi mulţumesc pentru susţinere! Îţi voi vizita şi eu postarea! :]

Leave A Comment