Recenzie: Legăminte de Ally Condie

Gen: Distopie, Young Adult, Romance, Aventură
Număr de pagini: 318
Format: Hardback
Limba: Română
Editura: Litera
Data apariţiei: 2011

Sinopsis:

În lumea în care trăieşte Cassia, nimic nu este lăsat la voia întâmplării. Cineva – Societatea – hotărăşte pentru toţi: ce să mănânce, cu ce să se îmbrace, cu cine să se căsătorească sau unde să lucreze. Când Cassia află că cel mai bun prieten al ei îi va fi Pereche, consideră această alegere perfectă. Nu pentru mult timp însă, căci imaginea care-i apare pentru o fracţiune de secundă pe microcardul ce conţine date despre Perechea ei aparţine unui alt băiat… Viaţa ei de până acum, atât de atent rânduită, este complet dată peste cap, iar consecinţele acţiunilor ei nu se lasă mult aşteptate.

Notă: 5+/5

Nu ştiu ce să zic mai întâi despre această carte pentru că efectiv nu am cuvinte îndeajuns de multe pentru a spune cât de mult mi-a plăcut! Este superbă, superbă, superbă şi am devorat-o de la prima până la ultima pagină aşa cum nu am mai devorat de multă vreme o carte.
Nu mă aşteptam să îmi placă atât de mult cartea, dat fiind faptul că nu aveam mare habar despre ce este. Am iubit fiecare personaj (mai puţin pe Xander) şi m-am îndrăgostit de Cassia şi Ky care mi-au fost dragi încă de la început.

Aştept deja cu nerăbdare cel de-al doilea volum însă până atunci să mă opresc la primul. 😀
Mi-a plăcut foarte mult stilul autoarei! Am avut senzaţia că citisem deja multe cărţi scrise de ea, stilul fiind unul extrem de plăcut, cuvintele strecurându-se pe sub pielea mea încă de la prima filă. Mi-a plăcut mult sinceritatea personajelor (cel puţin a acelor care chiar au fost sinceri), lucru care m-a cucerit şi mai mult!

Am considerat subiectul abordat de autoare destul de interesant. Ca în orice distopie, avem parte de o mare putere care guvernează tot ceea ce este în jur. În acest caz Societatea este cea care se află la putere, viaţa multora depinzând de urmarea unor reguli stricte. Cei tineri precum Cassia sunt trimişi la un bal unde îşi vor cunoaşte jumătatea vieţii lor, lucru ce este decis de către Societate, cei implicaţi neavând cum să se împotrivească. Însă ceva mai important pare că îşi face apariţia în cazul Cassiei, destinul îşi pune amprenta pe sentimentele ei şi nu numai, pregătindu-i o foarte lungă călătorie şi luptă pentru viitorul ei şi al celor din jur.

Recomand cartea tuturor celor iubitori de distopii & romance laolaltă, însă totul nu se rezumă la asta! Puteţi afla mai multe despre drumul Cassiei în viaţă, despre alegerile pe care le va face ea în plan sentimental şi nu numai.
Aş vrea să scriu cât mai multe citate însă, dacă ar fi după mine, aş scrie detalii despre toată cartea aici. :)) Am încercat să selectez citate care nu ar oferi prea multe detalii despre ce are să se întâmple.

Citate:
“Ky e mai relaxat decât de obicei, stând întins pe spate, proptit în coate, cu faţa spre soare şi cu ochii închişi. Arată altfel când nu este încordat. Mă uit la el şi-mi dau seama că în ochii lui se citeşte cel mai bine distanţa pe care şi-o impune faţă de restul lumii. Căci, atunci când aude că mă apropii, îi deschide, mă priveşte şi aproape că se întâmplă. Aproape că zăresc o scânteie din adevăratul Ky, înainte de a-mi arăta doar ceea ce vrea el să văd.”
“Pe fundalul norilor, ochii lui Ky par mai deschişi la culoare, reflectând cenuşiul din jur, iar prin minte îmi trece un gând neliniştitor: poate că ochii lui nu au nici o culoare. Oglindesc hainele cu care este îmbrăcat şi felul în care îi spun oficialităţile să se comporte. Când purta veşminte maronii, ochii lui păreau căprui. Acum, că e îmbrăcat în albastru, par albaştri.

-La ce te gândeşti? mă întreabă.

Îi spun adevărul.

-La ce culoare au ochii tăi.”

“Să nu te pierzi în vraja-acestei nopţi uşor”

Legăminte mi-a fost oferită de librăria online Libris pentru recenzie! Mulţumesc foarte mult! După cum majoritatea ştiu, pe site-ul Libris se pot găsi cărţi onlineLibris fiind o librărie online ce oferă cititorilor accesul atât la cărţi în română, cât şi la cărţi în engleză. Puteţi găsi aici aproape orice carte vă doriţi.

2017-09-08T20:20:17+00:00

7 Comments

 1. Ale Criss August 31, 2012 at 8:52 am - Reply

  Am citit cartea si mi-a placut la nebunie lumea distopica, dar personajele… just not for me… Nu cred ca o sa citesc a doua carte prea curand, dar ma bucur ca tie ti-a placut 😡 :3 😉

 2. Patty August 31, 2012 at 8:59 am - Reply

  Am "devorat" cartea, iar al doilea volum e si mai bun decat primul. Seria este geniala, Condie scrie superb si foarte liric, iar ultimul volum il astept cu sufletul la gura.

 3. Simoncello August 31, 2012 at 10:48 am - Reply

  @Ale Criss: Fiecare cu gusturile lui 😀 Macar ti-a placut ceva din carte

  @Patty: Ma bucur sa aud ca al doilea e si mai bun <3 Abia astept sa il citesc!! O sa mai treaca o vreme buna pana la al treilea volum dar merita asteptarea!

 4. roxtao August 31, 2012 at 8:10 pm - Reply

  Si mie mi-a placut tare mult seria asta. Inca oscilez intre ea si Uratii – nu pot sa ma hotarasc care e pe locul 1 in topul distopiilor pe care le-am citit pana acum. 🙂 Abia astept vol 3, numar zilele pana cand o a apara 😀

 5. Simoncello October 25, 2012 at 6:02 pm - Reply

  Mai avem nitel de asteptat 😀 ~~ abia astept sa citesc volumul 3.

 6. Nastya Paun November 6, 2012 at 6:58 pm - Reply

  un titlu cat se poate de poetic,o coperta ce ma duce cu gandul la fimul cu omul invizibil.

 7. fallinginlovewithbooks November 6, 2012 at 9:11 pm - Reply

  Alta carte adaugata pe lista de asteptare :)))

Leave A Comment

* Checkbox GDPR is required

*

I agree