Gen: Young Adult, Distopie, SF
Numele seriei: Urâţii (The Uglies)
Număr de pagini: 416
Ilustraţia copertei: Guliver
Design-ul copertei: Andreea Apostol
Apărută la CORINTeens în 2012
Goodreads

Sinopsis:
Toată lumea vrea să fie frumoasă! E ceva rău în asta?

Tally e pe cale să împlinească şaisprezece ani şi… de-abia aşteaptă! Nu ca să-şi ia permisul de conducere, ci ca să devină frumoasă. În lumea ei, cea de-a şaisprezecea aniversare aduce cu ea o operaţie care te transformă dintr-o persoană considerată ca fiind de o urâţenie respingătoare într-una uimitor de frumoasă.

Dar noua ei prietenă, Shay, nu vrea să fie frumoasă. Mai degrabă ar risca să trăiască în afara acestei lumi. Când Shay evadează, Tally află care este de fapt adevărul în ceea ce-i priveşte pe frumoşi. Autorităţile o pun pe Tally în situaţia de a alege între două variante la fel de rele: fie o va găsi pe prietena ei şi o va spiona, fie nu va mai fi niciodată frumoasă.

Ca urmare a alegerii pe care o va face Tally, lumea ei se va transforma pentru totdeauna.

Într-o lume a oamenilor extrem de frumoşi, cei normali sunt în pericol.

Rating: 5/5

La început nu am fost atrasă prea mult de această carte. Cred că de vină a fost faptul că nu ştiam ce mă aşteaptă! Povestea a început să mă captureze imediat după ce am terminat de citit câteva capitole. Mi-a plăcut foarte mult cartea, întrucât aventura este la locul ei, prezentă încă după câteva capitole.Trăirile protagonistei sunt bine urmărite şi expuse iar prezentarea urâţilor este făcută într-un mod interesant.

Mic rezumat
Protagonista este Tally Youngblood, o urâtă de 15 ani care îşi aşteaptă cu nerabdare ziua de naştere pentru a putea deveni frumoasă. Înainte de a împlini 16 ani, ea o întâlneşte pe Shay, şi împreună fac o grămadă de năzbâtii. Discuţiile pornite de Tally, cu privire la a deveni frumoase, nu sunt primite aşa de bine de Shay care pare că nu doreşte prea mult să devină frumoasă. Când Shay îi povesteşte lui Tally că vrea să fugă într-un ţinut plin numai de urâţi, aceasta din urmă rămâne fără cuvinte şi o lasă pe prietena ei să plece. Aşteptându-şi cea de-a şaisprezecea aniversare, Tally rămâne cu gândul la Shay şi la momentele petrecute împreună. Dar se pare că revederea lor are să se petreacă destul de curând. Autorităţile doresc să o găseasca pe Shay dar şi locul unde aceasta a fugit fapt pentru care o santajează pe Tally, trimiţând-o în căutarea lor. Aventura lui Tally este una minunată, plină de lucruri interesante şi mesaje incifrate, iar odată ajunsă în ţinutul urâţilor ea vede totul cu alţi ochi. Urâţenia începe să capete frumuseţe. Iar dragostea apare de te miri unde!

Citate:

“Tally simţi din nou fiori, dar nu din pricina şerpilor, a liliecilor sau a locuitorilor Ruinelor morţi de multă vreme. Se întreba dacă David nu-şi dăduse cumva seama că ea era spion.”

“Râul urca tot mai sus printre dealuri. De acolo, Tally văzu pajişti goale printre flori, porţiuni de pământ uscat, nisipos. Peticele acestea de pământ reprezentau o imagine ciudată, ca o pictură frumoasă pe care cineva o şmirgheluise.
Se dădu de mai multe ori jos de pe placă pentru a inspecta florile, în căutarea insectelor sau a altor lucruri care să semene descrierii “insectelor cu ochi de foc”. Dar ziua trecea, şi nimic nu căpăta noimă.”

“— Tally, poţi să ţii un secret? Un secret adevărat?
— Da. Sigur. Ce fel de secret?
— Nu poţi spune nimănui nimic despre ce am să-ţi spun.
— Nu implică vreo căzătură liberă, nu?
— Nu.
— Bine. Jur!”